PERSONEEL - 13.09.2024

Compensatie voor onnodig toegebracht leed onbelast

Nederland kent een zogeheten ‘ruim loonbegrip’. Kort gezegd: dit betekent dat alles wat door een werkgever aan een werknemer wordt betaald, in principe loon is. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Een recente procedure ter illustratie.

Wat speelde er?

Vast arbeidscontract. Jan treedt op 1 juli 2015 in dienst bij zijn nieuwe werkgever. Het gaat kennelijk goed, want per 1 juli 2016 wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Relatie verstoord, naar de rechter. Bijna vier jaar later is er kennelijk een kink in de kabel gekomen. De werkgever dient op 17 maart 2020 een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in bij de kantonrechter. Na de mondelinge behandeling van de zaak bij de kantonrechter trekt de werkgever het verzoek in.

Blijvend arbeidsongeschikt. Ruim een jaar later vraagt Jan een WIA-uitkering aan. Het UWV beslist op 9 augustus 2021 dat Jan voor meer dan 80% blijvend arbeidsongeschikt is en daarom recht heeft op een IVA-uitkering.

Ontslagaanvraag bij het UWV. De werkgever dient op 1 september 2021 bij het UWV een ontslagaanvraag in wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van Jan. Het UWV geeft op 5 oktober 2021 toestemming om de arbeidsovereenkomst met Jan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid op te zeggen. De werkgever zegt de arbeidsovereenkomst daarna op per 30 november 2021. Jan dient hierop bij de kantonrechter een verzoek in om zijn (voormalige) werkgever te veroordelen tot betaling van een schadevergoeding.

Schadevergoeding toegekend

Belast? In zijn vonnis kent de kantonrechter een bedrag van € 50.000 bruto toe. De voormalige werkgever merkt de vergoeding aan als loon en betaalt deze uit onder inhouding van loonheffingen. Vervolgens is de vraag of de vergoeding terecht is aangemerkt als loon uit dienstbetrekking.

Rechter: deels belast. Het staat vast dat de vergoeding bestaat uit een bedrag van € 25.000 aan gederfd loon en een bedrag van € 25.000 aan immateriële schadevergoeding en ter compensatie van het ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Het eerste bedrag is in wezen een vergoeding die is genoten uit vroegere dienstbetrekking. Dit geldt niet voor de vergoeding van € 25.000 die aan Jan is toegekend ter compensatie van diens leed als gevolg van het ernstig verwijtbaar handelen van de voormalige werkgever. Het maakt daarbij volgens Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2024:8791) niet uit dat er een oorzakelijk verband is tussen de schadevergoeding en de dienstbetrekking. Dit betekent dat over de immateriële schadevergoeding van € 25.000 ten onrechte loonheffingen zijn ingehouden en dat Jan recht heeft op een teruggaaf.

Wat kunt u hiermee?

Ontslagvergoeding gesplitst? Ondanks het ruime loonbegrip dat wij in Nederland kennen, is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk een deel van een ontslagvergoeding onbelast te ontvangen. Dit hangt mede af van of en hoe de vergoeding in het vonnis van de kantonrechter wordt gesplitst.

Op safe spelen. Als werkgever kunt u in voorkomende gevallen op safe spelen en gewoon loonheffing inhouden. Dan kan uw ex-werknemer daarna zelf bezwaar maken tegen de inhouding van loonheffingen. U weet dan zeker dat u als werkgever niet wordt geconfronteerd met heffingsrente en een boete in het geval van een eventuele naheffing.

Een betaling van een werkgever aan een werknemer kan in uitzonderlijke gevallen onbelast zijn. Het moet dan gaan om een vergoeding die niet ziet op arbeid of vroegere arbeid en die een duidelijk ander karakter heeft, zoals in dit geval een schadevergoeding voor onnodig toegebracht leed.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01