COMPUTER - BEELDSCHERM - 25.05.2018

Zo beschermt u uw ogen

U en uw medewerkers brengen wellicht uren door achter het computerscherm. Dat kan leiden tot onder andere prikkende, tranende, vermoeide of rode ogen. Hoe kunt u dit soort ongemakken vermijden?

F.lux

Eerder hebben we al f.lux ( http://www.justgetflux.com ) vermeld als een handig hulpmiddel voor een betere nachtrust. Dit programmaatje past namelijk ’s avonds automatisch de kleuren van uw beeldscherm – bv. dat van uw laptop – aan. Omdat het blauwe licht gefilterd wordt, slaapt u daarna beter. Maar u kunt f.lux ook gebruiken om uw oogvermoeidheid overdag te verminderen. Hiervoor stelt u na de installatie eerst uw locatie en uw normale ‘wake time’ in. De helderheid van uw scherm wordt dan automatisch aangepast aan de tijdzone waarin u zich bevindt.

U kunt f.lux gratis installeren op uw Windows-, Mac- of Linux-computer. Er zijn tal van opties: een aanpassing van het tijdschema (bv. in het weekend), het aangeven van het soort licht waarin u werkt (bv. zonlicht, hallogeen, …), de tool desactiveren voor applicaties waarvoor de kleuren waarheidsgetrouw moeten zijn (bv. foto-apps), enz.

WriteRoom

Wie vaak teksten schrijft en houdt van een radicale aanpak, kan WriteRoom ( http://www.hogbaysoftware.com/products/writeroom – € 10,99) overwegen. Deze minimalistische teksteditor werkt (alleen op Mac) in ‘full screen’-modus. U ziet alleen een zwart scherm met groene letters, net zoals bij de eerste computers. Op die manier worden uw ogen blijkbaar minder belast.

In uw browser

Met de Chrome-extensie Sunglasses ( https://goo.gl/Qoq4x2 ) kunt u de helderheid van webpagina’s in uw browser aanpassen. Dat gebeurt via een slider en een druk op de Save -knop. Een andere nuttige extensie is Care your Eyes ( https://goo.gl/9CEK9D ): daarmee kunt u de achtergrond- en tekstkleuren van webpagina’s wijzigen. U kunt zelfs een ‘night mode’ tussen bepaalde uren instellen. Voor Firefox kunt u bv. de add-on Dark Background and Light Text ( https://goo.gl/uBVxX4 ) overwegen om de kleuren aan te passen.

Speciale bril

Weet dat er ook brillen met een ‘blue coating’ of ‘blue filter’ bestaan: die neutraliseren het typische blauwe licht van beeldschermen en leiden zo tot minder vermoeide ogen. U vindt ze terug in (de webshops van) heel wat brillenzaken.

Pauze nemen

Niet alleen het blauwe licht van uw scherm kan leiden tot ongemakken. Ook het feit dat u te lang vanaf eenzelfde afstand naar een plek tuurt, kan problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat u regelmatig een korte pauze neemt om uw ogen te ontspannen. Tip.  De 20-20-20-regel stelt dat u elke 20 minuten gedurende ten minste 20 seconden naar iets moet kijken op 20 meter afstand.

Om u daaraan te herinneren, kunt u als Mac-gebruiker de gratis tool Dejal Time Out ( http://www.dejal.com/timeout ) gebruiken. Daarmee kunt u de gewenste breaks en hun duur instellen. U kunt uw computer zelfs tijdelijk laten blokkeren, zodat u wel verplicht bent om even te pauzeren. Alternatieven zijn EyeLeo ( http://www.eyeleo.com – gratis voor Windows) en het nog slimmere SmartBreak ( http://inchwest.com/smartbreak – € 10,99 voor Mac en Windows).

Installeer f.lux om automatisch de helderheid en de kleuren van uw beeldscherm te laten aanpassen. Een bril met een blauwe filter kan uw ogen eveneens beschermen. Vergeet niet om regelmatig te pauzeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01