2018 -
September
BELASTINGRENTE - 28.09.2018
Gaat traagheid fiscus u voortaan geld opleveren?
Als de fiscus traag is met de afhandeling van uw aangifte, kan dat tot een rentenadeel leiden. De Nationale ombudsman heeft de aanbeveling gedaan om hiervoor in bepaalde gevallen een oplossing te bieden. Heeft u daar iets aan?
FINANCIERING - 28.09.2018
Tussentijds verwijderen BKR-registratie soms verplicht
Wie eenmaal een BKR-registratie heeft, kan daar flink last van hebben, bijvoorbeeld bij het aangaan van een (nieuwe) lening maar ook bij het huren van een woning. Wat besliste de rechter onlangs over tussentijdse verwijdering?
BELASTING BETALEN - 28.09.2018
Is de ‘melding betalingsonmacht’ alleen voor BV’s?
Als bestuurder van een BV kunt u uw aansprakelijkheid beperken door betalingsonmacht van belastingschulden tijdig bij de inspecteur te melden. Maar hoe zit dat voor de eenmanszaak, Vof en CV? Hoe beperkt u dan de schade?
IN DE KIJKER - 28.09.2018
Meerwerk in de bouw, wie draait er op voor extra kosten?
Een aannemer en zijn opdrachtgever spreken vaak vooraf een vaste prijs af. Bij grotere projecten is de hoeveelheid werk vooraf lastig in te schatten en komt er nogal eens meerwerk bij kijken. Wie moet dat betalen en waar moet u op letten?
VERKOOP - 28.09.2018
Ondanks verklaring in contract, toch geen volmacht?
Bij gebruikmaking van een volmacht is het verstandig om in het koopcontract een verklaring op te nemen dat de wederpartij deze heeft ontvangen. Rechtspraak laat zien dat deze verklaring echter niet altijd afdoende is. Wat zegt de rechter?
VERKOOP - 28.09.2018
Meten is weten … makelaar aansprakelijk voor fouten
NVM-makelaars zijn verplicht in de verkoopinformatie de nettowoonoppervlakte van een woning te vermelden of uitdrukkelijk te melden dat er een andere methode is gehanteerd. Maar wat als de makelaar een fout maakt bij het meten?
FINANCIERING - 28.09.2018
Verwijdering BKR-registratie
Wat als de koper van een woning aanloopt tegen een ‘oude’ BKR-registratie? Moet de bank deze verwijderen nu alles weer op orde is? Wat zei de rechter?
BELASTINGEN - 28.09.2018
Een woning verhuren, hoe pakt dit fiscaal uit?
Verhuur van woningen, of delen daarvan, komt steeds vaker voor. Uiteraard spelen de fiscale gevolgen daarbij een belangrijke rol. Waar moeten uw cliënten rekening mee houden? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.
PROJECTONTWIKKELING - 28.09.2018
Uitgifte bouwkavels en de Wet Bibob
In de praktijk blijkt dat gemeenten bij de uitgifte van bouwkavels aan ondernemers steeds vaker de Wet Bibob toepassen. Het is een misverstand dat deze wet alleen in de horecabranche wordt toegepast. Hoe zit dat?
UW RAADSMAN - 28.09.2018
Onderhoud aan monumentenpand nog in 2018?
De fiscale aftrek voor onderhoudskosten van monumentenpanden zal hoogstwaarschijnlijk met ingang van 2019 verdwijnen. Deze wordt dan vervangen door een subsidieregeling. Waar kunt u uw cliënten op wijzen?
BTW - 28.09.2018
Boete en de btw
Wanneer de btw-aangifte te laat wordt ingediend of er een te laag btw-bedrag wordt aangegeven, kan er een boete volgen. Onlangs zijn er uitspraken gepubliceerd over de vraag of een btw-boete juist is opgelegd of verminderd kan worden.
ERFBELASTING - 28.09.2018
Ik-oma-/opa-testament, last of legaat?
De fiscale uitwerking van ik-oma- of ik-opa-testamenten is nog steeds onduidelijk. Er is in ieder geval sprake van een fictieve verkrijging bij overlijden van de grootouder. Maar hoe groot is deze verkrijging?
DIGITAAL - 28.09.2018
Btw en de deeleconomie
De economie digitaliseert in grote vaart. Wanneer is men voor de heffing van btw ondernemer als er gebruik wordt gemaakt van digitale platforms?
