ONTSLAG - 20.09.2024

Beledigen, schelden en vernielen in een emotionele bui, voldoende reden voor ontslag op staande voet?

Op het werk ontstaat er een conflict met een werknemer die vervolgens volledig uit zijn dak gaat. Hij scheldt en beledigt erop los en vernielt ook nog eens bedrijfseigendom. Ontslag op staande voet lijkt volkomen gerechtvaardigd, of toch niet?

Ontslag op staande voet

Binnen het Nederlandse ontslagrecht neemt het ontslag op staande voet een speciale plek in. Zo vindt er geen voorafgaande (rechterlijke) toets plaats en is er geen opzegtermijn van toepassing. Let op.  Artikel 7:677 van het Burgerlijk Wetboek stelt wel drie keiharde voorwaarden aan een ontslag op staande voet om rechtsgeldig te zijn: zo dient sprake te zijn van een dringende reden, een onverwijld gegeven ontslag en een onverwijlde mededeling van de reden van het ontslag.

Verstrekkende consequenties. Dat ontslag op staande voet omgeven wordt door strenge regels, is begrijpelijk. De gevolgen voor de werknemer die op staande voet wordt ontslagen, zijn namelijk zeer verstrekkend. In tegenstelling tot bij een regulier ontslag, verliest de werknemer per direct zijn inkomen, heeft hij geen recht op een transitie- of andere vorm van ontslagvergoeding en heeft hij geen recht op een WW-uitkering. Logisch dus dat werknemers hiertegen in zekere mate beschermd worden.

Alternatief? Gezien de vergaande financiële gevolgen wordt een ontslag op staande voet vrijwel altijd aangevochten door de werknemer. En omdat rechters zeer kritisch kijken, houdt een gegeven ontslag op staande voet in menig geval uiteindelijk geen stand. Tip.  Het is verstandig om naar alternatieven te kijken voordat u tot ontslag op staande voet overgaat. Is ontbinding van de arbeidsovereenkomst wellicht een betere en/of zekerdere mogelijkheid? Of is werknemer bereid een beëindiging met wederzijds goedvinden inclusief vaststellingsovereenkomst te tekenen?

Recent voorval. Een langdurig arbeidsongeschikt geraakte medewerker is gedeeltelijk terug aan het werk en werkt zo aan zijn re-integratie. Er bestaan al wat spanningen en wanneer zich een incidentje met een collega voordoet, ontploft de boel. Deze ontsteekt in woede en scheldt en beledigt en slaat bovendien een bedrijfseigendom van de muur. De werkgever ontslaat hem op staande voet.

Wat vindt de rechter?

Voor de rechter (ECLI:NL:RBROT:2024:2770) blijkt enerzijds dat de werkgever het ontslag mede baseert op eerdere incidenten, maar deze niet heeft opgenomen in de ontslagbrief. Anderzijds blijkt dat de werknemer ten tijde van het voorval onder emotionele hoogspanning stond, mede door toedoen van de druk die de werkgever hem had opgelegd om sneller te re-integreren. Volgens de rechter kan dit voorval de werknemer dan ook niet volledig aangerekend worden. En omdat de eerdere incidenten niet als dringende reden zijn opgegeven, tellen deze niet mee in de beoordeling. Het gegeven ontslag op staande voet wordt dan ook vernietigd.

Te leren lessen. Weet dat een ontslag op staande voet nooit op zichzelf staat. Niet alleen het incident zelf, maar ook eerder gebeurtenissen, persoonlijke omstandigheden en/of verwijtbaarheid aan de zijde van de werkgever kunnen een rol spelen in de beoordeling. Bedenk dus altijd goed of ontslag op staande voet, dan wel een alternatieve ontslagroute de juiste route is. Geeft u toch ontslag op staande voet, zorg dan dat u zich strikt aan de wettelijke voorwaarden houdt, ook ten aanzien van het meedelen van de dringende reden(en).

Voor meer informatie over ontslag op staande voet ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 8.

Ontslag op staande voet heeft verstrekkende gevolgen en is aan strikte voorwaarden verbonden. Ook spelen alle omstandigheden een rol in de beoordeling. Schelden, beledigen en vernielen leveren dus niet per definitie een rechtsgeldige dringende reden op. Overweeg alternatieven, zoals ontbinding met wederzijds goedvinden.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01