INTERNET EN RECHT - 12.09.2024

Nieuwe regels: AI-verordening 1 augustus 2024 ingegaan

Vanaf 1 augustus 2024 is de AI-verordening, de AI-act, van toepassing. Deze nieuwe Europese regels beschermen mensen en bedrijven. Waar gaat het om?

De regels. U mag bijv. geen manipulatieve AI of AI voor emotieherkenning op het werk verkopen of gebruiken (verboden AI). Hoog risico AI voor bijv. werving en selectie en AI voor het onderwijs moeten aan strenge eisen voldoen. Voor gebruikers van chatbots, generatieve AI (zoals ChatGPT) en modellen voor het analyseren van afbeeldingen en het vertalen van teksten, moet het duidelijk zijn dat ze met een AI-systeem te maken hebben. Let op.  Naar consumenten toe moet u duidelijk zijn waar zij AI bij u kunnen tegenkomen en wat de risico’s hiervan zijn. Vaak zijn dit privacygerelateerde zaken. Tip.  Voor laag risico AI, zoals voor het slim opladen van een elektrische auto, gelden geen extra eisen.

Is dit voor u? Ontwikkelt u zelf AI-systemen, dan moet u zich hier wel degelijk druk over maken. Bent u alleen gebruiker, dan is het goed om van de regels op de hoogte te zijn en in de gaten te houden of te checken of de aanbieder van het systeem zich aan de AI-verordening houdt.

Gebruikt u AI-systemen, check dan bij de aanbieder hiervan of dit verboden AI, hoog risico AI of laag risico AI betreft en of het systeem aan de AI-verordening voldoet. Gebruikt u AI richting consument, dan moet dit en de mogelijke risico’s ervan duidelijk worden gemaakt aan uw klant.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01