ECHTSCHEIDING - 28.09.2018
Aandachtspunten echtscheidingsconvenant en eigen woning
Belastingplichtigen (en ook adviseurs!) zijn zich soms onvoldoende bewust van de fiscale aandachtspunten echtscheiding en eigen woning. De Belastingdienst publiceerde een notitie over dit onderwerp.
zelfstandigenaftrek - 28.09.2018
Urencriterium toegelicht
De handreiking zelfstandigenaftrek: nadere toelichting van het urencriterium.
GEBRUIKELIJK LOON - 28.09.2018
Gebruikelijkloonregeling: modelbrieven
In het kader van een WOB-procedure zijn er documenten van de Belastingdienst over de gebruikelijkloonregeling openbaar gemaakt. De documenten bevatten een aantal ‘modelbrieven’ voor de afstemming van het gebruikelijk loon.
BEDRIJFSOPVOLGING - 28.09.2018
Bezitseis en uitbreiding onderneming
In onlangs op grond van de WOB openbaar gemaakte stukken over de BOR-SW neemt de Belastingdienst een omstreden standpunt in over toepassing van de bezitseis bij uitbreiding van de onderneming.
LENING - 28.09.2018
Achterwege laten rente-imputatie niet zonder risico
Wanneer er geen rente wordt verantwoord op de schuld van de dga aan zijn bv, kan dat de dga duur komen te staan. Door omkering van de bewijslast is het lastig tegenbewijs te leveren tegen de hoogte van de verkapte dividenduitkering die de inspecteur zal aannemen.
HOLDING - 28.09.2018
Btw-aftrek bij verwerving deelneming
Een holding kan de btw op kosten voor de aankoop van een deelneming in een dochteronderneming onder voorwaarden in aftrek brengen.
VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 28.09.2018
Efficiënter op weg met Google Maps
Gebruikt u Google Maps om routes te berekenen, files te vermijden en voor het openbaar vervoer? Met enkele eenvoudige tips gaat dat nog efficiënter.
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.09.2018
In vijf stappen meer resultaat met mail
Als u een mail stuurt, hoopt u natuurlijk op resultaat. Hoe zorgt u ervoor dat u met uw bericht het gewenste doel bereikt? Dit zijn vijf vuistregels.
COMPUTER - BEELDSCHERM - 28.09.2018
Uw beeldscherm beter instellen in Windows 10
Windows 10 bevat een hele reeks instellingen om uw monitor beter te gebruiken. Welke aanpassingen kunt u doen en welke tools kunt u gebruiken?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 28.09.2018
Beter adverteren dan ‘boosten’ op Facebook?
Op de Facebook-pagina van uw zaak kunt u posts tegen betaling extra onder de aandacht brengen. U heeft twee mogelijkheden: een bericht snel boosten of een advertentiecampagne opzetten. Wat zijn de verschillen?
ONTSPANNING - MUZIEK - 28.09.2018
YouTube Music: de moeite waard?
Google lanceerde onlangs YouTube Music. Wat heeft deze muziekstreamingdienst voor interessants te bieden?
E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 28.09.2018
Minder bekende tips voor Outlook-gebruikers
Als u een professioneel gebruiker bent van Outlook, dan weet u vast al hoe krachtig dit e-mailprogramma is. We geven enkele minder bekende tips om er nog beter gebruik van te maken.
SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEO - 28.09.2018
Video zelf ondertitelen
U heeft zelf een video samengesteld en wilt die graag van ondertiteling voorzien. Dit zijn enkele mogelijke methodes en tools.
COMPUTER - VARIA - 28.09.2018
Zo herstelt u uw fouten
U kent wellicht de toetsencombinatie Ctrl-Z (in Windows) of Cmd-Z (op Mac) om een actie op uw computer ongedaan te maken. Maar kent u wel álle mogelijkheden van deze ‘undo’-functie?
EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 28.09.2018
Weinig websitebezoekers: zo pakt u dit aan!
Heeft uw website niet het verwachte succes? Hoe zorgt u er dan voor dat u meer bezoekers aantrekt? Wij verzamelden de aandachtspunten van enkele experts.
SOFTWARE - OFFICE - 28.09.2018
Office altijd, overal en up-to-date
Een pakket met kantoorsoftware in de cloud biedt uw bedrijf veel voordelen. Microsoft maakte Office 365 nog aantrekkelijker, maar zijn er ook alternatieven?
