OUDERSCHAPSVERLOF - 19.06.2018

Ouderschapsverlof, rekening houden met elkaar

Een werknemer mag ouderschapsverlof opnemen, zelfs als dat tot organisatorische problemen op de werkvloer leidt. Maar wat als de praktische invulling van het verlof tegen uw belangen als werkgever indruist?

Recht op ouderschapsverlof

Tot acht jaar ... Iedere werknemer met kinderen jonger dan acht jaar kan ouderschapsverlof opnemen. Het verlof duurt max. een jaar en beslaat max. de helft van de overeengekomen arbeidsduur. Een werknemer die 40 uur per week werkt, mag dus een jaar lang 20 uur gaan werken. Partijen kunnen ook afspreken dat het verlof over een langere of kortere periode dan een jaar wordt uitgesmeerd.

Onbetaald verlof. Tijdens het ouderschapsverlof heeft de werknemer geen recht op loon over de verlofuren, tenzij de cao of het reglement bepaalt dat de werkgever tijdens het verlof het loon (gedeeltelijk) moet doorbetalen. De werknemer moet het verlof twee maanden voor de gewenste ingangsdatum aanvragen. De werkgever kan zo’n verzoek eigenlijk niet weigeren, ook niet als dit tot organisatorische problemen leidt. Dat bevestigde onlangs nog de kantonrechter in Alkmaar, 18.12.2017 (RBNHO:2017:9753) .

Is de werknemer onmisbaar?

Specialist. De zaak was aangespannen door Thom, fulltime werkzaam als in- en verkoper bij een vleesgroothandel, die anderhalve dag per week ouderschapsverlof wilde opnemen. Zijn werkgever vond dat Thom vanwege zijn specialistische kennis onmisbaar was en wees het verzoek af. Daarop stapte Thom naar de rechter.

Vakantie kan toch ook ... De kantonrechter kan zich niet voorstellen dat Thom niet anderhalve dag per week gemist kan worden. Ook al heeft hij specialistische kennis, die kennis kan ook door anderen worden verworven, desnoods na een korte inwerkperiode. Dat blijkt ook uit het feit dat Thom ook nu al tijdens vakanties door collega’s wordt vervangen. De rechter kan zich wel voorstellen dat het ouderschapsverlof tot organisatorisch ongemak voor de werkgever gaat leiden. Dat is echter onvoldoende reden om het verzoek af te wijzen.

Niet zomaar iedere dag van de week ...

Organisatorische problemen. Hoewel een verzoek om ouderschapsverlof dus moeilijk kan worden geweigerd, ligt dit anders voor de door de werknemer gewenste invulling van het verlof. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de gerechtvaardigde belangen van de werkgever. Heeft de werknemer bijv. een functie die niet of moeilijk parttime kan worden vervuld, dan kan het redelijk zijn dat hij tijdens zijn verlof in een andere functie gaat werken. Ook bij de spreiding van de verlofuren over de week kunnen de belangen van de werkgever prevaleren boven die van de werknemer. Dat was bijv. het geval in een zaak bij de kantonrechter in Amsterdam, 30.11.2011 (JAR 2012/138) .

Zwaarwegend belang. Het ging om een docent economie aan een middelbare school die Ă©Ă©n dag per week ouderschapsverlof wilde opnemen. De school stemde daarmee in, totdat bleek dat hij op vrijdag vrij wilde nemen. Daardoor zouden de eindexamenleerlingen voortaan van verschillende docenten les moeten krijgen, terwijl het beleid nu juist was om vakken door een en dezelfde docent te laten geven. De docent mocht dus elke dag verlof opnemen, behalve op vrijdag, want dan kon dit beleid niet langer worden uitgevoerd. De kantonrechter vindt dat de school voldoende zwaarwegend belang heeft bij haar standpunt. Het belang van de docent om thuis te zijn als zijn dochter op vrijdag uit school komt, moet daarvoor wijken.

U kunt een verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren omdat dit tot organisatorische problemen op de werkvloer gaat leiden. Op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen kunt u echter wel bezwaar maken tegen de praktische invulling van het verlof.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01