2018 -
Mei
LOONKOSTENSUBSIDIE DEEL I - 31.05.2018
Laat tegemoetkoming in loonkosten door overheid niet liggen!
U heeft onder voorwaarden recht op tegemoetkomingen voor bepaalde groepen werknemers, zoals laagbetaalden, laaggeschoolden, arbeidsbeperkten of personen die gewoon slecht aan een baan komen of uit een uitkering komen. Hoe laat u geen voordelen liggen?
FISCALE BOETES - 31.05.2018
Weet vergrijpboete te voorkomen, wat moet u weten?
Fiscaal dienstverleners konden onlangs via een forum kennisnemen van een handreiking inzake de fiscale vergrijpboete. Dat willen wij u als administrateur niet onthouden. We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rijtje. Lees verder!
INTERNET EN RECHT - 31.05.2018
Hoe nu omgaan met cookies? …
De cookiewaarschuwingen van veel bedrijven worden steeds uitgebreider, dat zal u niet ontgaan zijn. Dat komt door de nieuwe Europese regels. Wat betekenen die regels voor uw website?
INTERNET EN RECHT - 31.05.2018
Dataportabiliteit, moet dat nu ook al?
Als u gegevens verzamelt of verwerkt van personen, hebben deze personen (de betrokkenen) het recht op dataportabiliteit. Wat houdt dat in voor uw bedrijf en moet u daar iets mee? Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf daar technisch klaar voor is?
BELASTINGEN - 31.05.2018
Steekproeven bij belastingcontroles
Onder andere bij loonbelastingcontroles maakt de fiscus vaak gebruik van statistische controlemethodes, zoals de geldeenheid- of eurosteekproef. Wanneer is deze methode inzetbaar en wanneer niet? Waar moet u op letten?
EFFICIËNCY - 31.05.2018
Ga effectief met uw e-mails om en bespaar kostbare tijd
Loopt uw mailbox ook regelmatig vol en bent u de hele dag druk met het lezen en beantwoorden van e-mails terwijl u het al druk genoeg heeft? Met deze tips gaat u effectiever met uw e-mails om en bespaart u kostbare tijd.
INTERNET - 31.05.2018
Heeft u al een privacystatement gemaakt?
Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet u zorgen voor een privacystatement op uw website. U hoort dat waarschijnlijk regelmatig om u heen. Maar wat is zo’n reglement nu precies en wat moet u er allemaal inzetten?
BV-AANDELEN - 31.05.2018
Aandelen schenken, hoe gaat dat goed?
Hoe gaat een schenking van aandelen van de onderneming nu goed? Is het verplicht om hiervoor een notaris in te schakelen? Wat moet er geregeld worden en wat moet u bewaken?
WERKGEVERSZAKEN - 31.05.2018
Na twee jaar ziekte ontslaan?
Als een werknemer twee jaar of langer ziek is, hoeft de werkgever geen loon meer te betalen en is ontslag een formaliteit. Waarom doen werkgevers dat dan niet?
ADMINISTRATIE - 31.05.2018
Bewaartermijnen en de AVG
Hoe werkt de nieuwe Europese privacywetgeving, de AVG, door in het bewaren van documenten (fiscale bewaarplicht)? Is er een verschil ten opzichte van de huidige wetgeving en hoe zit het met het digitaal bewaren van stukken?
FISCOTIP - 31.05.2018
Handig splitsen BV-kapitaal bij echtscheiding
De aandelen in de eigen BV vormen meestal de grootste vermogensbestanddelen waar aanstaande ex-echtgenoten mee moeten ‘dealen’ zodra ze uit elkaar gaan. Eerst flexibel voorsorteren is dan wel zo fijn.
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 31.05.2018
Inspecteur verplicht om gegevens op te vragen?
Bij de rechter speelde er onlangs een procedure over de vraag of de inspecteur verplicht is gegevens van een andere belastingsoort op te vragen voor het opleggen van een belastingaanslag. Wat speelde er?
PERSONEEL - 31.05.2018
Werken met vakantiekrachten
Als u in de vakantieperiode studenten of scholieren inschakelt, kunt u gebruikmaken van een speciale fiscale regeling. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?
PENSIOEN - 31.05.2018
Verplicht meewerken aan omzetting pensioen?
Zoals bekend, kunt u als DGA sinds 1 juli 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Naast afkoop kunt u het opgebouwde pensioen omzetten in een oudedagsverplichting, maar dan wel met medewerking van uw (ex-)partner.
