Alle domeinen

2018 - Juni

KADASTER - 28.06.2018

10 jaar bezit te goeder trouw, dan grondeigenaar!

Als uit een grenscorrectie van het Kadaster blijkt dat een schutting en carport op de grond van de buurman zijn gebouwd, moeten die dan altijd worden afgebroken? Wat is (grond)verkrijging ‘te goeder trouw’? Wat is er nu beslist?

RECHT - 28.06.2018

Cookies en uw website, welke gegevens mag u verzamelen?

U wilt graag weten hoeveel mensen uw website bezoeken en waar deze bezoekers vandaan komen. Mag u die gegevens verzamelen en moet u uw bezoekers daarover informeren? En wat betekent de nieuwe privacywetgeving in dit geval?

BOER EN BEDRIJF - 28.06.2018

Begrotingsnormen vastgesteld

Bent u een melkvee- of melkgeitenhouder en gaat u binnenkort een financiële begroting maken? Wat speelt er nu heel actueel? Wat kunt u hiermee?

BELASTINGEN - 28.06.2018

Diepwoelen, betaalt de fiscus mee?

Of diepwoelen landbouwkundig verstandig is? Soms wel en soms niet, viel laatst in een landbouwtijdschrift te lezen. Maar wat vindt de fiscus van de kosten van diepwoelen? Aftrekbaar of niet?

BOER EN BEDRIJF - 28.06.2018

Voorwaarden derogatie 2018


BEDRIJFSOVERDRACHT - 28.06.2018

Is overdracht zonder fiscaal af te rekenen aantrekkelijk?

Als u stopt met uw bedrijf, moet u belasting betalen over alle boekhoudkundige reserves. Dat hoeft niet wanneer u uw bedrijf geruisloos doorschuift. Wat betekent dat, wat is het voordeel en wanneer kunt u deze optie beter niet benutten?

BTW - 28.06.2018

Btw-herziening bij einde landbouwregeling

Indien u tot 2018 gebruikmaakte van de btw-landbouwregeling en u sinds dit jaar btw in rekening moet brengen, kunt u btw aftrekken van reeds voor 2018 gedane uitgaven. Hoe berekent u dat?

GEBOUW EN GROND - 28.06.2018

Ondanks andere uitweg blijft erfdienstbaarheid intact!

Als u via een andere uitweg bij de openbare weg kunt komen, mag de buurman dan zomaar de weg over zijn grond afsluiten? Wat speelde hierover? Wat heeft de rechter nu recentelijk beslist? Wat is goed om te weten?

PERSONEEL - 28.06.2018

Belangrijke communicatie met medewerker via WhatsApp?

WhatsApp is niet meer weg te denken in onze samenleving. Het komt dan ook steeds vaker voor dat WhatsApp een rol speelt in ontslagzaken bij de rechter. Dit pakt niet altijd goed uit! Wat moet u nu weten en doen?

ONROEREND GOED - 28.06.2018

Hoe krijgt u de aannemer in beweging?

Iedereen die wel eens verbouwd heeft, weet dat verbouwen en vertraging vaak hand in hand gaan. Dit is vooral vervelend als uw praktijk maandenlang op zijn kop staat en u uw werk niet kunt doen. Hoe krijgt u de aannemer in beweging?

BELASTINGEN - 28.06.2018

Letselschadevergoeding geen bijzonder vermogen

De laatste maanden is er (opnieuw) veel te doen geweest over vergoedingen voor letselschade. Deze tellen namelijk niet als bijzonder vermogen in box 3. Dit heeft gevolgen voor eventueel te ontvangen toeslagen. Hoe zit dat en wat speelde er?

AUTO VAN DE ZAAK - 28.06.2018

Met de auto van de zaak naar de zon

Als u met de auto van de zaak op vakantie naar het buitenland gaat, hoe zit het dan met de in het buitenland gemaakte kosten? Waar moet u dan op letten?

FACTUUR - 28.06.2018

Let op voor acquisitiefraude


PRIVACY - 28.06.2018

Antwoorden op zorgspecifieke vragen over de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs op haar website antwoord gegeven op vragen die met name onder zorgaanbieders leven over de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Wat zegt de AP?

