ONDERNEMERSCHAP - 13.09.2024

Arbeidsinspectie bestrijdt ook schijnzelfstandige

Voor de politiek is schijnzelfstandigheid een steen des aanstoots. Daarom wil men dit op meerdere fronten bestrijden, om zo te voorkomen dat werknemers zich ten onrechte als zelfstandige voordoen. Dit kan nu al worden voorkomen door gebruik te maken van een modelovereenkomst, maar dat gebeurt lang niet altijd. Opdrachtgevers dragen dan ook nog steeds ten onrechte vaak geen premies werknemersverzekeringen af. Opdrachtnemers zijn zo voor hen goedkoper. Naast de Belastingdienst wordt ook de Nederlandse Arbeidsinspectie ingezet om dit te voorkomen.

Toelatingsstelsel uitzendbureaus. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat hiervoor de aanscherping van de wet gebruiken die per 1 januari 2026 gaat gelden voor uitzendbureaus. Als geconstateerd wordt dat uitzendbureaus uitzendkrachten ter beschikking stellen die zich ten onrechte voordoen als zelfstandigen, zal er handhavend worden opgetreden. Al per 1 januari 2025 zal ook de Belastingdienst zijn beleid aanscherpen. Wordt een werknemer door de opdrachtgever ten onrechte als zelfstandige aangemerkt, dan wordt nu aangegeven dat men dit moet wijzigen. Pas als dit niet gebeurt en bij kwade trouw wordt er opgetreden. Per 1 januari 2025 gebeurt dit direct als een en ander wordt geconstateerd.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 1 vindt u meer informatie over de kenmerken van ondernemerschap.

De fiscus en de Nederlandse Arbeidsinspectie gaan strenger optreden tegen schijnzelfstandigheid. Voorkom dat u een zzp’er als werknemer moet aanmerken via een modelovereenkomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01