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.05.2018
Geen risico met overdracht van de leiding over bedrijf
Als er een nieuwe directeur wordt benoemd, welk risico loopt u dan? Hoezo moet u voldoen aan uw onderzoeksplicht? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten ter voorkoming van privéaansprakelijkheid? Hoe staat u sterk?
ONDERNEMERSCHAP - 29.05.2018
Wanneer erkent de fiscus mij als horecaondernemer?
Als horecaondernemer geniet u een aantal fiscale voordelen. Maar dan moet u wel als ondernemer worden erkend. Waar hangt dit van af en wat zijn de gevolgen als dit niet zo is? Wat speelt daarbij allemaal een rol?
BEDRIJFSOVERDRACHT - 29.05.2018
Minder belasting betalen bij overdracht horecabedrijf
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een belangrijke faciliteit om de overdracht van een bedrijf fiscaal te vereenvoudigen. Zo betaalt u ook veel minder belasting. Maar welke voorwaarden gelden er en waar moet u op letten?
VOEDSELVEILIGHEID - 29.05.2018
Wat moet u op de menukaart aan ingrediënten vermelden?
Ingrediënten, voedingswaarden en houdbaarheid op etiketten zijn u niet onbekend. Maar hoe zit dat bij gerechten op uw menukaart? Moet u daarin bijv. vermelden dat er noten, gluten of eieren verwerkt zijn in uw receptuur?
FINANCIERING - 29.05.2018
Zzp’er in horeca een hypotheek afsluiten, hoe werkt dit?
Nederland telt steeds meer zzp’ers, maar de financiering van een woning wil nog weleens op problemen stuiten. De NHG heeft nu de regels voor zzp’ers versoepeld. Is het nu voor zzp’ers, ook in de horeca, echt makkelijker geworden?
SOCIALe MEDIA EN PRIVACY - 29.05.2018
Een Facebookprofiel of -bedrijfspagina, wat moet u weten?
Dat de privacy van Facebookgebruikers in het geding is, blijkt wel uit de nieuwsberichten van de laatste maanden. Heeft u een Facebookprofiel of -bedrijfspagina voor uw horecazaak? Denk dan eens na over uw privacy.
PERSONEELSVERBUIK - 29.05.2018
In zomer meer personeel en meer personeelsverbruik?
Dat werknemers in de zomer en op uw terras bij warm weer ook hun vochtbalans op orde moeten houden, snapt u ook wel. Maar u wilt natuurlijk niet dat uw winstmarge ‘opdroogt’ of dat de fiscus u als een dorstige hond achtervolgt ...
PRIVACYWETGEVING - 29.05.2018
De AVG, hoe zit het met datalekken?
U laat ergens uw schrijfmap liggen … maar daar zat wel uw complete gastenlijst in. Is dat nou een datalek waar iedereen het over heeft? Wat te doen?
WONINGHUUR - 25.05.2018
Ontruiming niet altijd rechtmatig
Als de huurder van een woning een huurachterstand heeft, kunt u bij de rechter ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning vorderen. Maar wat als de huurder dan alsnog vrijwel de gehele huurachterstand betaalt?
TAXATIE - 25.05.2018
Bindend advies over waarde vastgoed
Behalve vastgoedbedrijven zijn ook makelaars af en toe betrokken bij vastgelopen onderhandelingen voor grondtransacties. Men probeert dit meestal vlot te trekken door inschakeling van deskundigen die een bindend advies uitbrengen.
UW RAADSMAN - 25.05.2018
Exploitatie van vastgoed en bedrijfsopvolging
De bedrijfsopvolgingsregeling komt er kort gezegd op neer dat er bij vererving of schenking van ondernemingen (ook BV’s) een vrijstelling geldt. Ook bij bedrijfsmatige vastgoedexploitatie staat de rechter de regeling steeds vaker toe.
FINANCIERING - 25.05.2018
Hypotheek voor zzp’ers makkelijker?
Steeds meer Nederlanders werken als zzp’er en veel van hen willen ook een huis kopen. Gelukkig wordt een hypotheek voor hen makkelijker. Wat speelt er?
MAKELAARSCONTRACT - 25.05.2018
Bemiddelaar aansprakelijk voor onbetrouwbare huurder?
Als bemiddelaar bij de verhuur van een pand heeft u een zorgplicht. Schending van deze verplichting kan leiden tot een gegronde aansprakelijkheidsclaim van de pandeigenaar/verhuurder. Wanneer is daarvan sprake? Wat zegt de rechter?