PRIVÉ - 28.06.2018

Schenking bij huwelijk en huwelijkse voorwaarden

Op 1 januari van dit jaar is het nieuwe huwelijksgoederenregime van kracht geworden. Welke opmerkelijke gevolgen kan dit hebben bij het sluiten van een huwelijk of bij het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden?

BETALINGSVERKEER - 28.06.2018

Kaartkosten doorbelasten aan klant?

(Web)winkeliers en ondernemers mogen onder PSD2 de kosten voor kaartbetalingen niet meer aan hun klanten doorberekenen, aldus de media. Wat speelt er?

PERSONEEL - 28.06.2018

Concurrentiebeding, ook bij contract bepaalde tijd?

Van oudsher werd er vaak standaard een concurrentie/relatiebeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Hoe zit dat nu, mag dat nog steeds en wanneer is het zinvol? Waar moet u op letten en wat kunt u ermee?

RECHT - 28.06.2018

Rechter zegt: “Boom moet worden verwijderd!”

Als de vordering tot verwijdering van een boom is verjaard, kan er dan nog actie worden ondernomen? Wat moet er worden bewezen? Wat speelde er bij de rechter over een hoge boom die zorgde voor schade en overlast? Wat is er nu beslist?

BOUWLEGES - 28.06.2018

Leges voor vergunning, gelijke gevallen, gelijk behandelen

Mag de gemeente altijd leges heffen voor de afgifte van een omgevingsvergunning? Hoe zit dat met een bouwplan? Wat speelde er bij de rechter met betrekking tot de aanvraag van een omgevingsvergunning? Wat is goed om te weten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.06.2018

Hoe om te gaan met cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn al langere tijd ‘hot’. Het kopen en bezitten hiervan heeft uiteraard ook fiscale gevolgen. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft onlangs enkele vragen hierover beantwoord. Wat kunt u hiervan opsteken?

FISCOTIP - 28.06.2018

Vergoeding woon-werkverkeer maximaal benutten

De maximale onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer is € 0,19/km. Dat is lang niet altijd kostendekkend, maar gelukkig is daar binnen de mogelijkheden van de wet een mouw aan te passen. Hoe benut u de mogelijkheden maximaal?

BTW - 28.06.2018

Laag btw-tarief gaat naar 9%

De in 2017 aangekondigde verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% wordt hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2019 doorgevoerd. Wat betekent dit voor u?

PRIVÉ - 28.06.2018

Eén samenwoningspartner steekt meer geld in woning

Als bij samenwoning de ene partner meer geld in de gemeenschappelijke woning steekt dan de ander, wat is daarvan het gevolg? Hoe zit dat met een waardedaling of waardestijging van de woning? Wie deelt mee voor welk gedeelte?

BTW - 28.06.2018

Fiscale eenheid btw, niet alleen maar voordelen

Als u uw bedrijf heeft ondergebracht in een holdingstructuur, kunt u een hoop administratieve rompslomp voorkomen door het vormen van een fiscale eenheid btw. Wat zijn de voorwaarden? Wat speelde er onlangs bij de rechter?

SUCCESSIEPLANNING - 28.06.2018

Van schenker tot erflater in 180 dagen

Als iemand die een schenking heeft gedaan aan zijn erfgenamen binnen 180 dagen na de schenking komt te overlijden, dan heeft dat gevolgen voor de erfbelasting die de erfgenamen moeten betalen. Hoe zit dat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.06.2018

BV-statuten met blokkeringsregeling aandelen

Als er in de BV-statuten geen blokkeringsregeling is opgenomen, kunt u dat dan achteraf nog regelen in een overeenkomst? Wat is niet rechtsgeldig? Hoe kunt u extra kosten besparen?

GOED OM TE WETEN - 28.06.2018

Bezwaar tegen box 3-heffing 2017


ADMINISTRATIE - 28.06.2018

Zakelijke kosten die een privédeel bevatten?