Recht - 25.09.2018
Door dwaling geen schenking
Een man koopt de woning van de zus van zijn oma. Hij betaalt hiervoor minder dan de waarde. Het restant ad € 100.000,- krijgt hij geschonken. Achteraf blijkt dat hij het geld beter had kunnen lenen. Kan dat alsnog? Wat vond de rechter? Wat moet u nu weten?
recht - 25.09.2018
UBO (Ultimate Beneficial Owner), wat is nu duidelijk?
Wat wordt er bedoeld met een ‘UBO’? Welke personen behoren daartoe? Voor welke ondernemingen met welke rechtsvormen geldt de verplichte registratie? Wat als er geen UBO is in een onderneming? Waar wordt dat ingeschreven? Wat is goed om te weten?
testament - 25.09.2018
Testament bij tweede huwelijk, hoe nu goed geregeld?
Waaraan moet u denken voor uw cliënt in geval van een tweede huwelijk met kinderen uit eerdere relaties? Wat valt er voor uw cliënten te regelen via een goed opgesteld testament? Wat zijn dan nu de belangrijkste aandachts- en actiepunten?
Vermogensbeheer - 25.09.2018
Wat kost het beheer van mijn vermogen nu eigenlijk precies?
Een vraag die menig belegger zich de afgelopen jaren heeft gesteld. Doorgaans werd alleen de beheervergoeding gecommuniceerd en bleef een aantal andere kostencomponenten buiten het zicht. Wat is er nu verbeterd door de introductie van MiFID II per 3 januari jl.?
INKOMSTENBELASTING - 25.09.2018
Inkomsten uit verhuur eigen woning wel of niet belast?
De deeleconomie neemt een grote vlucht. Er zijn veel mensen die een deel van hun woning (willen gaan) verhuren, al dan niet via Airbnb. Een veelgehoorde vraag is: “Moet ik inkomstenbelasting betalen over de verhuuropbrengst?”
Huwelijksvermogensrecht - 25.09.2018
Echtscheiding en pensioen bij DGA (huwelijkse voorwaarden)
Waar moet u als adviseur aan denken bij compensatie van de partner van de DGA op het moment van echtscheiding in relatie tot de uitfasering van het pensioen in eigen beheer? Waarom is de inhoud van huwelijkse voorwaarden zo belangrijk?
Inkomstenbelasting - 25.09.2018
Waardering woning bij overbrenging naar privé
Er geldt een (fiscaal) compromisaanbod bij de waardebepaling van een woning die al dan niet vrijwillig wordt overgebracht van het ondernemings- naar het privévermogen. De geldende voorwaarden zijn per 20 juni jl. aangepast en het kortingspercentage is verlaagd.
Belastingen - 25.09.2018
Box 3, massaal bezwaar, wat nu doen?
De vermogensrendementsheffing is voor velen een doorn in het oog. Er wordt opnieuw massaal bezwaar gemaakt. Hoe doet uw cliënt mee en wat moet u nu weten?
BTW-CONTROLE - 25.09.2018
Carrousselfraude, zo blijft u erbuiten
Bij carrousselfraude worden helaas vaak ook ongewild bonafide ondernemers betrokken. Hoe zorgt u dat u hier (ver) buiten blijft? Wat zijn de risico’s als u toch betrokken raakt? Waar moet u op letten? Wordt u ook dol van al die vragen? Lees dan verder!
BEDRIJFSOPVOLGING - 25.09.2018
Gunstige bedrijfsopvolgingsregeling benutten, wat nu bewaken?
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een (gedeeltelijke) vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Deze kan ook bij het schenken van een onderneming of van aanmerkelijkbelangaandelen worden toegepast. Hoe gaat dat goed? Wat valt er te regelen?
BEDRIJFSFINANCIERING - 25.09.2018
Meer kans op succes met goede financieringsaanvraag
Voor ondernemingen in het micro- en kleinbedrijf is het nog altijd lastig om een financiering te krijgen. Een goede voorbereiding door de administrateur doet de kans op succes wel toenemen. Welke waarde heeft onze checklist voor uw financieringsaanvraag?
