VOEDSELVEILIGHEID - 29.05.2018

Wat moet u op de menukaart aan ingrediënten vermelden?

Ingrediënten, voedingswaarden en houdbaarheid op etiketten zijn u niet onbekend. Maar hoe zit dat bij gerechten op uw menukaart? Moet u daarin bijv. vermelden dat er noten, gluten of eieren verwerkt zijn in uw receptuur?

Wettelijk verplicht. In gerechten die u op de menukaart heeft staan, kunnen voedselallergenen aanwezig zijn. Verordening nr. 1169/2011 (betreffende de verstrekking van voedselinformatie) schrijft voor dat u gasten vooraf informeert dat allergeneninformatie opvraagbaar en beschikbaar is. U moet uw gasten dus informeren over aanwezige allergenen in uw gerechten. Hoe werkt dat?

Informatieplicht, waarover?

Er zijn 14 ingrediënten (inzake overgevoeligheidsreacties) waarvoor de informatieplicht geldt:

  • granen (tarwe, haver, rogge, gerst) met gluten;
  • ei;
  • vis;
  • pinda’s en noten (amandelen, pistache-, cashew-, hazel-, wal-, pecan-, para- en macadamianoten);
  • soja;
  • melk, inclusief lactose;
  • schaaldieren, zoals kreeft, garnalen, krab;
  • weekdieren, zoals mosselen, slakken, oesters;
  • selderij, mosterd en sesamzaad;
  • sulfiet (E-nummers E220 t/m E228);
  • lupine (familie van de peulvruchten).

Let op. Ook voor de afgeleide stoffen van deze allergenen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, geldt de informatieplicht.

Schriftelijk of mondeling

Optie 1:schriftelijk c.q. elektronisch. Bent u altijd in staat om allergeneninformatie te geven? Dan kunt u het beste kiezen voor deze optie. Dit doet u door duidelijk in uw horecazaak te vermelden waar de allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar is. Bijvoorbeeld: “Allergeneninformatie vindt u achterin onze menukaart”of“Vraag naar onze digitale allergenenlijst” .

Optie 2: mondelinge informatie. Wilt u alleen mondeling info verstrekken als uw gasten daarom vragen? Dan geeft u dus geen info op papier, maar beantwoordt het personeel de vragen van gasten mondeling, eventueel na navraag bij de chef-kok, chef-bediening of bij uzelf als exploitant.

Hoe? Dit doet u door duidelijk in uw horecazaak te vermelden dat uw gasten zich voor allergeneninformatie kunnen wenden tot het personeel. Bijv. via de menukaart: “Heeft u een allergie? Meld het ons!”

U kiest voor optie 2? Bij deze keuze is het, ook ter controle door de NVWA ( http://nvwa.nl/ - zoekterm ‘allergenen’), nodig om een basis te hebben waarop deze informatie tot stand komt. U heeft drie opties:

  1. u bewaart de etiketten van de voedingsmiddelen die in de gerechten zijn gebruikt;
  2. u stelt per menu of ingrediënt een lijst samen (die u en uw medewerkers als basis gebruiken);
  3. u volgt online een lesmodule (een zogenaamde ‘e-learning’) en behaalt een certificaat als bewijs van kennis over allergenen en de omgang met allergenen in de keuken. U vermeldt de certificering uiteraard op de menukaart.

Wat als beide opties niet lukken?

Uitzonderingsgeval. Volg dan het stroomschema van de NVWA als u niet weet wat te doen.

Het NVWA-stroomschema betreffende allergeneninformatie met uitzonderingen kunt u vinden op http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 22.07.02).

U bent wettelijk verplicht uw gasten te voorzien van allergeneninformatie (zie de lijst). Dat kan schriftelijk (of digitaal). Doet u dit liever mondeling als de gast erom vraagt, let dan ook op de aanvullende opties. Kunt u dat allemaal niet, volg dan het NVWA-stroomschema (uitzonderingsgevallen) dat u bij ons kunt downloaden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01