PERSONEEL - 11.09.2024

Hoe zit het ook alweer met het calamiteitenverlof?

Het Nederlandse arbeidsrecht kent vele verschillende (wettelijke) verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken. Hoe zit het ook alweer met het calamiteitenverlof? Waar moet u rekening mee houden?

Verlofvormen. De meeste (wettelijke) verlofvormen betreffen verlof dat op kortere of langere termijn van tevoren in te plannen valt. Denk bijv. aan zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en ouderschapsverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof. Deze verlofvormen kunnen en moeten dan ook netjes voortijdig aangevraagd worden.

Calamiteit?

Onverwacht. Soms gebeuren er echter onverwachte dingen in de privésfeer die acuut de aandacht van een medewerker nodig hebben. Een gesprongen waterleiding in huis, een kind dat ziek van school gehaald moet worden of erger nog, het onverwacht overlijden van een direct familielid. Allemaal voorbeelden van overmacht en/of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Precies hiervoor is het calamiteitenverlof dus bedoeld.

Beperkte duur. Bij calamiteitenverlof gaat het uitdrukkelijk om de eerste noodzakelijke opvang en het treffen van de meest noodzakelijke maatregelen om de noodsituatie het hoofd te bieden, bijv. wel het ophalen en in bed stoppen van het zieke kind, maar niet het meerdere dagen thuisblijven wanneer het kind langer ziek is en wel het (laten) afsluiten van de waterleiding en het opruimen van de ergste wateroverlast, maar niet de herstelafspraak met de loodgieter wanneer deze pas enkele dagen later plaatsvindt. Het verlof zal dus altijd van relatief korte duur zijn, variërend van enkele uren tot maximaal enkele dagen. Heeft de werknemer langer de tijd nodig of duurt de nasleep langer, dan staan daar andere verlofvormen voor open.

Loondoorbetaling

100%. Tijdens het opnemen van calamiteitenverlof heeft de werknemer recht op 100% doorbetaling van zijn salaris. Het gaat dan uiteraard uitsluitend om de noodzakelijke, beperkte duur van het verlof. Let op.  Zodra de afwezigheid van de werknemer onder een andere verlofvorm komt te vallen, kunnen er natuurlijk andere percentages voor de loondoorbetalingsplicht gelden. Overigens is het aantal keren dat een medewerker calamiteitenverlof op kan nemen in principe onbeperkt.

Controle achteraf

Calamiteitenverlof kan en hoeft uiteraard niet van tevoren te worden aangevraagd. Wel moet de werknemer bij zijn leidinggevende melding maken van de calamiteit en van de verwachte duur ervan. Als werkgever kunt u het opnemen van calamiteitenverlof in principe niet weigeren. Tip.  Wel kunt u achteraf de noodzaak controleren, bijv. door aanvullende informatie of documenten op te vragen. Het gaat daarbij niet alleen om de vraag of de calamiteit zich daadwerkelijk heeft voorgedaan, maar ook om de vraag of de werknemer de enige en/of aangewezen persoon was om de calamiteit op te pakken.

Uitzondering in de cao?

Zowel de cao Open Teelten als de cao Glastuinbouw kennen een specifieke bepaling met betrekking tot calamiteitenverlof: artikel 31 lid 5 van de cao Open Teelten respectievelijk artikel 39 lid 5 van de cao Glastuinbouw. In beide artikelen wordt bovendien het noodzakelijk bezoek aan huisarts of specialist, voor zover dit niet in de eigen tijd van de werknemer kan plaatsvinden, ook onder calamiteitenverlof geschaard. Hierbij kan (en moet) de werknemer de werkgever in voorkomende gevallen uiteraard wel zo vroeg mogelijk van tevoren in kennis stellen van deze medische afspraak.

Calamiteitenverlof dient om onverwachte situaties in de privésfeer of bijzondere persoonlijke omstandigheden die direct aandacht nodig hebben, het hoofd te bieden. Het verlof kent een beperkte duur en wordt 100% doorbetaald. Als werkgever mag u achteraf de noodzaak controleren. Check uw cao.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01