Bedrijven maken vaak kosten die deels zakelijk en deels privé zijn, zoals: telefoonkosten privégesprekken, accountantskosten IB-aangifte en aanvraag toeslagen en energiekosten van een woonbedrijfspand. Wat als het niet duidelijk is hoe groot dat privédeel is?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.06.2018

Wat regelen en bewaken voor het aandelenkapitaal van de BV?

Wat wordt er bedoeld met het geplaatste en gestorte kapitaal van de BV? Welk bedrag moet er bij oprichting (van een nieuwe BV erbij) zijn gestort? Wanneer loopt uw DGA privé risico? Hoe kan dat risico worden beperkt? Wat moet u regelen en bewaken?

BEDRIJFSHUISVESTING - 28.06.2018

Internethandel en ruimtelijke ordening

Veel bedrijven houden zich bezig met de verkoop op afstand van goederen en diensten. Zeker als een onderneming internetverkopen ‘erbij’ is gaan doen, kan het zijn dat het bestemmingsplan niet meer past. Wat kan daarbij het probleem zijn?

LOONKOSTENSUBSIDIES DEEL II - 28.06.2018

Loonkostenvoordelen van gemeenten en UWV, vaak vergeten!

Eerder besteedden we aandacht aan tegemoetkomingen in personeelskosten door de overheid. Uit de praktijk blijkt dat bedrijven vaak niet op de hoogte zijn van tegemoetkomingen door het UWV en de gemeenten. Laat deze dus niet liggen!

AANDEELHOUDERS - 28.06.2018

Wat nu in een aandeelhoudersovereenkomst goed geregeld?

Wat wordt er bedoeld met een aandeelhoudersovereenkomst? Wat is het belang daarvan? Welke belangrijke onderwerpen voor de BV en uw DGA kunnen daarin worden geregeld? Wat is goed om te weten en om te bewaken?

PERIODIEKE VERSLAGGEVING - 28.06.2018

Winstrapportage, welk winstbegrip kiest u wanneer?

Als administrateur zult u ongetwijfeld winstrapportages moeten verzorgen. In de praktijk lijkt er een wildgroei aan winstbegrippen te ontstaan, aldus een abonnee. Doet u mee aan die trend of houdt u het liever simpel, efficiënt en effectief? Met welk winstbegrip?

PRIVACY - 28.06.2018

Bezint eer ge begint, privacy by design

Inmiddels is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een feit. Veel organisaties proberen er op dit moment voor te zorgen dat zij aan deze wet voldoen. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u dit ook blijft?

WERKGEVERSZAKEN - 28.06.2018

All-inloon voor kleine contracten

Kleine arbeidscontracten brengen veel administratieve rompslomp met zich mee. Kan het betalen van all-inloon een oplossing zijn?

DGA en BV - 26.06.2018

Hoe de onderbouwing van het DGA-loon sterk verstevigen?

Er is nu meer bekend over hoe de Belastingdienst het gebruikelijk loon van een DGA beoordeelt. Welke bronnen raadpleegt de Belastingdienst en hoe zorgt u ervoor dat u goed beslagen ten ijs komt als de inspecteur een discussie wil aangaan?

Vermogensplanning - 26.06.2018

Open commanditaire vennootschap, wat nu?

Stel, een DGA wil een open CV gebruiken om te participeren in zijn BV. Wat zijn daarvan de voordelen? Waarom ligt de open CV nu onder vuur? Wat nu te doen?

Lijfrente - 26.06.2018

Lijfrente, het raakt inkomen en vermogen!

In dit artikel gaan we in op de keuzemogelijkheden bij de aankoop van een periodieke uitkering en waarom uitstel interessant kan zijn. Het gaat hierbij om lijfrenten die vallen in het fiscale regime van de brede herwaardering of het nieuwe regime.

testament - 26.06.2018

Met een levenstestament komt bedrijf niet stil te liggen!

Wat gebeurt er als de DGA (tijdelijk) buitenspel staat? Wat wordt er bedoeld met een levenstestament? Wat kan daarin goed worden geregeld voor uw cliënt? Wat is goed om te weten voor een gedegen advies voor uw cliënt?

