2018 -
Oktober
Erfrecht - 30.10.2018
Erfenis aanvaarden of niet, hoe regelt u dat het beste?
In de praktijk komt het vaak tot gedoe en rechtszaken over de rechten en verplichtingen van erfgenamen. Hoe regelt u dat dit goed gaat? Wat is het voordeel van ‘beneficiair’ aanvaarden? Hoe gaat het goed met een buitenlandse erfenis?
Testament - 30.10.2018
Geld dat vererft via tweetrapsmaking direct uitbetalen?
Hoe werkt een tweetrapsmaking via een testament in de praktijk? Wat als er ook een verteringsbevoegdheid in het testament is opgenomen? Komt deze bevoegdheid op basis van de wettelijke verdeling toe aan de partner? Wat heeft de rechter nu beslist?
Bedrijfsopvolging - 30.10.2018
Aanslag schenkbelasting en aansprakelijkheid door faillissement
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een mooie fiscale faciliteit en voor veel ondernemers die de zaak overdoen aan hun opvolgers, van groot belang. Wat moet u nu weten over hoe een later faillissement voor grote fiscale en adviseursaansprakelijkheidsproblemen zorgt?
Belastingen - 30.10.2018
DGA’s bekennen schuld
Prinsjesdag 2019 leek op fiscaal gebied weinig verrassend. In het 400 pagina’s tellend document ‘Bijlagen bij de Miljoenennota’ stond echter heel kort een voor DGA’s veelomvattende bepaling. Het kabinet wil het excessief lenen van de eigen BV tegengaan.
Vermogensoverheveling - 30.10.2018
Schenken of de overbedelingsschuld aflossen?
Een langstlevende ouder kan vermogen aan de kinderen overdragen, niet alleen door schenking, maar ook door het aflossen van de aanwezige overbedelingsschuld. Wat is fiscaal het meest gunstig?
Alimentatie - 30.10.2018
Zelf voldoende inkomen, dan geen alimentatie!
Wat is bij alimentatieberekening de zogenaamde ‘hofnorm’? Wat als deze wordt betwist? Bij wie ligt de bewijsbal? Wat speelde hier recentelijk over bij de rechter m.b.t. verdeling van vermogen waartoe twee verhuurde beleggingspanden behoorden? Wat is er nu beslist?
samenlevingscontract - 30.10.2018
Samenwoners met samenlevingscontract
In het nieuws was dat veel samenwoners denken (misverstand!) dat ze geen samenlevingscontract nodig hebben. Wat is een goed advies over belangrijke voordelen?
Belastingen - 30.10.2018
Fiscus legt na controle beslag op gestald vermogen, wat dan?
In het nieuws was een succesvolle paardenstaleigenaar die verdacht werd van belastingfraude en witwassen. Op veel kostbare paarden - ook op paarden van derden die daar waren gestald - werd beslag gelegd. Wat is er raadzaam bij beslag?
Belastingen - 30.10.2018
Afwaardering lening aan eigen BV aftrekbaar?
Wat nu als de BV van uw cliënt de lening die hij als DGA aan de BV heeft verstrekt, niet meer kan terugbetalen? Heeft u dan een aftrekbaar verlies of niet? Dat hangt allemaal af van de zakelijkheid van de lening. Wat moet u nu weten op basis van recente rechtspraak?
VEILIGHEID - 29.10.2018
Smartphone, tablet of laptop kwijt?
De kans dat u uw smartphone, tablet of laptop kwijtraakt, is helemaal niet zo klein. U laat het apparaat ergens liggen of het wordt gestolen. Dat kost niet alleen geld, maar kan ook tot een datalek van klantgegevens, e.d. leiden. Wat te doen?
