BTW - 13.09.2024

In 2023 in de EU betaalde btw voor 1 oktober 2024 terugvragen

Als uw BV in 2023 in de EU goederen en diensten heeft gekocht waarop buitenlandse btw drukt, kunt u deze via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen.

Verzoek om teruggaaf. U moet de buitenlandse btw voor 1 oktober 2024 bij de Nederlandse Belastingdienst terugvragen. Te laat teruggevraagde btw wordt niet terugbetaald. Bij in de EU betaalde btw kan gedacht worden aan btw op getankte brandstof of bijv. aan btw op een taxirit of een hotelovernachting tijdens een congres en toegangskaarten voor evenementen.

Voorwaarden. Het teruggaafverzoek buitenlandse btw moet dus uiterlijk 30 september 2024 bij de Belastingdienst ingediend zijn. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  1. de btw-ondernemer is niet gevestigd in de EU-lidstaat waar hij btw wil terugvragen, maar wel in een andere EU-lidstaat;
  2. de btw-ondernemer heeft geen prestaties verricht in deze EU-lidstaat waarover hij btw verschuldigd is;
  3. de btw-ondernemer verricht in ieder geval deels prestaties waarvoor hij recht op aftrek van voorbelasting heeft. Let op dat bij deze voorwaarde ook de btw-wetgeving van de EU-lidstaat van teruggaaf van belang is. Let op.  Als uw BV niet voldoet aan deze voorwaarde, kan er geen teruggaafverzoek ingediend worden.

Inloggegevens. Als u btw wilt terugvragen, moet dat digitaal via de website van de Belastingdienst ( https://eubtw.belastingdienst.nl/netp ). Daarvoor heeft u inloggegevens nodig. Het aanvragen van de inloggegevens duurt ongeveer vier weken. Heeft u in een voorgaand jaar al btw teruggevraagd uit een EU-land, dan heeft u al inloggegevens. Let op.  Heeft u meerdere btw-identificatienummers, dan moet u voor ieder btw-identificatienummer aparte inloggegevens aanvragen.

Indienen verzoek tot teruggaaf. Het teruggaafverzoek moet per onderneming en per EU-land ingediend worden. Van de aangeschafte goederen en diensten moet u onder meer de factuurdatum en het factuurnummer invullen. Voor teruggaaf van de btw uit sommige landen moeten er facturen meegestuurd worden. Ook dit kan alleen digitaal.

Het teruggaafverzoek buitenlandse btw moet uiterlijk 30 september 2024 ingediend zijn. Dat moet digitaal via de website https://eubtw.belastingdienst.nl/netp

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01