Vermogensbeheer - 26.06.2018

Uw cliënt wil duurzaam vermogensbeheer, via welke methode?

De vraag naar duurzame oftewel: maatschappelijk verantwoorde beheerde portefeuilles neemt met rasse schreden toe. Hoe kunnen mensen hun beleggingsportefeuille duurzaam maken?

SamenlevingsContract - 26.06.2018

Niets geregeld, dan meebetalen aan woning van ex-partner!

Hoezo komt de helft van de restschuld voor rekening van de ex-partner die geen eigenaar was van de gezamenlijke woning? Wat staat er in de wet? Hoe kan dat anders worden geregeld? Wat speelde hierover bij het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch? Wat is er nu beslist?

Nieuwe wetgeving - 26.06.2018

Minder snel overdrachtsbelasting bij wijzigen onderneming

Op 4 juni 2018 is er een nieuw besluit voor de overdrachtsbelasting gepubliceerd. Door het besluit is er minder snel overdrachtsbelasting verschuldigd bij het wijzigen van een onderneming, bijvoorbeeld door een inbreng in een BV of als gevolg van een fusie/splitsing.

BEDRIJFSOPVOLGING - 26.06.2018

Tijdige actie vereist voor fiscaal voordelige bedrijfsopvolging!

Zoals u weet, is via de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten veel belastingbesparing mogelijk. Cumulatief is een besparing realiseerbaar van 40% van het overgedragen vermogen (25% aanmerkelijkbelangheffing en 20% schenk-/erfbelasting). Welke acties zijn er nu nodig?

Estateplanning - 26.06.2018

Legaat aan kleinkinderen is fiscaal voordelig, hoe regelt u dat?

Welke fiscale vrijstelling geldt er voor de kleinkinderen? Hoe kunt u daar voor uw cliënten handig gebruik van maken? Welke keuzes zijn belangrijk? Wat wordt er bedoeld met bewind en wat is daarvan het voordeel?

DGA en BV - 26.06.2018

Massaal bezwaar box 3

Voor bezwaarschriften tegen de berekening van de vermogensrendementsheffing in 2017 wordt er op dit moment gewerkt aan een aanwijzing massaal bezwaar. Nieuw is dat het bezwaar nu altijd individueel gemaakt moet worden.

GEMEENTEBELEID - 25.06.2018

Kort geding, wel of geen snelle hap?

Veel gemeenten hebben uitgesproken ideeën over horecabedrijven in het centrum. Dat kan slecht uitpakken als de gemeente niet wil meewerken aan een nieuwe locatie voor uw horecabedrijf. Wat dan?

BETALINGSVERKEER - 25.06.2018

Betalen uw klanten straks allemaal per mobieltje?

Dit jaar zijn er twee nieuwe spelers op de Nederlandse markt voor mobiele betalingen bijgekomen: Payconiq en OK. Uw gasten kunnen u met de apps op hun mobiel direct betalen. Bent u er al aan toe? Wij zetten het voor u op een rij.

HORECAKOSTEN - 25.06.2018

Wat als warm weer uw uitvalkosten doet stijgen?

Stel, ondanks alle HACCP en snel terugkoelen, wordt uw verse pan soep van 40 liter zuur. Dat wordt in jargon ook wel uitval genoemd. Wat kunt u daar boekhoudtechnisch mee? Of moet u het wegkiepen maar voor lief nemen?

AUTO VAN DE ZAAK - 25.06.2018

Heeft de trekhaak invloed op de bijtelling?

Uw auto van de zaak kunt u opleuken met tal van accessoires, van cd-speler tot spoilers aan toe. Hebben deze invloed op de bijtelling? Wat nu als ze met name zijn aangeschaft voor privégebruik (bijv. een fietsendrager) tijdens de vakantie?

INKOOPFACTUUR - 25.06.2018

Nota wijnleverancier zonder adres?

Een restaurateur maakt zich zorgen omdat hij nota’s zonder adres krijgt van zijn wijnleverancier. Loopt hij btw-aftrek (21%) mis? Moet hij om een nieuwe nota vragen?