CONTRACTEREN - 25.09.2018
De verrassende (on)mogelijkheden van WhatsApp
De totstandkoming van een overeenkomst is vormvrij, uitzonderingen daargelaten zoals bij de aankoop van een woning door particulieren. Kan een whatsapp dan ook een geldige overeenkomst tot stand doen komen? Wat zei de rechter daar nu over?
WERKGEVERSZAKEN - 25.09.2018
De transitievergoeding gecompenseerd
Als u een werknemer ontslaat wegens langdurige ziekte moet u hem een transitievergoeding betalen. Die vergoeding wordt nu gecompenseerd. Hoe zit dat?
ONROERENDE ZAKEN - 25.09.2018
2 of 6% overdrachtsbelasting, dat kan om veel geld gaan!
Het lage overdrachtsbelastingtarief van 2 i.p.v. 6% geldt uitsluitend voor woningen. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk zijn er toch grensgevallen. Wat is goed om te weten en wat moet u bewaken als het om een woning, kantoorgebouw, enz. gaat?
LIQUIDE MIDDELEN - 25.09.2018
Te veel vlottend actief klinkt goed, maar is het dat ook?
De onderneming kan te maken krijgen met een flinke som aan overtollige liquide middelen. “Niets mis mee, toch?”, zou u in eerste aanleg denken. Maar niets is minder waar, want de fiscus ziet dat niet zo ruim, vooral bij IB-ondernemers. Hoe zit dat? En bij BV’s?
WERKGEVERSZAKEN - 25.09.2018
Een arbeidsvoorwaardenregeling, iets voor uw onderneming?
De directie van uw bedrijf heeft gelezen dat supermarktketen Jumbo een arbeids-voorwaardenregeling (AVR) heeft afgesloten. Niet met de bonden, maar met het eigen personeel om de tafel, dat lijkt de directie ook wel wat. Hoe kunt u uw directie adviseren?
BTW-AANSLAG - 24.09.2018
Naheffingsaanslag btw op de deurmat, wat nu?
De fiscus legt regelmatig naheffingsaanslagen voor de btw op. Voor u als ondernemer is dan niet altijd duidelijk waarom en wat u ermee moet. Wat moet u dan doen? En belangrijker, hoe voorkomt u zulke naheffingsaanslagen?
URENCRITERIUM - 24.09.2018
Belang van ‘uren halen’ groter dan u denkt
Een adviseur zei tegen onze abonnee dat het niet halen van die 1.225 uren op jaarbasis niet zo’n ramp was, slechts de zelfstandigenaftrek zou daardoor vervallen. Onze abonnee twijfelde daaraan en meldde zich bij ons. Lees verder!
INKOMSTENBELASTING - 24.09.2018
Coulancerente bij verliesverrekening
De Nationale ombudsman heeft onlangs de Belastingdienst geadviseerd om coulancerente te vergoeden bij te late verliesverrekening. Hoe zit dat?
PERSONEEL - 24.09.2018
Ontslagvergoeding, is de auto van de zaak dan loon?
Als een werknemer van u in een auto van de zaak rijdt, heeft hij of zij met de bekende bijtelling te maken. De vraag is of een auto van de zaak ook gevolgen heeft voor schadeloosstellingen? Wat besliste de rechter hier onlangs over?
WONING - 24.09.2018
Woning naar privé, nu duurder uit
Onlangs is er een nieuw beleidsbesluit van de staatssecretaris van Financiën verschenen over de overdracht naar het privévermogen van een woning die tot het ondernemingsvermogen behoort. Wat speelt er?
BTW BUITENLAND - 24.09.2018
Buitenlandse btw terugvragen vóór 1 oktober
Buitenlandse btw betaald? Ook tijdens uw vakantie? Wellicht is het dan interessant voor u om die terug te vragen. Hoe werkt dat? En wat met die btw als het oninteressant is of de kosten ervan niet opwegen tegen de baten?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.09.2018
Nog niet begonnen en dan al ontslag genomen
Kan een werknemer ontslag nemen voordat het dienstverband is begonnen? Of moet hij daarmee wachten tot zijn eerste werkdag? En als hij een opzegtermijn in acht moet nemen, wanneer begint deze dan te lopen? Wat zei de rechter?
ARBO - 24.09.2018
PAGO en PMO ... zoek de verschillen
U moet uw werknemers periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek aanbieden. Dat kan een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) of een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) zijn. Wat zijn de verschillen?
