ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.09.2024

Als uw werknemer een vast arbeidscontract wil

Sinds de invoering van de Wet flexibel werken in 2016 kunnen werknemers vragen om aanpassing van de arbeidsduur, de werktijden of de arbeidsplaats. De werknemer kan ook vragen om een vast contract. Wat vond de rechter?

Wat houdt de Wet flexibel werken in?

Meer voorspelbare en zekere voorwaarden.  De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers de mogelijkheid om te verzoeken om een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Daardoor kunnen werknemers vragen om de werktijden, werkplek of het aantal uren dat ze werken aan te passen. Het doel is werknemers meer flexibiliteit te geven in hun arbeidsomstandigheden, zodat ze hun werk beter kunnen combineren met hun privéleven.

Verzoek mogelijk na half jaar. Werknemers die minimaal 26 weken in dienst zijn, kunnen een verzoek doen voor een aanpassing. Let op.  U bent verplicht om serieus hiernaar te kijken en binnen een redelijke termijn schriftelijk te reageren.

  • Een werkgever met minder dan tien werknemers moet binnen drie maanden beslissen.
  • Een werkgever met tien of meer werknemers moet binnen een maand reageren en hij moet motiveren waarom hij een verzoek afwijst.

Werknemer wilde zekerheid. Carola werkte als verkoopmedewerkster bij Coach Netherlands en haar arbeidsovereenkomst was twee keer verlengd. In juni 2023, tijdens de looptijd van haar laatste tijdelijke contract, diende zij een schriftelijk verzoek in om haar contract om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd (art. 2b lid 1-3 Wfw) . Coach Netherlands reageerde echter niet inhoudelijk op dit verzoek en informeerde Carola in plaats daarvan schriftelijk dat haar contract zou eindigen op 8 augustus 2023. Volgens Coach Netherlands was dit een impliciete afwijzing van het verzoek.

Werkgever reageerde niet correct. Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2024:2000) oordeelde dat de reactie van Coach Netherlands niet voldeed aan de eisen van de Wfw. Volgens de wet had de werkgever namelijk binnen een maand een gemotiveerd besluit moeten nemen en dit schriftelijk aan de werknemer moeten communiceren. Omdat Coach Netherlands dit niet heeft gedaan, werd het verzoek van Carola om haar contract om te zetten in een overeenkomst voor onbepaalde tijd, automatisch toegekend (art. 2b lid 3 Wfw) .

Gevolg: vast contract. Dit betekent dat Carola vanaf 20 juli 2023 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had met Coach Netherlands, ondanks dat Coach Netherlands het contract wilde beëindigen. De beëindiging van haar dienstverband op 8 augustus 2023 was dus niet rechtsgeldig, aangezien er geen ontslagvergunning was verleend en Carola niet had ingestemd met de opzegging.

Toch kwam de werkgever goed weg. Carola had binnen twee maanden protest moeten aantekenen tegen het onterechte ontslag. Omdat zij dat niet deed, blijft het ontslag per 8 augustus 2023 staan.

Wat betekent deze uitspraak voor u?

Reageer op tijd en correct! Deze uitspraak benadrukt het belang van een correcte en tijdige reactie van werkgevers op verzoeken onder de Wet flexibel werken. Als een werkgever verzuimt om op tijd en gemotiveerd te reageren, kan dit leiden tot automatische toekenning van het verzoek van de werknemer, zoals in dit geval.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 8 vindt u een modelbrief Beroep op Wfw.

Recht op omzetting. Deze uitspraak maakt ook duidelijk dat werknemers met een tijdelijk contract die voldoen aan de voorwaarden van de Wfw dezelfde rechten hebben om hun contract om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd.

Reageer altijd op een beroep van de werknemer op de Wet flexibel werken. Doe dit schriftelijk binnen drie maanden als u minder dan tien werknemers heeft. Heeft u tien werknemers of meer, reageer dan binnen Ă©Ă©n maand en motiveer uw reactie.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01