INKOPEN - 25.06.2018

Parasolletje hier, extra rietje daar, wat zet u op de factuur?

De zomertijd staat altijd vol van versieringen op ijscoupes, desserts, mixdranken en cocktails. Wat moet u op de factuur zetten om te voorkomen dat uw boekhouder of diens assistente zulke kosten abusievelijk verkeerd boekt?

WONINGHUUR - 22.06.2018

Onbevoegde onderhuur van woonruimte, hoe zit dat?

Uw cliënt verhuurt woonruimte die door de huurder zonder toestemming wordt onderverhuurd. Mag dat zomaar? Zo nee, welke maatregelen moet/kan uw cliënt hier dan tegen nemen?

UW RAADSMAN - 22.06.2018

Huisje, boompje ... ruzietje?

Naast het aantreffen van boktor, houtworm, asbest of een lekkage in de riolering, is een van de nachtmerries bij woningaankoop toch wel dat de nieuwe buren vragen om de schuur af te breken omdat deze over de erfgrens is gebouwd.

OVERDRACHTSBELASTING - 22.06.2018

Aankoop ‘kluskavel’, 2 of 6% overdrachtsbelasting?

Bij de aankoop van een woning moet er 2% overdrachtsbelasting worden betaald, bij de verkrijging van andere onroerende zaken 6%. Welk tarief geldt er bij de aankoop van een unit in een gestript complex? Wat besliste de rechter?

FINANCIERING - 22.06.2018

Gratis inzage BKR-registratie

Door invoering van de AVG hebben consumenten meer grip op de gegevens die van hen worden vastgelegd, ook bij het BKR. Wat betekent dit?

LOKALE HEFFINGEN - 22.06.2018

Huur opgezegd, geen OZB


VERKOOP - 22.06.2018

Dementerende verkoper verkoopt woning twee keer

Stel, een man is op (hoge) leeftijd en geeft een makelaar opdracht om zijn huis te verkopen. Later blijkt dat hij nog een makelaar hiervoor opdracht heeft gegeven. Wat nu als beide makelaars succes hebben? Wat zegt de rechter?

GEMEENTE - 22.06.2018

Vergunningvrij in de tuin

Uw cliënt wil graag weten of hij achter in de tuin van zijn nieuwe woning een buitenkeuken met overkapping mag plaatsen. Kan dat vergunningvrij of moet hij daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente?

IN DE KIJKER - 22.06.2018

Cliëntenonderzoek door makelaars onder nieuwe Wwft

Met een meer adequaat en risicogericht cliëntenonderzoek wil de overheid met de gewijzigde Wwft witwassen en financiering van terrorisme voorkomen. Wat betekent dit cliëntenonderzoek voor de makelaardij?

ERFRECHT - 22.06.2018

Verdeling van de erfenis, wat is de waarde van de woning?

Als bij de verdeling van de erfenis de woning wordt toegedeeld aan een erfgenaam die al in het huis woont, welke waarde geldt er dan? Moet die erfgenaam huur betalen aan de gezamenlijke erfgenamen? Welke eisen gelden er?

HUUR EN VERHUUR - 22.06.2018

Hoe werkt een branchebeschermingsbeding?

Bij de huur en verhuur van winkelruimte in winkelcentra wordt er vaak gewerkt met een branchebeschermingsbeding. Hoe pakt dat uit als het winkelcentrum van eigenaar wisselt? Wat besliste de rechter hierover?

HANDELSPRAKTIJK - 22.06.2018

Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Over enige tijd (de ingangsdatum wordt bepaald bij koninklijk besluit) gaat de Wet bescherming bedrijfsgeheimen in. De wet voorziet in het beschermen van niet openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie. Wat betekent dit voor u?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 22.06.2018

Help, op een malwarelink geklikt! Wat nu?

U weet het wel: klik niet zomaar op een onbekende hyperlink, want zo kunt u malware binnenhalen. Wat kunt u nog doen als u dat toch per ongeluk deed?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 22.06.2018

Niet te veel mail a.u.b.

