AUTO VAN DE ZAAK - 20.09.2024

Werkgever stelt vakantieauto ter beschikking, wat zijn de fiscale gevolgen?

Uw werknemer heeft een elektrische auto van de zaak. Om toch met de caravan op reis te kunnen, stelt de werkgever tijdelijk een tweede auto van de zaak ter beschikking. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen?

Om nog even in de vakantiesfeer te blijven, heeft de Belastingdienst in kaart gebracht wat de gevolgen zijn in de volgende vijf situaties: de werknemer heeft tijdens de vakantieperiode gelijktijdig twee auto’s ter beschikking, de werknemer krijgt een vervangende auto tijdens de vakantieperiode, de werknemer heeft alleen tijdens de vakantieperiode een auto ter beschikking, de werknemer huurt tijdens de vakantieperiode een auto van de werkgever en de werknemer levert de auto van de zaak in tijdens de vakantieperiode. Hoe zit dat belastingtechnisch?

Inzake privégebruik, per auto

Bij het gelijktijdig ter beschikking stellen van twee of meer auto’s van de zaak moet het privégebruik en de vraag of er een bijtelling moet plaatsvinden, per auto worden beoordeeld. De bijtelling past u toe voor elke auto waarmee de werknemer op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt. Tip.  Bijzonder is dat de Belastingdienst aangeeft dat de bijtelling privégebruik auto bij meerdere ter beschikking gestelde auto’s beperkt kan blijven tot één auto, als de werknemer alleenstaand is of als in zijn gezin één persoon een rijbewijs heeft. U houdt dan alleen rekening met de bijtelling van de auto met de hoogste bijtelling. Zijn er in het gezin meer mensen met een rijbewijs, dan moet de bijtelling over twee auto’s worden berekend. Daarbij hoeft u alleen rekening te houden met de auto’s met de hoogste bijtelling. Let op.  Het gaat om de bijtelling, niet om de hoogste cataloguswaarde.

Vervangende auto. Als de werknemer tijdens de vakantie een vervangende auto ter beschikking gesteld krijgt, moet u een bijtelling toepassen als de werknemer in het kalenderjaar in totaal meer dan 500 kilometer privé rijdt. De bijtelling geldt dan voor beide auto’s gedurende de periode dat deze auto’s aan de werknemer ter beschikking staan. U moet het privégebruik voor elke auto tijdsgelang berekenen.

Alleen tijdens de vakantie. Als de werknemer alleen voor de vakantieperiode een auto ter beschikking gesteld krijgt, moet worden berekend hoeveel kilometer de auto privé zou zijn gebruikt als deze het hele kalenderjaar ter beschikking zou zijn gesteld. Als dat meer is dan 500 kilometer, dan moet de bijtelling tijdsgelang worden toegepast.

Als u de auto verhuurt? Als u tijdens de vakantieperiode een auto verhuurt aan de werknemer tegen een in de markt geldende huurprijs, dan stelt u geen auto ter beschikking aan de medewerker en kan er van een bijtelling geen sprake zijn. Let op.  Maar als u tegen een aanmerkelijk lagere prijs de auto verhuurt, kan dat anders zijn. Meer weten? Vragen daarover kunt u aan de Belastingdienst stellen (Belastingdienst/team Auto/PGA, Postbus 9001, 6800 DB Arnhem).

Voor meer informatie over wanneer er geen sprake is van privébijtelling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 8.

Sleutels ingeleverd?

Als de werknemer de sleutel van de ter beschikking gestelde auto inlevert bij u, dan is er de vraag of de auto nog wel ter beschikking staat van de werknemer. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat als de auto wordt ingeleverd bij de werkgever, inclusief de sleutel en de autopapieren, de auto niet langer ter beschikking staat van de werknemer. Tip.  Wij raden aan dat u met de werknemer schriftelijk vastlegt dat de auto is ingeleverd en voor welke periode dat is gebeurd. De bijtelling blijft voor deze periode dan achterwege.

Bijzonder is dat de Belastingdienst aangeeft dat de bijtelling privégebruik auto bij meerdere ter beschikking gestelde auto’s beperkt kan blijven tot één auto als de werknemer alleenstaand is of als in zijn gezin één persoon een rijbewijs heeft. U houdt dan alleen rekening met de bijtelling van de auto met de hoogste bijtelling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01