De transitievergoeding gecompenseerd
Transitievergoeding. Als een werknemer twee jaar of langer ziek is geweest, kan dat een reden zijn om hem te ontslaan. Maar, als u een werknemer ontslaat die twee jaar of langer bij u heeft gewerkt, moet u hem een transitievergoeding betalen. Daarover is veel commotie geweest, want de werkgever heeft immers ook al twee jaar het loon tijdens ziekte doorbetaald én hij heeft zich in moeten spannen om de werknemer te integreren. Een transitievergoeding is dan wel heel veel van het goede.
Compensatie. Er is nu een nieuwe wet aangenomen die voor deze gevallen compensatie voor de transitievergoeding regelt. De planning is dat deze wet ingaat op 1 april 2020 en wordt uitgevoerd door het UWV. Maar ook als u tussen 1 april 2015 en 1 april 2020 een transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte heeft betaald, kunt u compensatie aanvragen. Tip. Zorg dat u alle benodigde gegevens bij elkaar heeft zodat u na 1 april de aanvraag kunt doen. Deze aanvraag moet uiterlijk 30 september 2020 bij het UWV binnen zijn.
Welke informatie moet u overleggen? De staatssecretaris heeft nu een conceptbesluit bekendgemaakt waaruit de regels voor de aanvraag blijken. De volgende informatie moet u zeker overleggen:
- een kopie van de arbeidsovereenkomst van de werknemer;
- stukken waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige werkloosheid;
- de ontslagvergunning van het UWV;
- de ontbindingsbeschikking van de kantonrechter;
- de vaststellingsovereenkomst i.v.m. een beëindiging met wederzijds goedvinden;
- loonstroken waaruit het loon blijkt dat u tijdens ziekte aan de werknemer betaalde;
- de gegevens die gebruikt zijn om de transitievergoeding te berekenen;
- het bewijs dat de transitievergoeding is betaald. Als u in termijnen betaalde, moet het duidelijk zijn dat de hele vergoeding is voldaan.