FISCOTIP - 13.09.2024

Plan uw verhuizing fiscaal optimaal

Als u uw woning verkoopt en een andere terugkoopt, heeft u tijdelijk voor beide woningen recht op aftrek van de hypotheekrente. Maar hoe zorgt u zowel voor zo veel mogelijk aftrek van hypotheekrente als het innen van een maximaal bod?

Tijdelijk twee woningen. Voor uw eerste eigen woning kunt u in beginsel de (hypotheek)rente aftrekken van uw box 1-inkomen. Gaat u verhuizen en beschikt u enige tijd over twee woningen, dan is onder voorwaarden tijdelijk renteaftrek op beide woningen mogelijk. Wat betekent dit als u uw woning voor de maximale waarde wilt verkopen en daarbij tevens zo veel mogelijk hypotheekrente in aftrek van uw inkomen wilt brengen?

Wettelijk kader

Driejaarstermijn. Wettelijk is bepaald dat als u verhuist en uw oude woning te koop staat, u maximaal nog drie jaar lang de hypotheekrente ervan mag aftrekken na het kalenderjaar waarin u de woning verliet.

Voorbeeld.Op 1 oktober 2024 koopt u een andere woning. U maakt deze schoon, richt deze in en op 1 februari 2025 betrekt u de woning en zet u uw oude woning te koop. U mag de hypotheekrente van uw nieuwe woning aftrekken en daarnaast uiterlijk tot en met 31 december 2028 de hypotheekrente van uw oude woning, mits deze dan nog te koop staat.

Voorwaarden. Aftrek van hypotheekrente voor de oude woning is alleen mogelijk als deze leeg is en te koop staat. Ook moet het gaan om een woning die als uw hoofdverblijf diende. Voor bijv. een vakantiewoning geldt de regeling dus niet.

Aandachtspunten

Invloed eigenwoningforfait. Als u in een jaar in twee woningen woont, moet u ook voor beide woningen het eigenwoningforfait opgeven. Echter alleen per woning voor de periode waarin u in de woning woonde. Staat de woning na het jaar van verhuizing een heel jaar leeg, dan bedraagt het eigenwoningforfait voor deze woning dus nul.

Invloed verhuur. Lukt het niet uw woning voor de juiste prijs te verkopen of wilt u wachten op een beter bod, dan kunt u overwegen deze te verhuren. Vanaf dat moment valt de woning in box 3 en is aftrek van de hypotheekrente dus ook niet meer mogelijk. Tip.  Stopt de verhuur binnen drie jaar na het kalenderjaar waarin u de woning verliet, dan heeft u voor het restant van deze periode weer recht op renteaftrek voor beide woningen.

Bewijslast. Houd er ook rekening mee dat de bewijslast bij u ligt voor wat betreft het aantonen dat u aan de voorwaarden voldoet. Zo zult u desgevraagd aannemelijk moeten maken dat uw woning ook daadwerkelijk te koop staat, bijv. door inschakeling van een makelaar. Kunt u dit niet, dan heeft u geen recht op aftrek van de hypotheekrente voor de periode waarin u dit niet aannemelijk kunt maken.

Plannen loont

Met de huidige gekte op de woningmarkt zullen woningen niet snel langere tijd leegstaan. Maar het wachten op een beter bod of tijdelijk verhuren kan lucratief zijn, nu de prijzen bijna dagelijks stijgen! Houd er in dat geval rekening mee uw verhuizing goed te plannen.

Voorbeeld.Stel dat u in het voorbeeld uw woning niet op 1 februari 2025 zou betrekken en uw oude woning te koop zou zetten, maar al op 1 december 2024. U kunt de hypotheek op de oude woning in dat geval dan nog maar aftrekken tot uiterlijk 31 december 2027. Dit kan u dan dus een verschil in aftrekbare hypotheekrente opleveren over maximaal tien maanden. Bij bijv. een hypotheek van € 600.000 en een rente van 4% betekent dat een verschil in aftrek van € 20.000.

Beschikt u tijdelijk over twee woningen, plan uw verhuisdatum dan optimaal. Besef dat u alleen dubbele hypotheekrenteaftrek kunt claimen, als u aannemelijk kunt maken dat uw oude woning leeg is en te koop staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01