BTW - 29.10.2018
In 2018 betalen en in 2019 eten, gast kan 3% btw besparen
Stel, u grijpt de btw-verhoging per 2019 (van 6 naar 9%) aan om daar een actie van te maken. “Betaal nu uw diner en kom in 2019! Bespaar zo 3% btw!”, klinkt leuk toch? Maar kan het, heeft het zin en vooral mag het fiscaal zo?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP EN DGA - 29.10.2018
Hoeveel premie Zvw moet u als DGA betalen?
Ook als DGA moet u premie Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Hoeveel premie hangt af van uw rechtspositie. Wat betekent dit voor u in de praktijk als DGA van een horecabedrijf en hoe zorgt u ervoor dat u niet te veel betaalt?
INVESTEREN - 29.10.2018
Nog in 2018 investeren of beter wachten tot 2019?
Vanaf € 2.300,- aan investeringen kunt u al genieten van max. 28% extra investeringsaftrek. Niet misselijk dus. Maar die aftrek neemt af naarmate uw investering stijgt. Waarom kunt u soms beter wachten met investeren tot 2019?
CYBERCRIME - 29.10.2018
Uw internetveiligheid zelf verbeteren
Een op de vijf (horeca)ondernemers wordt getroffen door internetcriminaliteit, aldus een recent onderzoek. Wat kunt u zelf doen om uw risico te verkleinen?
FISCOTIP - 29.10.2018
Bespaar als werkgever premie via sectorindeling
Voor de aansluiting bij een sectorfonds is de aard van uw werkzaamheden bepalend. Daarnaast is soms ook de hoogte van het premieplichtig loon van belang. Hoe kunt u daar het beste op inspelen en hoeveel levert dat op?
BEDRIJFSOPVOLGING - 29.10.2018
Stoomboot als ondernemingsvermogen
Bij het schenken of vererven van ondernemingsvermogen dat in uw BV aanwezig is, kan er aanspraak worden gemaakt op de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Een recente uitspraak maakt nog eens duidelijk hoe u dit vermogen bepaalt.
BELASTINGCONTROLE - 29.10.2018
Controle via steekproeven niet zomaar accepteren
De controleurs van de Belastingdienst gaan bij een boekenonderzoek vaak voortvarend te werk, bijvoorbeeld met steekproeven waaraan dan soms vergaande consequenties worden verbonden. Moet u dat zomaar accepteren?
SCHENKBELASTING - 29.10.2018
24 jaar na de schenking nog schenkbelasting?
Welke termijnen gelden er voor het opleggen van een aanslag schenkbelasting? Maakt het verschil of het om buitenlands vermogen gaat? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat is goed om te weten?
PENSIOEN - 29.10.2018
Tweede kans op afstempelen pensioen
Veel pensioen-BV’s staan ‘onder water’. Dit wil zeggen dat er in de BV onvoldoende vermogen aanwezig is om het pensioen van de directeur-grootaandeelhouder tot overlijden uit te keren. Hoe kunt u dat oplossen?
VERLIESVERREKENING - 29.10.2018
Rente bij te late verliesverrekening
De Belastingdienst heeft onlangs besloten om coulancerente te gaan vergoeden bij te late verliesverrekening. Hoe zit dat?
SUCCESSIEPLANNING - 29.10.2018
Problemen voorkomen tussen erfgenamen via legaat
De verdeling van een erfenis kan problemen geven tussen de erfgenamen. Dat speelt vooral bij de verdeling van een onroerende zaak. Hoe kan dat in het testament goed worden geregeld? Hoe werkt een legaat goed?
OUDEDAGSVOORZIENING - 29.10.2018
Geen geld oppotten voor oudedagsvoorziening
Als ondernemer kunt u liquide middelen in kas houden voor het runnen van uw bedrijf. Hoe hoog mag dat bedrag zijn? En is het wijs een hoog bedrag aan te houden vanwege de oudedagsreserve of zitten hier ook nadelen aan?
AUTO VAN DE ZAAK - 29.10.2018
Is dat ritje zakelijk of privé?
Een ondernemer reed met een (dure) auto van de zaak naar de golfclub, om een zakelijke relatie te ontmoeten. Was dit een zakelijke rit?
