TOESLAGEN - 23.05.2018

Toeslag kinderopvang uw eigen verantwoordelijkheid

Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag. Zorg dus dat deze niet te laag, maar vooral ook niet te hoog uitvalt. Hoe voorkomt u dit en daarmee het probleem dat u al ontvangen toeslag moet terugbetalen?

Praktijkprobleem. De kinderopvangtoeslag zorgt in de praktijk voor veel problemen. Het komt zeer regelmatig voor dat ouders te veel kinderopvangtoeslag ontvangen en deze vervolgens moeten terugbetalen met alle vervelende gevolgen van dien.

Plan van tafel. Vandaar dat het plan bestond om de toeslag vanaf 2020 rechtstreeks over te maken naar de organisatie die voor de kinderopvang zorgt. Dat plan is nu van de baan en is het dus van groot belang dat ouders het juiste bedrag aan kinderopvangtoeslag krijgen. Hoe zorgt u dat dit bedrag niet te hoog, maar ook niet te laag uitvalt?

Toeslag kinderopvang aanvragen

Termijn drie maanden! U moet kinderopvangtoeslag aanvragen binnen drie maanden na de maand waarin u recht op de toeslag hebt. Bent u dus te laat met aanvragen, dan mist u een deel van de toeslag. De hoogte van de toeslag is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en dat van uw partner. Hoe hoger uw gezamenlijke inkomen, hoe minder toeslag u krijgt.

Toeslag is slechts voorschot! De toeslag die u krijgt uitbetaald, is een voorschot op het werkelijk te ontvangen bedrag. Dit voorschot is gebaseerd op de door u verstrekte inkomensgegevens. Pas na het jaar wordt op basis van de definitieve inkomensgegevens berekend op hoeveel toeslag u daadwerkelijk recht heeft. Dit geldt ook voor alle andere toeslagen.

Tip. Zorg er dus voor dat de gegevens waarop uw voorschot gebaseerd wordt, zo goed mogelijk overeenkomen met de daadwerkelijke inkomensgegevens.

Voorkom grote afwijkingen

Het is van belang grote afwijkingen tussen het al ontvangen voorschot en het daadwerkelijk te ontvangen bedrag te voorkomen. Een positief verschil moet u immers weer terugbetalen. Let op. Voor ondernemers is het voorkomen van afwijkingen extra lastig, want de winst in een jaar staat bijna nooit bij voorbaat al vast. Tip. Wel kunt u proberen deze zo goed mogelijk te schatten en eerder te hoog dan te laag in te schatten. Een hogere winst betekent een hoger inkomen, een minder hoge voorlopige kinderopvangtoeslag en dus minder kans dat u een deel moet terugbetalen.

Voorbeeld van instinker. De hoogte van de toeslag is onder meer gebaseerd op uw verzamelinkomen en dat van uw toeslagpartner. Houd dus ook rekening met incidentele inkomsten en aftrekposten. Ook wijzigingen hierin zijn van belang. Heeft u bijvoorbeeld onlangs uw hypotheek verlengd tegen een lagere rente, dan heeft u minder aftrek hypotheekrente, daardoor een hoger verzamelinkomen en dus recht op minder toeslag. Gaat u in uw berekeningen nog steeds uit van het oude bedrag aan betaalde hypotheekrente, dan wordt uw voorlopige toeslag dus te hoog vastgesteld.

Proefberekening? Schat uw verwachte inkomen minus aftrekposten niet te laag in. U loopt dan het risico dat u na het jaar een deel van de toeslag moet terugbetalen. Tip. Schat u uw inkomen liever iets te hoog in, dan ontvangt u minder voorschot dan waarop u recht heeft, maar krijgt u dit later alsnog uitgekeerd. Toch een stuk leuker!

De rekentool ‘Toeslag kinderopvang’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 08.14.07).

Zorg dat u uw inkomensgegevens bij het aanvragen van toeslagen zo goed mogelijk inschat. Houd daarbij rekening met al voorziene wijzigingen. Voorkom op die manier dat uw definitieve toeslag te veel afwijkt van de voorlopige, met name als u daardoor toeslag terug moet betalen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01