AUTOBELASTINGEN - 05.09.2024

Geen naheffing wegenbelasting bij schorsing kenteken auto?

Als u het kenteken van uw auto laat schorsen, hoeft u geen mrb te betalen. Rijdt u dan echter toch, dan krijgt u een naheffing. De Belastingdienst heeft aangegeven in welke uitzonderingsgevallen u geen naheffing krijgt.

Gevolgen schorsing. Als u uw kenteken laat schorsen, betaalt u geen mrb, hoeft uw auto niet gekeurd te worden en niet verzekerd te zijn. Rijdt u toch, dan krijgt u in beginsel een naheffing mrb. Dat is niet altijd zo, als op uw auto de overgangsregeling voor oldtimers van toepassing is. Volgens deze regeling voor oldtimers die nog geen 40 jaar oud zijn, betaalt u minder mrb, maar mag u in de maanden januari, februari en december niet van de openbare weg gebruikmaken. De Belastingdienst heeft bekendgemaakt dat u geen naheffing krijgt als u in de maanden maart tot en met november met een auto die geschorst is, toch rijdt. De mrb moet u namelijk al voor het kalenderjaar betalen en teruggave bij schorsing is niet mogelijk. Omdat u de mrb al betaald heeft, volgt er geen naheffing. Dit is anders als u de auto in de maanden januari, februari of december gebruikt. Dan voldoet u namelijk niet aan de voorwaarden en kan naheffing wel.

Vrijgestelde auto’s. Sommige auto’s zijn vrijgesteld van de mrb, bijv. straatveegauto’s, vuilniswagens en auto’s voor de aanleg en het onderhoud van wegen. Er gelden wel voorwaarden en u moet een verzoek indienen. Wanneer u bij een schorsing van het kenteken van een dergelijke auto er toch mee rijdt, krijgt u echter geen naheffing mrb. U bent namelijk geen mrb verschuldigd.

Gebruikt u een voertuig met geschorst kenteken toch op de openbare weg, dan krijgt u voor vrijgestelde auto’s toch geen naheffing mrb. Voor auto’s die onder de overgangsregeling voor oldtimers vallen ook niet, tenzij u er in januari, februari of december mee rijdt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01