PERSONEEL - 29.10.2018
In 2019 meer koopkracht voor parttimers?
De meeste lager betaalde parttimers houden vanaf volgend jaar (2019) flink meer over van hun verdiensten. Hoe komt dat? Wat moet u weten als u in 2019 (meer) parttimers overweegt aan te nemen?
AFTREKPOST - 29.10.2018
Scholingskosten ook in 2019 nog aftrekbaar
De plannen om de aftrek van scholingskosten te schrappen, gaan voorlopig de ijskast in. Wat betekent dit voor uw scholingskosten? Of kunt u scholingskosten ook gewoon ten laste van de bedrijfswinst brengen?
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 29.10.2018
Ondanks KLIC-melding is aannemer aansprakelijk
Als er tijdig een KLIC-melding is gedaan en de nodige proefsleuven zijn gegraven, is de grondroerder dan niet aansprakelijk voor schade? Hoe gaat u zorgvuldig te werk? Wat speelde er bij een collega en wat heeft de rechter hier beslist?
OPLEVERING - 29.10.2018
Hoe oplevering goed geregeld?
Het opleveren van uitgevoerde bouwwerken aan de opdrachtgever wordt niet altijd correct of soms niet uitgevoerd. Daarover kan achteraf gedoe ontstaan. Wat kunnen de gevolgen zijn? Hoe pakt u de oplevering verantwoord aan?
PRIVÉ - 29.10.2018
Appartement gekocht, wat met de servicekosten?
Als u een appartement koopt, wordt u mede-eigenaar van het gebouw en van de grond. Wie betaalt de kosten voor onderhoud en renovatie? Hoe wordt dat bedrag vastgesteld? Wat als u het appartement weer verkoopt?
FACTUUR - 29.10.2018
Laag btw-tarief gaat omhoog, hoe speelt u daarop in?
Zoals bekend gaat met ingang van 2019 het lage btw-tarief stijgen. Dit wordt namelijk verhoogd tot 9% (nu 6%). Ook voor u als bouwondernemer is dit belangrijk. Hoe speelt u goed in op deze aankomende wijziging?
VERKOOP - 26.10.2018
Opletten bij onderhandelen met meerdere kopers
Een NVM-makelaar mag onderhandelen met meerdere gegadigden, mits hij zich houdt aan de NVM Erecode. Betekent dit dat hij een gegadigde expliciet moet melden dat er alleen nog een eindbod kan worden uitgebracht?
IN DE KIJKER - 26.10.2018
Hypotheek met een looptijd van 40 jaar
U heeft er in de media ongetwijfeld iets over gelezen: een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Hier zitten echter nog wel wat haken en ogen aan. Waar kunt u uw cliënten die in deze hypotheekvorm geïnteresseerd zijn, op wijzen?
APPARTEMENTSRECHTEN - 26.10.2018
VvE verbiedt harde vloer, dus laminaatvloer moet weg?
Laminaat in een appartement leidt vaak tot geluidsoverlast. Veel VvE’s hanteren daarom een verbod op het aanbrengen van harde vloeren. Moet de eigenaar die dat verbod overtreedt, de vloer verwijderen? Wat zegt de rechter?
UW RAADSMAN - 26.10.2018
Tuinhuis onbelast verhuren via Airbnb?
Het komt de laatste tijd geregeld voor dat iemand een deel van zijn eigen woning verhuurt via Airbnb. Een cliënt vraagt u hoe dit fiscaal uitpakt. De rechter heeft daarover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
WONINGHUUR - 26.10.2018
Verhuur van een huurwoning via Airbnb, mag dat?
Er is veel te doen over verhuur via Airbnb. Buurtbewoners ondervinden overlast en sommige woningen worden permanent verhuurd via Airbnb. Maar hoe zit dat bij huurwoningen? Mag een huurder zijn woning wel verhuren via Airbnb?