WOZ - 25.05.2018
Gemeente mag hoogste verkoopcijfer gebruiken
Zoals bekend, maakt de gemeente bij de waardevaststelling voor de Wet WOZ gebruik van marktcijfers. Mag een gemeente dan de hoogste prijzen kiezen of moet deze per se de laagste cijfers gebruiken? Wat zegt de rechter?
IN DE KIJKER - 25.05.2018
Attentie makelaars voor nieuwe antiwitwasrichtlijn!
Brussel is als reactie op de ‘Panama Papers’ met een nieuwe antiwitwasrichtlijn gekomen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd. Wat betekent dit voor de makelaardij?
EIGEN WONING - 25.05.2018
Aankoop huis fiscaalvriendelijk laten ondersteunen
Steeds meer jongeren hebben bij de aankoop van hun eerste woning de financiële hulp van hun ouders nodig. Of de ouders die van hun kind. Hoe kan dat fiscaal zo aantrekkelijk mogelijk en op welke aspecten moet men specifiek letten?
PERSONEEL - 25.05.2018
Werknemer in de kreukels, en uw schade dan?
In de wet is de mogelijkheid voor de werkgever opgenomen om verhaal te halen op een derde partij als deze verantwoordelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer. Weet u hoe dit zogenaamde ‘regresrecht’ werkt?
SOCIALE UITKERING - 25.05.2018
Doe tijdig een aanvraag voor de compensatieregeling
Er is een compensatieregeling beschikbaar voor zelfstandigen die zijn bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008. De aanvraagperiode voor deze regeling loopt van 15 mei 2018 tot 1 oktober 2018. Wat is nu goed om te weten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 25.05.2018
Als bestuurder aansprakelijk voor schulden van uw BV?
Als uw BV haar schulden niet betaalt, kunt u als bestuurder soms aansprakelijk gesteld worden. Wanneer kan dat en geldt dat ook voor belastingschulden? Waar moet u voor wat betreft die aansprakelijkheid vooral op letten?
FINANCIERING - 25.05.2018
Zzp’er en een hypotheek afsluiten, hoe werkt dit?
Nederland telt steeds meer zzp’ers, maar de financiering van een woning wil nog weleens op problemen stuiten. De NHG heeft nu de regels voor zzp’ers versoepeld. Is het nu voor zzp’ers echt makkelijker geworden?
RECHT - 25.05.2018
De AVG: hoe zit het met datalekken?
U laat ergens uw schrijfmap liggen … maar daar zat wel uw complete klantenlijst in. Is dat nou een datalek waar iedereen het over heeft? En wat te doen?
SOFTWARE - WINDOWS - 25.05.2018
Aan de slag met de Windows 10 April Update
Microsoft brengt enkele keren per jaar een grote update uit voor Windows 10. Onlangs verscheen de April 2018 Update (Spring Creators Update).
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.05.2018
Nieuwe zakelijke opties in Pinterest
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Pinterest kan u helpen om uw visuele boodschap te verspreiden. Dat kan ook in een zakelijke context.
COMPUTER - BEELDSCHERM - 25.05.2018
Zo beschermt u uw ogen
U en uw medewerkers brengen wellicht uren door achter het computerscherm. Dat kan leiden tot onder andere prikkende, tranende, vermoeide of rode ogen. Hoe kunt u dit soort ongemakken vermijden?
EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 25.05.2018
Beste zelfbouwpakket voor uw website?
Zonder technische kennis en tegen lage kosten een website bouwen en onderhouden? Dat kan met een zelfbouwpakket. Een checklist bij het kiezen.
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 25.05.2018
Hoe toetst u uw zakelijke ideeën?
U overweegt de lancering van een nieuw product, de opening van een nieuw filiaal of een innovatief businessplan? Welke tools helpen u om vooraf te polsen wat uw klanten daarvan vinden?
TELEFONIE - SMARTPHONE - 25.05.2018
Handige widgets voor uw Android-apparaat
Heeft u een Android-toestel, dan is het interessant om widgets op het startscherm te installeren. Wat zijn widgets precies en welke moet u proberen?
ZAKELIJK - PRIVACY - 25.05.2018
Bent u klaar voor de AVG?
Op 25 mei treedt de Algemene verordening gegevensbescherming in werking voor alle bedrijven. Ook u moet kunnen bewijzen dat u zich aan de AVG houdt.
