PERSONEEL - 25.05.2018

Werknemer in de kreukels, en uw schade dan?

In de wet is de mogelijkheid voor de werkgever opgenomen om verhaal te halen op een derde partij als deze verantwoordelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer. Weet u hoe dit zogenaamde ‘regresrecht’ werkt?

Regresrecht. Een werknemer heeft recht op loondoorbetaling tijdens ziekte gedurende twee jaar. Als de arbeidsongeschiktheid echter is veroorzaakt door een derde, biedt de wet uitkomst middels het regresrecht: u kunt de gemaakte kosten verhalen op de veroorzakende derde.

Hoe kunt u het regresrecht uitoefenen?

  1. Vraag bij opgelopen letsel altijd direct aan de werknemer of er een derde partij bij betrokken is die u mogelijk aansprakelijk kunt stellen. Denk aan de veroorzaker van een verkeersongeval, mishandeling, maar ook een medische misser.
  2. Als dat het geval is, vraag bij de werknemer zoveel mogelijk informatie (bewijs) op, zoals:
  • de datum, het tijdstip, foto’s, een omschrijving van de gebeurtenis, wie waren erbij betrokken;
  • gegevens van de derde partij (en verzekeraar), heeft hij aansprakelijkheid erkend of is hij volgens de werknemer verantwoordelijk;
  • een kopie van een schadeformulier.
  1. Concretiseer de gemaakte kosten goed.
  2. Stel de derde (schriftelijk aangetekend) aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. Indien er geen reactie komt, is het raadzaam een rappelbrief te sturen.
  3. Wordt er nog niet gereageerd, dan kan de derde in een procedure worden betrokken. Veelal lopen dit soort zaken middels de verzekeraar.

Let op. U moet de aansprakelijkheid van de veroorzaker aannemelijk maken. Daarvoor heeft u bewijsstukken nodig en moet u aantonen dat de arbeidsongeschiktheid verband houdt met de gebeurtenis waarvoor de ander aansprakelijk is.

Tip. Werk samen met uw verzuimverzekeraar.

Tip. Neem in de arbeidsovereenkomst of in een verzuimprotocol de bepaling op waarin de werknemer wordt verplicht om u direct in kennis te stellen als er sprake is van ziekteverzuim waarvoor een derde (mogelijk) aansprakelijk te stellen is.

Wat voor schade kunt u verhalen?

U kunt twee soorten schade verhalen:

  1. nettoloon, hieronder valt het nettoloon maar ook de vakantietoeslag en eventueel een variabele beloning;
  2. redelijke re-integratiekosten zoals bijvoorbeeld:
  • de administratiekosten voor het opstellen van het plan van aanpak en re-integratieverslag;
  • de kosten voor de feitelijke re-integratie zoals om- en bijscholing, begeleiding of sollicitatietraining;
  • de kosten voor aanpassing van de werkplek en/of aanpassing van de werkzaamheden;
  • de kosten voor de ondersteuning van een re-integratiebureau;
  • de kosten verbonden aan re-integratieactiviteiten die de werknemer onderneemt.

Let op. Het regresrecht gaat in beginsel niet zover dat u kosten 100% kunt verhalen. Houd er rekening mee dat u de kosten voor vervanging van de zieke werknemer, omzetderving, sociale premies en belasting niet kunt verhalen op de derde.

Tip. Een zieke werknemer leidt ook tot financiële gevolgen als u eigenrisicodrager bent. Als u eigenrisicodrager bent en uw werknemer een WIA-uitkering (of een ZW-uitkering) krijgt toegekend, kunt u de (netto)kosten die gemoeid zijn met deze uitkering, evenals de gemaakte re-integratiekosten verhalen op de derde.

Vraag altijd na of er een derde aansprakelijk te stellen is voor de schade. Mocht dat het geval zijn, dan heeft u vijf jaar de tijd om uw regresrecht uit te oefenen. Werk in dat verband samen met uw verzuimverzekeraar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01