WOZ - 26.10.2018
Juiste objectafbakening van belang voor WOZ
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een onroerende zaak is een juiste afbakening van het gebouw en het perceel uiteraard van groot belang. Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt dat dit in bepaalde situaties best lastig kan zijn.
FINANCIERING - 26.10.2018
Als een ‘senior’ een huis wil kopen
Senioren kloppen steeds vaker bij de bank aan voor een hypothecaire financiering. Werkt de hypotheekaanvraag voor hen hetzelfde als voor anderen?
SOFTWARE - OFFICE - 26.10.2018
Wat is er nieuw in Office 2019?
Microsoft heeft Office 2019 gelanceerd. Gebruikers van Office 365 kregen echter al langer toegang tot de nieuwe functies in o.a. Word, Excel en PowerPoint.
OPLEIDING - CURSUSOVERZICHT - 26.10.2018
Spijker uw kennis bij
De hedendaagse ondernemer moet van alle markten thuis zijn. Met cursussen en trainingen houdt u uw kennis op peil of leert u nieuwe vaardigheden.
E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 26.10.2018
De beste gratis mailapp voor de desktop
Wie veel mailt en meerdere mailaccounts combineert, haalt beslist voordeel uit een mailapplicatie voor de desktop. Wat zijn momenteel de beste gratis apps?
BEVEILIGING - IPHONE - 26.10.2018
Beveilig uw iPhone (of iPad) bij diefstal
IPhones en iPads worden steeds duurder. Hoe stelt u uw iPhone precies in zodat bij verlies of diefstal niemand toegang krijgt tot al uw data?
WEBDIENSTEN - SOCIALE NETWERKEN - 26.10.2018
Efficiënter aan de slag met Facebook
Gebruikt u Facebook voor uzelf, uw vereniging of uw bedrijf? Met enkele tips en trucs gaat u nog efficiënter om met de socialenetwerksite.
SOFTWARE - WINDOWS - 26.10.2018
Wat brengt de Windows 10 Oktober Update?
Sinds begin oktober is de volgende halfjaarlijkse Windows 10-update beschikbaar, de zgn. Oktober Update. Bevat die interessante nieuwe features?
ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.10.2018
Zo volgt u uw deadlines op
Als zelfstandige of ondernemer heeft u wellicht allerlei lopende opdrachten of andere projecten. Met welke tools en apps houdt u zicht op uw deadlines?
COMPUTER - MOBIEL - 26.10.2018
Efficiënter aan de slag met apps op uw Chromebook
Chromebooks – laptops met als besturingssysteem Chrome OS van Google – zijn goedkoop (vanaf € 200), licht en draagbaar. Windows-programma’s kunt u er niet op installeren. Welke interessante Chrome-apps zijn er dan wel?
ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 26.10.2018
Zo vindt u passende foto’s
Bent u voor uw website, bedrijfsbrochure of presentatie op zoek naar passend beeldmateriaal? Hoe vindt u foto’s met de juiste compositie of kleurtinten?
EIGEN WEBSITE - VARIA - 26.10.2018
Extra verdienen via ‘affiliate marketing’?
Door andere bedrijven op uw eigen site te laten adverteren, kunt u extra inkomen genereren. Hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?
PERSONEEL - 25.10.2018
De fiscale gevolgen van personeelsleningen
Veel werknemers ondervinden op dit moment problemen bij het afsluiten van een lening voor een eigen woning, maar ook voor consumptief krediet, zoals voor de aanschaf van een auto. Is er hier een rol weggelegd voor de werkgever en wat betekent dit dan fiscaal?
FINANCIERING - 25.10.2018
Verpanding van vorderingen
Het verpanden van vorderingen is voor veel bedrijven belangrijk om voldoende financiering aan te kunnen trekken. Hoe werkt dit en waar moeten de pandgever en de pandhouder rekening mee houden bij het vestigen van een pandrecht?