BELASTINGBOETES - 23.05.2018
Nieuwe handreiking vergrijpboetes aanslagbelastingen
Fiscaal adviseurs kregen onlangs via het forum voor fiscaal dienstverleners een nieuwe handreiking over vergrijpboetes. Daar loopt u natuurlijk liever niet tegen aan. Wat is interessant voor u om te weten?
BTW - 23.05.2018
Check uw inkoopfacturen goed
Een abonnee stelde ons onlangs de vraag of hij om een nieuwe inkoopfactuur moet vragen als op de factuur het vestigingsadres van de leverancier ontbreekt.
VOORBELASTING (BTW) - 23.05.2018
Btw op privégebruik, nu wel of niet aftrekbaar?
De btw op privéaankopen is in beginsel niet aftrekbaar. Maar hoe zit het met privéaankopen voor uw personeel? En is niet-aftrekbare btw wel aftrekbaar van de winst? Wat is daarbij bepalend? Wij doken in deze lezersvragen.
TOESLAGEN - 23.05.2018
Toeslag kinderopvang uw eigen verantwoordelijkheid
Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag. Zorg dus dat deze niet te laag, maar vooral ook niet te hoog uitvalt. Hoe voorkomt u dit en daarmee het probleem dat u al ontvangen toeslag moet terugbetalen?
BELASTINGCONTROLE - 23.05.2018
Wanneer is een lening niet meer zakelijk?
De Belastingdienst kijkt kritisch naar uw jaarrekening. Zeker als er leningen van of aan familie of vrienden op de balans staan, ligt de aandacht sterk op het eventuele onzakelijke karakter. Wat moet u weten?
BTW-TARIEF - 23.05.2018
Welk tarief als u diensten én goederen levert?
Hoog en laag btw-tarief, goederen en diensten: het werpt in de praktijk altijd weer vragen op. Hoe brengt u het juiste tarief in rekening? En hoe kunt u daarbij zelfs nog een flinke btw-besparing realiseren?
FISCOTIP - 18.05.2018
Kan ik mijn woning beter van de BV huren?
De eigen woning wordt de komende jaren fiscaal steeds onaantrekkelijker. Is het wellicht beter om deze als directeur-grootaandeelhouder (DGA) te huren van uw eigen BV? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe pakt u dat aan?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.05.2018
Onderbouw lager gebruikelijk loon
Als DGA moet u in beginsel een minimaal salaris van € 45.000,- uit uw BV halen. Alleen in uitzonderlijke gevallen is een lager salaris toegestaan. Uit een recente rechtszaak blijkt nog eens dat u dit goed moet kunnen onderbouwen.
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.05.2018
Zaken niet op orde, directeur in privé aansprakelijk
Wanneer is er sprake van onbehoorlijk bestuur? Wat bij het niet naleven van de publicatie- en boekhoudplicht? Hoezo wordt dat vermoed een belangrijke oorzaak te zijn van het faillissement? Wat heeft de rechter nu beslist hierover?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.05.2018
Belastingdienst kritischer op leningen tussen BV en DGA
Onlangs zijn er interne stukken openbaar gemaakt waaruit blijkt hoe de Belastingdienst omgaat met leningen tussen de directeur-grootaandeelhouder (DGA) en zijn BV. Waar kijkt de Belastingdienst naar? Waar moet u op letten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.05.2018
Geen risico met certificering van aandelen holding-BV
Als aandelen van een holding-BV worden gecertificeerd, geldt dan de zogeheten ‘concernbepaling’ (over het te koop aanbieden van de aandelen aan de andere aandeelhouder) in de statuten van de werk-BV? Wat zegt de rechter?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 18.05.2018
Contract aanpassen of een nieuw contract?
Uw medewerker heeft vanaf 1 januari 2018 een jaarcontract voor acht uur per week. U bent het samen eens over een tijdelijke uitbreiding van de uren met ingang van 1 juni. Hoe kleedt u deze tijdelijke urenuitbreiding in? Zijn er risico’s?
PRIVACY - 18.05.2018
Gebruik van foto’s ... mag dat nog van de AVG?
Veel bedrijven gebruiken foto’s van hun medewerkers, bijvoorbeeld in een smoelenboek of op intranet. Mag dat nog na de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)?
ZIEKTE EN VERZUIM - 18.05.2018
Herken langdurig verzuim tijdig
De meeste ziekmeldingen laten niet direct uw alarmbellen rinkelen. Meestal is de werknemer na een paar dagen wel weer aanwezig. Maar wat als de werknemer voor langere tijd dreigt uit te vallen? Wat zijn de signalen?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 18.05.2018
Hoezo, geen rijbewijs?
