Wat moet u op de menukaart aan ingrediënten vermelden?
Wettelijk verplicht. In gerechten die u op de menukaart heeft staan, kunnen voedselallergenen aanwezig zijn. Verordening nr. 1169/2011 (betreffende de verstrekking van voedselinformatie) schrijft voor dat u gasten vooraf informeert dat allergeneninformatie opvraagbaar en beschikbaar is. U moet uw gasten dus informeren over aanwezige allergenen in uw gerechten. Hoe werkt dat?
Informatieplicht, waarover?
Er zijn 14 ingrediënten (inzake overgevoeligheidsreacties) waarvoor de informatieplicht geldt:
- granen (tarwe, haver, rogge, gerst) met gluten;
- ei;
- vis;
- pinda’s en noten (amandelen, pistache-, cashew-, hazel-, wal-, pecan-, para- en macadamianoten);
- soja;
- melk, inclusief lactose;
- schaaldieren, zoals kreeft, garnalen, krab;
- weekdieren, zoals mosselen, slakken, oesters;
- selderij, mosterd en sesamzaad;
- sulfiet (E-nummers E220 t/m E228);
- lupine (familie van de peulvruchten).
Let op. Ook voor de afgeleide stoffen van deze allergenen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, geldt de informatieplicht.
Schriftelijk of mondeling
Optie 1:schriftelijk c.q. elektronisch. Bent u altijd in staat om allergeneninformatie te geven? Dan kunt u het beste kiezen voor deze optie. Dit doet u door duidelijk in uw horecazaak te vermelden waar de allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar is. Bijvoorbeeld: “Allergeneninformatie vindt u achterin onze menukaart”of“Vraag naar onze digitale allergenenlijst” .
Optie 2: mondelinge informatie. Wilt u alleen mondeling info verstrekken als uw gasten daarom vragen? Dan geeft u dus geen info op papier, maar beantwoordt het personeel de vragen van gasten mondeling, eventueel na navraag bij de chef-kok, chef-bediening of bij uzelf als exploitant.
Hoe? Dit doet u door duidelijk in uw horecazaak te vermelden dat uw gasten zich voor allergeneninformatie kunnen wenden tot het personeel. Bijv. via de menukaart: “Heeft u een allergie? Meld het ons!”
U kiest voor optie 2? Bij deze keuze is het, ook ter controle door de NVWA ( http://nvwa.nl/ - zoekterm ‘allergenen’), nodig om een basis te hebben waarop deze informatie tot stand komt. U heeft drie opties:
- u bewaart de etiketten van de voedingsmiddelen die in de gerechten zijn gebruikt;
- u stelt per menu of ingrediënt een lijst samen (die u en uw medewerkers als basis gebruiken);
- u volgt online een lesmodule (een zogenaamde ‘e-learning’) en behaalt een certificaat als bewijs van kennis over allergenen en de omgang met allergenen in de keuken. U vermeldt de certificering uiteraard op de menukaart.
Wat als beide opties niet lukken?
Uitzonderingsgeval. Volg dan het stroomschema van de NVWA als u niet weet wat te doen.
Het NVWA-stroomschema betreffende allergeneninformatie met uitzonderingen kunt u vinden op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.07.02).