BANKZAKEN - 25.10.2018
Vanaf 1 januari 2019 geen adresgegevens betalingen
Veel boekhoudprogramma’s koppelen de adresgegevens van de binnenkomende betalingen automatisch aan de betreffende klant. Dat scheelt de boekhouding veel tijd en moeite. Wat gaat daar nu in veranderen?
PRIVACY - 25.10.2018
Geen inzage geven in persoonsgegevens?
Inmiddels is de eerste boete uitgedeeld op basis van de AVG aan een bedrijf dat zijn klant geen inzage in zijn persoonsgegevens gaf.
ADMINISTRATIE - 25.10.2018
Meer krediet, minder kosten in 2019, houd de balans ‘kort’!
Het boekjaar 2018 is alweer bijna voorbij. Voor u als administrateur een belangrijke periode. Welke acties moet u echter nu al in gang zetten om ervoor te zorgen dat u de balans 2018 ‘kort’ houdt? Welke voordelen heeft ‘kort houden’ en wat is daarbij cruciaal?
BTW - 25.10.2018
Met collega’s naar een event, kwalificeert dat dan als ‘reis’?
Congressen of bedrijfsevents organiseren en hotelovernachtingen of busreisjes in- en doorverkopen aan personeel, relaties en klanten? Ook dat ligt vaak op uw bordje. Hoe dan de btw berekenen? Pas dan op voor de reisbureauregeling! Kent u de ins en outs?
RECHT - 25.10.2018
Hoe is de samenwerking met een onderneming goed geregeld?
Nu het economisch beter gaat, willen veel BV’s participeren in andere vennootschappen en ondernemingen. Hoe regelt en bewaakt u dat dit goed gaat? Hoezo is dat afhankelijk van de rechtsvorm? Wat zijn de voor- en nadelen van een joint venture?
BELASTINGEN - 25.10.2018
Voorkomen dat fiscus lening als onzakelijk aanmerkt
Als geldverstrekker aan de eigen BV moet uw DGA zich zakelijk opstellen. De lening moet zakelijke voorwaarden hebben met een degelijk zekerheidsrecht, anders is de kans groot dat de fiscus de DGA-vordering als onzakelijk aanmerkt. Wat is er nu beslist door de rechter?
WOON-BEDRIJFSPAND - 23.10.2018
Woon-bedrijfspand wel of niet op de balans?
Bedrijfsmiddelen die u zowel privé als zakelijk gebruikt, behoren tot het zogenaamde keuzevermogen. Die keuze heeft met name bij panden vergaande fiscale gevolgen. Maar wat is de beste keuze en waar hangt dit van af?
LIQUIDE MIDDELEN - 23.10.2018
Hoeveel geld mag u in kas hebben?
Als ondernemer heeft u liquide middelen nodig om uw lopende uitgaven en investeringen te doen. Uiteraard moet u ook wat reserves hebben. Waar ligt de grens? De rechter heeft daarover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
INVESTEREN - 23.10.2018
Investeren in een nieuwe website?
Stel, u moet, om uw website na 1 november nog actief te houden (door nieuwe veiligheidsregels), deze aanpassen of vervangen. Kunt u daar fiscaal iets mee?
BTW - 23.10.2018
Beland niet ongemerkt in een btw-carrousel
De fiscus is onverbiddelijk als het gaat om btw-carrouselfraude. Wist u dat u daar ook onbedoeld de dupe van kunt worden? Op dat soort gedonder zit u niet te wachten natuurlijk. Hoe werkt dat en belangrijker, hoe voorkomt u zoiets?
ZAKELIJKE KILOMETERS - 23.10.2018
Zijn ritjes naar de golfclub zakelijk?
De bijtelling voor de auto van de zaak is niet aan de orde als u met de auto maximaal 500 km per jaar privé rijdt. Maar wanneer is een rit privé? Behoort daartoe ook een rit naar de golfclub voor een zakelijke afspraak? Of toch niet?