WERVING EN SELECTIE - 24.09.2018
Hoe trekt u een referentie na?
Bij het natrekken van een referentie (letterlijk ‘verwijzing’) verstrekken personen (oud-leidinggevenden, medewerkers, projectleiders, decanen, et cetera) informatie over de sollicitant. Waar moet u op letten?
ONTSLAG - 24.09.2018
Compensatie bij ontslag na twee jaar ziek
De wet die de compensatie regelt voor de transitiever-goeding bij een ontslag wegens langdurige ziekte, is definitief. Hoe zorgt u voor een succesvolle aanvraag?
ONTSLAG - 24.09.2018
Verbetertraject? Aan dit geval valt niets te verbeteren ...
Een medewerker functioneert al tijden niet goed. Dat was als zo bij uw voorganger, maar die heeft daar niet echt werk van gemaakt. Een langdurig verbetertraject ziet u niet zitten, maar hoe kunt u daaraan ontkomen?
LOON - 24.09.2018
Ziek, maar hoe zit het met mijn bonus en het minimumloon?
Eén van onze lezers kwam met de volgende vraag. Zijn werknemers ontvangen een maandsalaris plus daarnaast vast een prestatiebonus van bruto € 250,- per maand. Waarop hebben zij bij (kortdurende) ziekte nu eigenlijk recht?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.09.2018
Houd vertrouwelijke informatie geheim
Als een werknemer in zijn werk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie gaat werken, wilt u niet dat deze informatie bij anderen terechtkomt. Moet u dan een geheimhoudingsbeding opnemen in het arbeidscontract en wat moet daarin?
BOER EN BEDRIJF - 21.09.2018
Mogelijk vrijstelling fosfaatrechten voor zoogkoeien
Heeft u zoogkoeien met bijbehorend jongvee waarvoor u fosfaatrechten nodig heeft? Onlangs is de conceptvrijstellingsregeling voor fosfaatrechten gepubliceerd. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? Wat zijn de gevolgen?
GEBOUW EN GROND - 21.09.2018
Hoe gaat verdeling landbouwgrond uit erfenis goed?
Hoe wordt landbouwgrond verdeeld als de erfgenamen het niet eens zijn? Wat speelde hierover recentelijk bij de rechter? Wat is er beslist? Hoe kan dat beter worden geregeld? Wat is goed om te weten?
CONTRACT EN VOORWAARDEN - 21.09.2018
Afspraken over voldoening van koopprijs goed geregeld!
Op welke wijze kan de koopprijs voor een onderneming bij overdracht binnen de familiesfeer worden voldaan? Wat moet er zwart-op-wit worden vastgelegd? Wat speelde er recentelijk bij de rechter? Wat moet u hierover nu weten?
BOER EN BEDRIJF - 21.09.2018
Afwijkende mestberekening?
Heeft u dieren en komt uw gebruiksnormenberekening niet uit? Heeft u staldieren? Dan kunt u wellicht gebruikmaken van de ‘brijvoercorrectie’. Het kan ook zijn dat er een stikstofgat of een bezinklaag is. Wat kunt u dan doen?
HANDREIKINGEN - 21.09.2018
Informatie aan de patiënt over e-health
Onlangs is er een nieuwe handreiking verschenen van de Federatie Medisch Specialisten over de per 1 januari 2018 geïntroduceerde e-consulten in de medisch specialistische zorg. Wat is goed om daar nu over te weten?
GEZONDHEIDSRECHT - 21.09.2018
Een dossier opschonen voor afgifte, mag dat?
Een zoon twijfelt aan de geldigheid van het testament van zijn vader en vordert afgifte van het medisch dossier. De behandelende kliniek wil het dossier alleen verstrekken nadat bepaalde passages onleesbaar zijn gemaakt. Is dit terecht?
BELASTINGEN - 21.09.2018
Aftrek zorgkosten ook voor u?
Als u veel zorgkosten heeft, kan de rekening fors oplopen. Gelukkig zijn zorgkosten fiscaal aftrekbaar. Welke voorwaarden gelden er dan, waar moet u vooral op letten en wat scheelt het in de portemonnee?
PRIVACY - 21.09.2018
De functionaris gegevensbescherming in de praktijk
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars gecontroleerd of zij een functionaris gegevensbescherming (FG) hebben aangesteld. Is dat iets waarover ú zich zorgen moet maken?
