Zo beschermt u uw ogen
F.lux
Eerder hebben we al f.lux ( http://www.justgetflux.com ) vermeld als een handig hulpmiddel voor een betere nachtrust. Dit programmaatje past namelijk ’s avonds automatisch de kleuren van uw beeldscherm – bv. dat van uw laptop – aan. Omdat het blauwe licht gefilterd wordt, slaapt u daarna beter. Maar u kunt f.lux ook gebruiken om uw oogvermoeidheid overdag te verminderen. Hiervoor stelt u na de installatie eerst uw locatie en uw normale ‘wake time’ in. De helderheid van uw scherm wordt dan automatisch aangepast aan de tijdzone waarin u zich bevindt.
U kunt f.lux gratis installeren op uw Windows-, Mac- of Linux-computer. Er zijn tal van opties: een aanpassing van het tijdschema (bv. in het weekend), het aangeven van het soort licht waarin u werkt (bv. zonlicht, hallogeen, …), de tool desactiveren voor applicaties waarvoor de kleuren waarheidsgetrouw moeten zijn (bv. foto-apps), enz.
WriteRoom
Wie vaak teksten schrijft en houdt van een radicale aanpak, kan WriteRoom ( http://www.hogbaysoftware.com/products/writeroom – € 10,99) overwegen. Deze minimalistische teksteditor werkt (alleen op Mac) in ‘full screen’-modus. U ziet alleen een zwart scherm met groene letters, net zoals bij de eerste computers. Op die manier worden uw ogen blijkbaar minder belast.
In uw browser
Met de Chrome-extensie Sunglasses ( https://goo.gl/Qoq4x2 ) kunt u de helderheid van webpagina’s in uw browser aanpassen. Dat gebeurt via een slider en een druk op de Save -knop. Een andere nuttige extensie is Care your Eyes ( https://goo.gl/9CEK9D ): daarmee kunt u de achtergrond- en tekstkleuren van webpagina’s wijzigen. U kunt zelfs een ‘night mode’ tussen bepaalde uren instellen. Voor Firefox kunt u bv. de add-on Dark Background and Light Text ( https://goo.gl/uBVxX4 ) overwegen om de kleuren aan te passen.
Speciale bril
Weet dat er ook brillen met een ‘blue coating’ of ‘blue filter’ bestaan: die neutraliseren het typische blauwe licht van beeldschermen en leiden zo tot minder vermoeide ogen. U vindt ze terug in (de webshops van) heel wat brillenzaken.
Pauze nemen
Niet alleen het blauwe licht van uw scherm kan leiden tot ongemakken. Ook het feit dat u te lang vanaf eenzelfde afstand naar een plek tuurt, kan problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat u regelmatig een korte pauze neemt om uw ogen te ontspannen. Tip. De 20-20-20-regel stelt dat u elke 20 minuten gedurende ten minste 20 seconden naar iets moet kijken op 20 meter afstand.
Om u daaraan te herinneren, kunt u als Mac-gebruiker de gratis tool Dejal Time Out ( http://www.dejal.com/timeout ) gebruiken. Daarmee kunt u de gewenste breaks en hun duur instellen. U kunt uw computer zelfs tijdelijk laten blokkeren, zodat u wel verplicht bent om even te pauzeren. Alternatieven zijn EyeLeo ( http://www.eyeleo.com – gratis voor Windows) en het nog slimmere SmartBreak ( http://inchwest.com/smartbreak – € 10,99 voor Mac en Windows).