De vakantie staat weer voor de deur. Kijkt u ook al op tegen de e-mailchaos die u bij uw terugkeer in uw mailbox vindt?

SOFTWARE - FOTO - 22.06.2018

Foto’s beheren en bewerken met darktable

Een van de betere en populairste programma’s voor het beheren en bewerken van foto’s is Adobe Lightroom. Dat kost u dan wel minimaal ± € 130. Voelt u wel iets voor een gratis alternatief, is darktable dan te overwegen?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - OFFICE - 22.06.2018

Productief tijdens de vakantie

Voor veel ondernemers is werken tijdens de vakantie een noodzakelijk kwaad. Met deze apps blijft u productief en in contact via tablet en smartphone.

NIEUWS - NIEUWSSITES - 22.06.2018

Google Nieuws in het nieuw

Via uw computer of mobiele toestel kunt u op elk moment van de dag de actualiteit volgen. Wellicht gebruikt u daarvoor de app of website van uw favoriete kranten. De nieuwe Google Nieuws bundelt die voor u.

SOFTWARE - AUDIO - 22.06.2018

Aan de slag met audio in Windows

Wilt u audiobestanden beluisteren, bewerken of converteren? Welke programma’s en webtools kunt u proberen en hoe gebruikt u ze precies?

OPLEIDING - TAAL - 22.06.2018

Woorden vertalen kan ook zo


COMPUTER - BEELDSCHERM - 22.06.2018

Meerdere schermen tegelijk in Windows 10

Vroeger was het een luxe om twee beeldschermen tegelijk te gebruiken, nu hebben vele laptopgebruikers ook een apart scherm. Hoe gebruikt u optimaal twee schermen?

ZAKELIJK - KLANTENDIENST - 22.06.2018

De geheimen van goede ‘webcare’

Is uw onderneming actief op internet, dan moet u voldoende aandacht besteden aan ‘webcare’ of online klantenservice. Maar hoe pakt u zoiets concreet aan?

SOFTWARE - AGENDA - 22.06.2018

Werk efficiënter met de iPhone-agenda

Gebruikt u de ingebouwde agenda (calendar) op uw iPhone of iPad? Met de juiste tips en trucs kunt u nog efficiënter aan de slag.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 22.06.2018

Tekst uit pdf’s halen kan ook zo

Stel, u wilt de inhoud uit een bewaard pdf-document kunnen halen, zonder dat u daarvoor een speciale applicatie nodig heeft. Hoe kunnen de bekende clouddrives Microsoft OneDrive of Google Drive daarbij helpen?

SOFTWARE - VARIA - 22.06.2018

Sneltoetsen nóg sneller gebruiken


ONTSPANNING - REIZEN - 22.06.2018

Op zoek naar een voordelige hotelkamer

Overweegt u voor de naderende zomervakantie nog snel een reis naar de zon? Of plant u voor het najaar een citytrip of een zakenreis? Welke websites helpen u om de laagste hotelkamerprijzen te vinden?

BTW-AANGIFTE - 20.06.2018

De tweede kwartaalaangifte staat voor de deur

Binnenkort moet de aangifte omzetbelasting over het tweede kwartaal worden gedaan. Daarin moet u uiteraard de omzet en de voorbelasting van de maanden april, mei en juni opnemen. Welke andere correcties kunnen een rol spelen?

INKOMSTENBELASTING - 20.06.2018

Cryptovaluta en uw belastingaangifte

Cryptovaluta wordt steeds populairder. Met name nu de bitcoin de laatste jaren fors in waarde is gestegen. Maar wat kunt u er als ondernemer mee en waar komt de fiscus om de hoek kijken? Wat zijn de do’s-and-don’ts?

AANGIFTE INKOMSTENBELASTING - 20.06.2018

Winst uit onderneming of uit overige werkzaamheden?

Bij uw belastingaangifte kunt u voor de keuze komen te staan, winst uit onderneming of winst uit overige werkzaamheden. Wat kunt u doen als u twijfelt? Waar moet u op letten?

