PERSONEEL - 05.09.2024

Is schadevergoeding werknemer belast als loon?

Als een werknemer door uw toedoen schade ondervindt, kunt u veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding. Maar is zo’n vergoeding belast en zo ja, tot welk bedrag? Wat vond de rechter hier onlangs van?

Schadevergoeding. Als werkgever heeft u tal van verplichtingen ten opzichte van uw werknemers. Denk alleen al aan de Arbowet, op grond waarvan u in bepaalde situaties voor beschermende kleding moet zorgen. Als u niet aan uw verplichtingen voldoet en uw werknemer leidt hierdoor schade, kunt u zomaar veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding of een dergelijke vergoeding zonder inschakeling van de rechter met uw werknemer overeenkomen. De vraag is of een dergelijke vergoeding belast is en zo ja, tot welk bedrag. Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2024:8791) heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan. Wat speelde er?

Re-integratieverplichtingen

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, heeft u als werkgever de verplichting de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Zo nodig dient u voor de werknemer binnen uw bedrijf een andere functie te zoeken. Daarbij dient een arts te worden ingeschakeld om de mogelijkheden te verkennen en worden deze in overleg met de werknemer beoordeeld. Daarbij is regelmatig overleg vereist en ook wettelijk vastgelegd. In de hiervoor genoemde rechtszaak handelde het om een zaak waarbij een werknemer arbeidsongeschikt was geraakt en de werkgever in zijn re-integratieverplichtingen ernstig was tekortgeschoten.

Schadevergoeding. De werknemer werd voor 80% arbeidsongeschikt verklaard. Daarop werd de dienstbetrekking uiteindelijk beëindigd. De werknemer stapte hierop naar de rechter en eiste een schadevergoeding. De rechter was het met de werknemer eens dat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld en kende een schadevergoeding toe van € 50.000. Hierop werd loonbelasting ingehouden, maar de werknemer vond dit onterecht en stapte wederom naar de rechter, dit keer naar de belastingrechter.

Belast of niet?

Voor de belastingrechter speelde de vraag of de uitgekeerde schadevergoeding van € 50.000 al dan niet belast was. Daarbij was van belang dat de schadevergoeding deels was toegekend vanwege het geleden inkomensverlies als gevolg van het feit dat de werknemer arbeidsongeschikt was geworden en deels vanwege het leed dat de werknemer was toegebracht vanwege het ernstig verwijtbare handelen van de werkgever. De rechtbank stelde vast dat loon in beginsel alles is wat uit een dienstbetrekking wordt genoten. Voor wat betreft de vergoeding vanwege het veroorzaakte leed was de rechtbank echter van mening dat dit deel van de vergoeding niet zozeer zijn grond vond in de dienstbetrekking dat het als daaruit genoten loon diende te worden aangemerkt. Dit betekende dat van de vergoeding slechts het deel dat werd uitgekeerd vanwege geleden inkomensverlies belast was en het deel vanwege toegebracht leed onbelast.

Wat kunt u hiermee?

Bij het uitkeren van een schadevergoeding is het vaak lang niet altijd duidelijk waarop de omvang ervan gebaseerd is. Zoals uit deze uitspraak blijkt, maakt dit echter wel degelijk verschil. Spreek dit daarom altijd duidelijk af en leg dit vast. Geef ook aan voor wiens rekening eventueel te betalen belasting komt. Neem bij onduidelijkheid of verschil van mening met uw werknemer contact op met de Belastingdienst of een deskundige. Alleen dan heeft u vooraf duidelijkheid en kunt u naheffingen, boetes en rente voorkomen.

Moet u aan uw werknemer een schadevergoeding betalen, dan moet duidelijk zijn welk deel ervan zijn grond vindt in de dienstbetrekking. Alleen dit deel is belast en hierover dient u dus loonheffing in te houden. Neem bij twijfel contact op met uw adviseur of de Belastingdienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01