ONROEREND GOED - 21.09.2018
Drugs in woning of bedrijfspand: sluiting is geen abc’tje
Investeren in vastgoed is doorgaans een solide belegging. Maar beleggen in vastgoed kent ook risico’s. Handel in, of productie van drugs in een verhuurd pand is een van die risico’s. Kan de burgemeester een pand zomaar sluiten?
AUTO - 21.09.2018
Verbod op privégebruik schriftelijk vastleggen
Een bijtelling voor de auto van de zaak kan worden voorkomen door een verbod op privégebruik. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat dit verbod dan wel schriftelijk moet worden vastgelegd. Waar moet u op letten?
BELASTINGCONTROLE - 21.09.2018
Bewijslast niet zomaar omkeerbaar
Als u niet voldoet aan uw aangifteplicht, bijvoorbeeld doordat de ingediende aangifte grote gebreken herbergt, kan de inspecteur de bewijslast omkeren. Hij zal dan een redelijke schatting maken van uw inkomen. Mag dit zomaar?
AUTO VAN DE ZAAK - 21.09.2018
Is een elektrische auto nog voordelig?
Er gaat de komende jaren flink wat veranderen in de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s. Is het dan nog wel een goed idee om een elektrische auto te kopen?
FISCOTIP - 21.09.2018
Vermogen slim verpakken en daarna overhevelen
Als u geld nalaat of schenkt aan uw kinderen, bedraagt de belastingdruk (afgezien van vrijstellingen) 10 tot 20%. Voor andere begunstigden kan deze oplopen van 18 naar 40%. Wat kunt u doen om deze belastingdruk een stuk te matigen?
VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.09.2018
Belastingvoordeel behalen met de innovatiebox
Als uw BV met innovatieve activiteiten winst maakt, dan kunt u met de innovatiebox een belastingvoordeel behalen in de vennootschapsbelasting. In de praktijk wordt dit vaak over het hoofd gezien. Wanneer komt u hiervoor in aanmerking?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.09.2018
Liquidatie lege BV aantrekkelijker dan verkoop?
Als er binnen een holdingstructuur een dochter-BV geliquideerd wordt, kan er gebruik worden gemaakt van de zogeheten ‘liquidatieverliesregeling’. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.09.2018
Ondanks gebrekkig ontwerp is aannemer aansprakelijk!
Als er sprake is van een gebrekkig ontwerp, is de aannemer dan niet aansprakelijk? Kunnen andere factoren daarbij een rol spelen? Wat speelde er bij een collega? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat is dus goed om te weten?
CONTRACT EN VOORWAARDEN - 19.09.2018
Kostenverhogende omstandigheden ... wat en hoe?
Als er niets is afgesproken, gaat men ervan uit dat er een vaste prijs is overeengekomen. Prijsstijgingen komen voor rekening van de aannemer. Wanneer brengt de bepaling over kostenverhogende omstandigheden (UAV) uitkomst?
RECHT VAN DE BOUW - 19.09.2018
Zonder duidelijk plan geen beroep op steigerrecht!
Met het steigerrecht moet de eigenaar van een perceel dulden dat er gebruik wordt gemaakt van zijn grond, als dat voor de uitvoering van werk aan het pand van de buurman noodzakelijk is. Is dat altijd het geval? Welke eisen mag hij stellen?
RECHT VAN DE BOUW - 19.09.2018
Meerwerk gemeld ... bent u er dan?
In de bouwpraktijk wordt meerwerk vaak tijdens het werk mondeling besproken. Ook wordt er wel gedacht dat de opdrachtgever wel begrijpt dat een wijziging in het werk meerwerk met zich meebrengt. Hoe voorkomt u discussie achteraf?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.09.2018
Nog snel even de BV in?
De bouwsector bloeit als nooit tevoren. Mogelijk draait uw onderneming ook buitengewoon goed. Dan is het raadzaam eens stil te staan bij uw rechtsvorm. Past die eenmanszaak/Vof u nog wel of bent u toe aan een BV-structuur?
VAR - 19.09.2018
Is mijn oude VAR nog te gebruiken?
Een opdrachtnemer vertelde dat zijn oude VAR best nog te gebruiken is, ondanks de ingevoerde Wet DBA. De opdrachtgever twijfelde daar echter aan. Wat denkt u zelf? Wij brengen helderheid ...