Eén van uw werknemers heeft zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij met te veel drank op achter het stuur zat, maar hij rijdt wel in uw (bedrijfs)bus. Wat nu?
KOSTENVERGOEDING - 18.05.2018
Buitenlandse werknemer, straks max. vijf jaar voordeel!
Als u een werknemer aanneemt vanuit het buitenland, kan deze werknemer onder voorwaarden in aanmerking komen voor de zogenaamde ‘30%-regeling’. Onlangs heeft de staatssecretaris hierover in de media iets gezegd. Wat speelt er?
FLEXIBELE ARBEID - 18.05.2018
Een nietig concurrentie- en relatiebeding
Huurt u al enige tijd een bijzonder gemotiveerde arbeidskracht in via een uitzend- of detacheringsbureau, terwijl deze graag rechtstreeks bij u wil werken? Moet u zich dan laten tegenhouden door een relatiebeding van de uitlener?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 18.05.2018
Even proefdraaien, let op de proeftijd!
De meeste arbeidscontracten bevatten een proeftijdbeding. Tijdens de proeftijd kunnen werknemers zich niet beroepen op ontslagbescherming. Maar hoe zit het als de werknemer al eerder begint? Begint de proeftijd dan ook eerder?
AUTOMATISERING - 18.05.2018
Het recht op dataportabiliteit van medische gegevens
Als op 25 mei 2018 de AVG is ingevoerd, hebben betrokkenen recht op dataportabiliteit. Ook uw patiënten krijgen het recht om hun persoonsgegevens mee te nemen naar een andere zorgverlener. Waar moet u nu op letten?
TERUGGAAF BTW - 18.05.2018
Btw zonnepanelen alsnog terugvragen
Na een uitspraak van de Hoge Raad heeft ook de overheid zich gemeld, waardoor (oude) btw op de aanschaf teruggevraagd kan worden. Wat speelt er?
GEZONDHEIDSRECHT - 18.05.2018
Hoever reikt de informatieplicht op grond van de WGBO?
Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) moet u als behandelaar de patiënt volledig informeren over de behandeling én hem om toestemming vragen. Dan pas is er ‘informed consent’. Hoever reikt deze plicht?
PERSONEEL - 18.05.2018
Wat te doen met een niet-functionerende hulpverlener?
Een van uw medewerkers functioneert niet zoals het zou moeten. U wilt afscheid van hem nemen, zeker nu de zorg voor uw patiënten gevaar loopt. Aan welke zaken moet u dan zoal denken? Moet u ook rekening houden met de Wkkgz?
TUCHTRECHT - 18.05.2018
Het belang van goede dossiervoering
Over wat er precies is gezegd in een gesprek tussen een arts en een patiënt, kan discussie ontstaan. Zeker als de arts een klacht krijgt en hij zeker weet dat bepaalde dingen zijn benoemd. Kan een transcriptie van dat gesprek dan helpen?
AUTO VAN DE ZAAK - 18.05.2018
Omgaan met acties fiscus tegen ontgaan privébijtelling
De fiscus is momenteel succesvol in de controle tegen het frauduleus ontgaan van de privébijtelling voor de auto van de praktijk. Iedere euro die uw collega door fraude uitspaart, komt ook voor uw rekening. Wat zei de rechter daar laatst over?
ONDERNEMERSCHAP - 18.05.2018
Zakendoen met personen die geen werknemer zijn?
Recentelijk heeft de Belastingdienst bekendgemaakt dat er voorlopig geen burgerservicenummers meer worden opgevraagd bij de zogenaamde ‘IB47-verklaring’. Dit speelt als u zakendoet met bijvoorbeeld freelancers (niet-ondernemers).
ONDERNEMERSCHAP - 15.05.2018
U bepaalt wat u uitgeeft, niet de belastinginspecteur
In een recente uitspraak van een rechtbank wordt nog eens bevestigd dat de fiscus weinig tot niets te zeggen heeft over de uitgaven die u als ondernemer doet. Wat speelde er in die zaak? Waar moet u wel op letten?
AFTREKBARE KOSTEN - 15.05.2018
Zakelijk onderweg, zonnebril aftrekbaar?
Een abonnee vroeg ons of hij zijn zonnebril zakelijk kan aftrekken. Hij is immers veel zakelijk op de weg, en dan met dit zonnetje. Wij zochten het voor hem uit. “En mijn beeldschermbril dan?”, vroeg hij zich eveneens af.
