TOESLAGEN - 13.09.2024

Proef met aanpassen van toeslagen

De Dienst Toeslagen is onlangs gestart met een proef waarbij zij zelf de toeslagen gaan aanpassen. Hiermee wil men voorkomen dat toeslaggerechtigden later alsnog geconfronteerd worden met een hoge terugvordering. Hoe zit dit?

Welke toeslagen zijn er? Heeft u (of uw werknemer) een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen, dan kunt u hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen, een zogenoemde ‘toeslag’. Er zijn vier toeslagen:

  • zorgtoeslag (bijdrage voor de kosten van uw zorgverzekering);
  • huurtoeslag (bijdrage in uw huurkosten);
  • kindgebonden budget (bijdrage in de kosten van uw kinderen);
  • kinderopvangtoeslag (bijdrage in de kosten van de kinderopvang).

Hoogte toeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw inkomen, het inkomen van uw (eventuele) toeslagpartner en bij de huurtoeslag ook van het inkomen van uw (eventuele) medebewoners. Daarnaast wordt er bij het vaststellen van de hoogte van uw zorgtoeslag, kindgebonden budget en huurtoeslag ook gekeken naar uw vermogen. Hoe hoger uw inkomen en hoe meer vermogen, des te lager uw toeslag. Tip.  Op de website van de Belastingdienst kunt u via een proefberekening berekenen hoeveel toeslag u kunt krijgen.

Aanvragen toeslagen

Als u een toeslag wilt ontvangen, moet u deze zelf aanvragen via Mijn toeslagen ( https://www.mijntoeslagen.nl ). U hoeft een toeslag maar één keer aan te vragen. Zolang u aan de voorwaarden blijft voldoen, krijgt u de toeslag het volgende jaar ook.

(Voorschot)beschikking. Via een voorschotbeschikking laat de Dienst Toeslagen u weten hoeveel toeslag u over een bepaald jaar krijgt op basis van de gegevens die op dat moment bij hen bekend zijn. Vervolgens wordt er na afloop van het jaar op basis van de ingediende aangifte inkomstenbelasting over het betreffende jaar berekend op hoeveel toeslag u daadwerkelijk recht had. Op basis van deze definitieve beschikking ontvangt u mogelijk nog een extra bedrag of moet u een bedrag terugbetalen.

Wijzigen. Als er iets verandert in uw situatie, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslag. Denk hierbij bijv. aan de situatie dat u meer of minder gaat verdienen of als u een toeslagpartner krijgt. Let op.  Bij een dergelijke verandering is het van belang dat u deze wijziging doorgeeft, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan en u een deel van de toeslag moet terugbetalen.

Proef aanpassen toeslagen

Terugvorderingen. De Dienst Toeslagen heeft aangegeven dat er jaarlijks circa 500.000 toeslaggerechtigden zijn die te veel toeslagen hebben ontvangen via hun voorschotbeschikking. Als gevolg hiervan moeten zij een hoog bedrag terugbetalen. De Dienst Toeslagen informeert deze mensen hierover, maar gebleken is dat deze mensen hun voorschot niet aanpassen, waardoor zij later alsnog een fors bedrag moeten terugbetalen.

Proef. Om deze hoge terugvorderingen te voorkomen, start de Dienst Toeslagen in augustus met een proef. Zij gaan ruim 12.000 toeslaggerechtigden via een brief verzoeken om de toeslagen aan te passen. Als zij dit niet zelf doen, gaat de Dienst Toeslagen deze aanpassingen zelf doorvoeren. Uiteraard kunnen de toeslaggerechtigden nadien hun voorschot zelf weer aanpassen.

Actie. Is uw toeslagsituatie gewijzigd en ontvangt u geen brief van de Dienst Toeslagen, pas dan zelf uw voorschotbeschikking aan, zodat u achteraf uw toeslag niet hoeft terug te betalen.

Toeslagen zijn een mooie bijdrage voor de door u te betalen kosten voor zorg, wonen en kinderopvang. Als deze toeslag echter veel te hoog is vastgesteld, dan gaat de Dienst Toeslagen middels een proef deze toeslagen aanpassen, zodat u of uw werknemer achteraf niet wordt geconfronteerd met een forse terugbetaling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01