CONTROLE - 31.05.2018

Inlichtingenverplichting, wat nu bewaken?

Hoe zit dat met de inlichtingenplicht aan de fiscus? De Algemene wet inzake rijksbelastingen (art. 47) regelt dat iedereen verplicht is de gegevens en inlichtingen te verstrekken die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Denk hierbij aan alle vormen van administratie.

Download een overzicht van wat de fiscus allemaal onder administratie vindt vallen voor de inlichtingenplicht die u heeft richting fiscus via http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 02.03.12).

De wet bepaalt eveneens dat de fiscus ook bij derden inlichtingen kan vragen. In de praktijk kan dit op twee manieren. Allereerst kan de Belastingdienst u vragen stellen inzake de belastingheffing bij een derde. De controleur kan bijvoorbeeld vragen om inzage in alle facturen die u van een bepaalde leverancier heeft ontvangen. Het gaat om ‘desgevraagd’ aan de fiscus gegevens verstrekken, dus nadat u hiertoe een officieel schriftelijk verzoek van de fiscus heeft gehad. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat er bij derden navraag wordt gedaan in verband met uw belastingpositie.

Sancties. A ls men opzettelijk geen informatie verstrekt, kan men gestraft worden met maximaal vier jaar gevangenisstraf en een boete. Verder is een veel toegepaste sanctie de ‘omkering van de bewijslast’. Dit betekent dat niet de inspecteur aannemelijk moet maken dat de hogere aanslag juist is, maar dat u overtuigend moet aantonen dat de aanslag onjuist is.

De Belastingdienst kan dus om informatie vragen als er onderzoek wordt gedaan naar de belastingplicht van personen en BV’s. Men is verplicht mee te werken aan het onderzoek door volledige en juiste gegevens en inlichtingen te verstrekken die van belang kunnen zijn. Dit geldt ook indien er nog niet vaststaat of een persoon of vennootschap daadwerkelijk belastingplichtig is in Nederland.

Ons advies
Bewaak dat de vragen van de controleur wel specifiek (niet op een ‘fishing expedition’ uitdraaien) en gericht zijn op een specifiek belastingmiddel (omzetbelasting, vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, enz. Maak anders direct mondeling en schriftelijk bezwaar tegen de wijze van controleren.

Actuele FIOD-controle. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft recentelijk drie panden doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een BV en haar directeur. De FIOD vermoedt dat de BV en de directeur niet hebben voldaan aan hun inlichtingenverplichting naar de Belastingdienst. De fiscus controleert op een internationale constructie waarbij mogelijk vermogen in het buitenland wordt gestald. De BV en de directeur worden ervan verdacht niet voldoende gegevens en inlichtingen te hebben verstrekt nadat de fiscus daarom vroeg. Ook is er het vermoeden dat onjuiste inlichtingen verstrekt zijn. De FIOD doorzocht het adres van de BV, de woning van de directeur en de woning van de boekhouder.

U moet verplicht na verzoek van de fiscus gegevens en inlichtingen verstrekken die voor de belastingheffing van anderen van belang zijn. Check onze lijst van wat de fiscus vindt dat onder administratie valt voor de inlichtingenplicht. Bewaak dat de vragen wel voldoende specifiek zijn, maak anders direct bezwaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01