STUDIEKOSTEN KIND - 23.10.2018
De studiekosten van uw kind in aftrek als bedrijfskosten?
Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is in veel gevallen gelukkig studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat wel voor een studieschuld. Is het voor u als ondernemer mogelijk om uw kind tegemoet te komen in de studiekosten?
RE-INTEGRATIE - 23.10.2018
Na gedeeltelijke re-integratie gedeeltelijk in dienst?
Als een werknemer twee jaar (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, volgt er een WIA-keuring. Het komt vaak voor dat de werknemer bijna volledig is gere-integreerd en minder dan 35% arbeidsongeschikt blijkt te zijn. Wat zijn dan de gevolgen?
WERVING & SELECTIE - 23.10.2018
Wat mag u vertellen als u een referentie geeft?
Stel, een oud-werknemer vraagt u om als referentie op te treden. Mag u dan alleen positieve informatie verstrekken of ook negatieve informatie? En hoe zit het als u ‘verkeerde’ informatie geeft?
LOONADMINISTRATIE - 23.10.2018
Twee taken, twee lonen, waarover heffingskorting?
Uw collega heeft een werknemer met twee verschillende beloningen omdat hij twee functies uitoefent. Uw collega vraagt zich af waarover hij nu de heffingskorting moet toepassen. Wij zochten het voor hem uit. Weet u hoe dat in elkaar steekt?
VAKANTIE - 23.10.2018
Nog steeds ziek en toch vakantie
Uw zieke werknemer is volop bezig met re-integreren maar wil op vakantie. Mag hij dat eigenlijk wel? En mag u zijn vakantiedagen (geheel) afschrijven?
ONTSLAG - 23.10.2018
Een ontslag op staande voet direct geven
Een ontslag op staande voet moet ‘onverwijld’ plaatsvinden en de ontslagreden moet ‘onverwijld’ aan de werknemer worden meegedeeld. Heeft de werkgever dan wel tijd om te onderzoeken of er een dringende reden is? Wat zei de rechter?
BEOORDELEN - 23.10.2018
Anders beoordelen: zelfevaluatie en continue dialoog
Er gaan steeds meer stemmen op om op een andere manier om te gaan met beoordelen. Er wordt voor gepleit om niet meer eenzijdig te beoordelen, maar de dialoog aan te gaan met de medewerker. Moet u het beoordelen afschaffen?
AANSPRAKELIJKHEID - 23.10.2018
Bring your own device (BYOD), uitkomst of mijnenveld?
Als een werknemer zijn eigen telefoon of laptop gebruikt, rijzen er ook een hoop vragen: hoe gaat u om met de privacy van uw werknemer en hoe zorgt u ervoor dat uw gevoelige bedrijfsdata niet overal terechtkomen? Wie is er aansprakelijk?
GEZONDHEIDSRECHT - 19.10.2018
Verstrekken van medische gegevens per e-mail, oké?
Een medewerker van een andere zorginstelling vraagt een arts om medische gegevens over een patiënt per e-mail te verstrekken. Daar is op zich niets vreemds aan, maar mag dat wel volgens de privacywet (AVG)?
OUDEDAGSVOORZIENING - 19.10.2018
Check op tijd de stand van uw oudedagsreserve
Met het opschuiven van de pensioenleeftijd denken ook veel zorgprofessionals na over het invullen van hun ‘oude dag’. Velen overwegen een soort deeltijdpensioen. Wat kan dat betekenen voor de oudedagsreserve?
GEZONDHEIDSRECHT - 19.10.2018
Zelfstandige bevoegdheid verpleegkundig specialisten
Na een experiment van vijf jaar wordt vanaf september 2018 de zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundig specialisten definitief in de Wet BIG vastgelegd. Wat moet u daarover weten?
WERKGEVERSZAKEN - 19.10.2018
Het waarschuwingsregister, iets voor uw praktijk?