PERSONEEL - 15.05.2018
Uw vakantiewerkers netto meer en fiscaal wat makkelijker
De vakantieperiode komt eraan en dus zijn tal van scholieren en studenten weer tijdelijk op zoek naar een baantje. Kunt u deze jongeren ook goed gebruiken, maak het hen dan fiscaal wat makkelijker. Wat is daarvoor nodig?
PRIVACYWET (AVG) - 15.05.2018
De AVG en de fiscus, wat houdt dat in?
Ondernemers worden erop gewezen dat ze vanaf 25 mei 2018 moeten voldoen aan de AVG, maar werkt dat ook fiscaal door? Moet u als ondernemer zomaar alle gegevens ter beschikking stellen aan de fiscus als deze daarom vraagt?
MOBILITEIT - 15.05.2018
Geen auto, geen motor, maar een scooter van de zaak?
We besteedden al vaker aandacht aan zakelijk rijden, zowel met de fiets, personenauto als bestelauto. Maar wat als u ervoor kiest om een scooter van de zaak te rijden? Hoe zit het dan met de bijtelling en zo?
LOONADMINISTRATIE - 15.05.2018
Digitaal bewaren loonadministratie?
In deze tijd van internet is het handig om uw administratie zo veel mogelijk ook digitaal te voeren en op te slaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de loonadministratie. “Hoe zit het daarmee, wat mag digitaal?”, vroeg een abonnee aan ons ...
Nieuw huwelijksvermogensrecht - 15.05.2018
Minder erfbelasting, insluitingsclausule!
Via de insluitingsclausule wordt een erfenis of schenking gemeenschappelijk vermogen van het kind en diens partner. Waarom is dat fiscaal voordelig voor uw cliënt?
VERMOGENSPLANNING - 15.05.2018
Open fonds voor gemene rekening (OFGR) benutten
Een OFGR is een fonds waarin twee of meer partijen geld inbrengen. De partijen spreken af dat eenieder geld inbrengt en dat het behaalde rendement naar rato van ieders inleg aan hen ten goede komt. Welke aantrekkelijke voordelen kan uw cliënt hiermee benutten?
AVG - 15.05.2018
Toegang tot dossiers door onbevoegden, wat nu met de AVG?
U heeft natuurlijk in uw dossiers veel privacygevoelige informatie die direct voor de AVG als persoonsgegevens te kwalificeren is of toch tenminste tot personen herleidbare informatie te bestempelen is. Hoe bent u ingedekt voor de nieuwe AVG per 25 mei 2018?
Lijfrente - 15.05.2018
Overbruggingskansen in stand houden
Er zijn lijfrentepolissen in omloop met een recht op overbrugging. Op de einddatum van de polis kan het voorkomen dat de klant nog geen behoefte heeft aan een uitkering. Wat is er dan mogelijk?
Erfbelasting - 15.05.2018
Twee partners = geen partner
Het partnerbegrip in de schenk- en erfbelasting gaat uit van tweerelaties: het huwelijk, de geregistreerde partners en de samenwoners met vergelijkbare onderlinge verplichtingen. Dat dit gevolgen heeft voor meerrelaties, bleek onlangs bij de rechter.
Schenkbelasting - 15.05.2018
Geen schenking bij aangaan of wijzigen huwelijksgemeenschap
Sinds 1 januari 2018 leidt een huwelijk standaard tot een beperkte gemeenschap van goederen. Afwijken kan via huwelijkse voorwaarden. Door een amendement en een besluit is heffing van schenkbelasting vanwege huwelijkse voorwaarden doorgaans uitgesloten.
BEDRIJFSOPVOLGING - 15.05.2018
Het begrip ‘dienstbetrekking’ in de bedrijfsopvolgingsregeling
Het fiscaal voordelig schenken van aanmerkelijkbelangaandelen is alleen mogelijk als er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Voor de heffing van inkomstenbelasting geldt de dienstbetrekkingseis. In een recent besluit is deze eis verder uitgewerkt en verduidelijkt.
Pensioen - 15.05.2018
Als een DGA gaat scheiden, wat met het pensioen?
Laten we eens stilstaan bij de partner van de DGA. Waar moet u als adviseur aan denken bij compensatie van die partner op het moment van echtscheiding? Dit uiteraard in relatie tot de uitfasering van het pensioen in eigen beheer.