ARBEIDSOVEREENKOMST - 18.05.2018

Hoezo, geen rijbewijs?

Eén van uw werknemers heeft zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij met te veel drank op achter het stuur zat, maar hij rijdt wel in uw (bedrijfs)bus. Wat nu?

Alternatief? Als de werknemer met de bedrijfsbus reed, is het zaak na te gaan of een andere werknemer (tijdelijk) als chauffeur kan optreden. Een disciplinaire maatregel (zoals een schriftelijke waarschuwing of een loonsanctie) blijft uiteraard mogelijk.

Loonstop. Uitgangspunt is altijd ‘geen arbeid, geen loon’. Als de werknemer zonder rijbewijs niet kan werken, kunt u dan ook direct het loon stopzetten. Tip. Stel de werknemer direct (aangetekend) schriftelijk op de hoogte dat u het loon stopzet en wat daarvan de oorzaak is.

Let op. Als er sprake is van een alcoholverslaving, kunt u het loon niet zomaar stopzetten. Een alcoholverslaving wordt namelijk gezien als een ziekte en tijdens ziekte heeft een werknemer recht op loondoorbetaling.

Ontslag. Als de werknemer zijn werk niet meer kan uitoefenen door het verlies van zijn rijbewijs, hoort ook ontslag tot een van de mogelijkheden. Ontslag is zeker een optie als een beroepschauffeur zijn rijbewijs verliest omdat hij onder werktijd, met een bedrijfsauto, een ongeval veroorzaakt vanwege alcohol of te hard rijden. In dat geval kunt u zelfs een ontslag op staande voet overwegen.

Hoe ziet de rechter dat? Een rechter kijkt vooral of er een verband is tussen het werk en het verlies van het rijbewijs van de werknemer. Als de rechter dat verband niet ziet, bijvoorbeeld omdat de werknemer in privétijd dronken reed in zijn privéauto, zal hij het ontslag niet in stand laten. Tip. Laat u altijd goed adviseren voordat u overgaat tot een ontslag op staande voet. Tip. Bestaat dat verband wel, bijvoorbeeld omdat de werknemer (onder werktijd) met te veel drank op achter het stuur van de bedrijfsbus zat, dan zal ontslag eerder toegestaan zijn.

Tip. Zorg voor een goede verzekering en leg in uw bedrijfsreglement vast dat wanneer de werknemer zijn werk niet meer kan doen omdat hij zijn rijbewijs heeft moeten inleveren, dit zal worden gesanctioneerd. Neem concrete sancties op, zoals een schriftelijke waarschuwing, niet doorbetalen loon (al dan niet over enkele dagen) en, als uiterste middel, ontslag.

Een werknemer die zijn rijbewijs verliest, kan niet zonder meer worden ontslagen als hij zijn werk (tijdelijk) niet kan verrichten. Wel geldt: geen arbeid, geen loon!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01