TERUGGAAF VERREKENEN - 20.06.2018

Schuld inkomstenbelasting aflossen met btw-teruggaaf?

Soms checkt een ontvanger, voordat hij belasting terugbetaalt, of er nog iets dringends te betalen valt. Maar vaak ook niet. Enerzijds btw terugkrijgen en anderzijds dringend belastingschuld aflossen, kan dat? Hoe werkt dat?

PERSONEEL - 20.06.2018

Collectieve overlijdensrisicoverzekering onder de loep

Het komt in de praktijk geregeld voor dat een werkgever een uitkering doet bij overlijden van de werknemer en dit verzekert. Een abonnee vroeg ons wat de fiscale gevolgen van zo’n collectieve overlijdensrisicoverzekering zijn.

TERUGGAAF VERREKENEN - 20.06.2018

Btw-teruggaaf verrekenen met te betalen btw/loonheffing?

Als u btw terugkrijgt en het volgende tijdvak weer moet betalen, wilt u die wellicht graag verrekenen. Dat kan, zelfs met af te dragen loonheffing, maar u moet zich wel houden aan de voorwaarden. Wat betekent dat?

PRIVACY - 19.06.2018

Medische gegevens soms opslaan?

U mag niet alles over een werknemer opslaan en al helemaal geen medische gegevens. Maar wat als dat voor de veiligheid van de werknemer noodzakelijk is?

VEILIGHEID - 19.06.2018

Een RI&E is onontbeerlijk, hoe vliegt u dat aan?

Uw medewerkers lopen risico’s op ongelukken en werkstress. Om de risico’s voor de medewerkers te beperken, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. Maar hoe pakt u dat nou aan?

ARBEIDSRELATIES - 19.06.2018

Ondernemer en dus niet uw werknemer?


LOONHEFFINGEN - 19.06.2018

Huishoudelijke hulp, niet altijd loonheffingen afdragen

Een collega van u woont boven de zaak waar hij een huishoudelijke hulp inzet. “Maar hoe houd ik nu ook fiscaal de boel schoon?”, was zijn vraag aan ons. Reden voor ons om daar eens in te duiken. Hoe houdt u het overzichtelijk?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 19.06.2018

Jumbo kiest voor een AVR, ook iets voor uw onderneming?

Geen cao, maar een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR). Zo zette supermarktketen Jumbo onlangs de vakbonden buitenspel. Is een AVR misschien ook iets voor uw onderneming? Hoe pakt u dat aan?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 19.06.2018

Goed voorbereid het arbeidsvoorwaardengesprek in

Laat u in het arbeidsvoorwaardengesprek niet verrassen door een sollicitant die doodleuk zegt dat het salarisaanbod en andere arbeidsvoorwaarden voor hem onvoldoende zijn. Hoe bereidt u een arbeidsvoorwaardengesprek goed voor?

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 19.06.2018

Wat als een zieke werknemer op vakantie wil?

Het komt ieder jaar toch wel weer een keer voor ... een zieke werknemer wil op vakantie gaan of een werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Moet u dat toestaan en mag u dan toch vakantiedagen afschrijven?

OUDERSCHAPSVERLOF - 19.06.2018

Ouderschapsverlof, rekening houden met elkaar

Een werknemer mag ouderschapsverlof opnemen, zelfs als dat tot organisatorische problemen op de werkvloer leidt. Maar wat als de praktische invulling van het verlof tegen uw belangen als werkgever indruist?

OUDE DAG - 15.06.2018

De fiscale lol van een oud-regimelijfrentepolis

De regels voor lijfrentes zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Er is echter overgangsrecht op grond waarvan lopende contracten worden gerespecteerd. Welke mogelijkheden biedt dit voor taxplanning?

ONDERNEMERSCHAP - 15.06.2018

Paprikadraaiers en pillendraaiers

Een zzp’er werkt vooral voor één tuinbouwbedrijf. De belastingrechter vindt dat hij ondernemer is. Geldt dit ook voor zorgprofessionals?

Cookiebeleid