Onlangs kondigde minister De Jonge aan dat hij het ‘Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn’ in 2019 verplicht wil gaan stellen. Nu is deelname aan dit register nog op vrijwillige basis. Wat houdt dat register precies in?
BOER EN BEDRIJF - 19.10.2018
Fosfaatbank voor grondgebonden melkveehouders
Heeft u een grondgebonden veehouderijbedrijf en meer fosfaatruimte dan fosfaatrechten? Dan kunt u een aanvraag doen voor een ontheffing uit de fosfaatbank om vanaf 2019 meer melkvee te mogen houden. Wat speelt er nu?
GEBOUW EN GROND - 19.10.2018
Vervalt recht van weg na ruilverkaveling?
Na een ruilverkaveling wordt door Piet geclaimd dat een recht van weg (erfdienstbaarheid) nog steeds bestaat. Hoe zit de juridische vork in de steel? Wat heeft de rechter nu hierover beslist? Wat moet u nu hierover weten?
BOER EN BEDRIJF - 19.10.2018
Teruglease vaak gelijktijdig melden
Wilt u dit jaar nog fosfaatrechten leasen? In vrijwel alle situaties kunt u na de ‘heenlease’ direct de ‘teruglease’ melden. Wat betekent dit nu voor u?
RECHT - 19.10.2018
Geldbedrag verzwegen, dan alles naar de ex-partner!
Als bij de verdeling in geval van echtscheiding een gedeelte van het vermogen wordt verzwegen, heeft de ex-partner daar achteraf dan nog recht op? Hoe wordt dat dan verdeeld? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?
SUCCESSIEPLANNING - 17.10.2018
Wat kunt u zelf regelen via uw eigen codicil?
Welke zaken kunt u in een codicil regelen voor na uw overlijden? Hoe werkt dat? Wat zijn de voor- en nadelen? Aan welke voorwaarden moet een codicil voldoen? Hoe zorgt u ervoor dat een codicil na uw overlijden boven water komt?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.10.2018
Moet aandelenkoper ondanks kwijting toch bijbetalen?
Als in de overdrachtsakte staat dat de verkoper kwijting verleent voor voldoening van de koopprijs, kan hij daar dan nog op terugkomen? Wat als achteraf blijkt dat de berekening van de koopprijs niet klopt? Wat heeft de Hoge Raad beslist?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 17.10.2018
De studiekosten van uw kind op de BV
Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is gelukkig in veel gevallen studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat na afloop wel voor een studieschuld. Is het mogelijk om vanuit uw BV uw kind tegemoet te komen in de studiekosten?
FISCOTIP - 17.10.2018
Belastingvrij naar het wintersportgebied
Als uw bedrijf over een bestelauto beschikt, geldt voor privégebruik gewoon de bijtelling. Als u het echter slim aanpakt, dan kunt u de auto rond de kerst toch 1.000 km privé gebruiken, zonder bijtelling en zonder rittenregistratie. Hoe zit dat?
PRIVÉ - 17.10.2018
Verhoging hypotheek goed onderbouwen
In deze roerige tijd op de woningmarkt kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huis te verbouwen in plaats van te verhuizen. Verhoogt u daarvoor uw hypotheek, dan is ook de extra rente onder voorwaarden aftrekbaar. Hoe zit dat?
PERSONEEL - 17.10.2018
Alweer de tijd voor kerstpakketten
In de praktijk blijkt dat een eindejaarsgeschenk, zoals een kerstpakket, door werknemers enorm gewaardeerd wordt. Hoe zit dit fiscaal ook alweer?
INKOMSTENBELASTING - 12.10.2018
Fiscaal in de penarie door lager rentetarief hypotheek
De rentevastperiode van de hypotheek van uw collega was verlopen. Nieuwe afspraken en minder rentelasten zorgden voor blijheid. Totdat hij inkomstenbelasting en toeslagen moest gaan terugbetalen. Hoe kon het zo onverwacht misgaan?