URENCRITERIUM - 13.09.2024

Telt scholing mee voor urencriterium, wat vindt de rechter?

Ook als ondernemer ontkomt u er meestal niet aan regelmatig opleidingen en cursussen te volgen. Maar tellen de hiermee gemoeide uren ook mee voor het urencriterium? Wat besliste de rechter voor de zoveelste keer?

Bijblijven op vakgebied? Ondernemers doen er vaak van alles aan om bij te blijven op hun vakgebied via opleidingen en cursussen. Zo ontkomt bijv. uw accountant of belastingadviseur er niet aan om bij te blijven op fiscaal gebied. Daarbij is van belang te weten of de uren die hieraan besteed worden, meetellen voor het urencriterium.

Urencriterium, hoe zat dat ook alweer?

Het urencriterium houdt kort gezegd in dat u als ondernemer in het jaar minstens 1.225 uren in uw bedrijf werkzaam bent. Ook moet u minstens de helft van uw werkzame tijd aan uw onderneming besteden. Deze laatste eis geldt alleen niet voor starters. U bent starter als u in één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 15, nr. 1 vindt u meer informatie over het urencriterium.

Belang urencriterium. Ondernemers waarvan de winst belast wordt met inkomstenbelasting kunnen recht hebben op tal van fiscale faciliteiten. De belangrijkste zijn de zelfstandigenaftrek, de extra aftrek voor starters, de meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Voor genoemde faciliteiten geldt dat u moet voldoen aan het urencriterium. Voor de MKB-winstvrijstelling geldt deze eis niet. Alleen de zelfstandigenaftrek en de extra aftrek voor starters leveren in 2024 samen al een aftrek op van ruim € 5.800. Het belang van het urencriterium is dus groot.

Scholingsuren? Onlangs kwam voor Hof ‘s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2024:2008) de vraag aan de orde of ook scholingsuren meetellen voor het urencriterium. De vraag was relevant omdat de betreffende belastingplichtige 1233,5 uur in haar bedrijf had gewerkt. Daarvan zijn 905 uren besteed aan het volgen van een tweetal opleidingen. Zouden deze uren niet meetellen voor het urencriterium, dan zou de ondernemer geen recht hebben op de zelfstandigenaftrek en de extra startersaftrek. Zij bezat de nodige kennis als pedicure en besloot daarom een opleiding te volgen als VoetreflexPlus-therapeut. Ook had ze een opleiding medische basiskennis gevolgd.

Nieuwe kennis of niet? Het hof diende te beslissen of de bestede uren aan de genoemde opleidingen mee dienden te tellen voor het urencriterium. Volgens de rechter niet. Beslissend hiervoor was het feit dat beide opleidingen voor de ondernemer leidden tot het vergaren van nieuwe kennis. Anders dan opleidingen die bedoeld zijn om de bestaande vakkennis op peil te houden, tellen dergelijke studie-uren niet mee voor het urencriterium. Er bestond dus geen recht op de zelfstandigenaftrek en de aanvullende startersaftrek.

Wat kunt u hiermee?

Uit de uitspraak blijkt dat het van belang is dat uren die gericht zijn op het vergaren van nieuwe kennis, niet meetellen voor het urencriterium. Zijn ze bedoeld om bestaande kennis op peil te houden, dan tellen ze wel mee. Daarbij is dit echter niet altijd voor iedere cursus of opleiding even duidelijk. Houd dit in uw achterhoofd als u aan een nieuwe cursus of opleiding begint en probeer zo goed mogelijk te beargumenteren of, en zo ja voor welk deel een opleiding of cursus bijdraagt aan het op peil houden van uw bestaande kennis. Overleg zo nodig bij twijfel met uw inspecteur, want als u net zoals in deze zaak er achteraf pas achter komt dat u daardoor niet aan het urencriterium voldoet, kan dat u zomaar enkele duizenden euro’s aan extra te betalen belasting schelen.

Studie-uren tellen ook mee voor het urencriterium, als u maar aannemelijk kunt maken dat de gevolgde opleiding of cursus bijdraagt aan het op peil houden van uw bestaande kennis. Overleg bij twijfel met uw adviseur of stem een en ander vooraf af met uw inspecteur als de belangen erg groot zijn.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01