Wet bescherming bedrijfsgeheimen
Implementatie Europese richtlijn
Nieuwe wet. Lidstaten van de EU zijn verplicht Europese regelgeving om te zetten in nationale wetgeving. In dit kader wordt in Nederland over enige tijd de Wet bescherming bedrijfsgeheimen van kracht. Deze wet moet niet openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) beschermen. Het gaat dan om bescherming tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen.
Hoe kan dit voor u van belang zijn?
Octrooien en patenten. Vooral grotere en vaak internationaal opererende bedrijven doen veel aan research en beschermen hun belangen door octrooien en patenten op hun producten. Het aanvragen van een octrooi is vaak onzeker en kostbaar, wat voor het MKB vaak (financieel) onhaalbaar is.
Haalbare bescherming. Het MKB kan wel (zelf gecreëerde) knowhow en bedrijfsinformatie zo goed mogelijk beschermen en geheimhouden. Tip. Ook adviesproducten en de plot van een boek of een tv-programma kan een bedrijfsgeheim zijn. Tip. De wetgeving biedt de mogelijkheid de rechter om een oordeel te vragen. De rechter kan ook maatregelen nemen om schade te vergoeden en te voorkomen.
Wat is een bedrijfsgeheim?
Nieuwe informatie. Het moet dus gaan om bedrijfsinformatie die al dan niet in samenstelling nieuw is, waarover u rechtmatig beschikt en die u zo goed mogelijk geheim heeft gehouden. Tip. Voor de bescherming van een bedrijfsgeheim is het noodzakelijk dat u redelijke maatregelen tot geheimhouding neemt.
Waartegen biedt de wet bescherming?
De wet beschermt tegen:
- onbevoegde toegang tot en onrechtmatige verspreiding van bedrijfsgeheimen of van zaken waaruit bedrijfsgeheimen zijn af te leiden;
- andere gedragingen met betrekking tot bedrijfsgeheimen die kunnen worden aangemerkt als oneerlijke handelspraktijken.
Onrechtmatig? Het is onrechtmatig om bedrijfsgeheimen te gebruiken of openbaar te maken:
- als deze door een ander op onrechtmatige wijze zijn verkregen (heling);
- als daarmee inbreuk wordt gemaakt op een geheimhoudingsovereenkomst of een andere verplichting tot het niet openbaar maken van het bedrijfsgeheim; of
- als inbreuk wordt gemaakt op een contractuele of andere verplichting tot beperking van het gebruik van het bedrijfsgeheim.
Heling. Verkrijgen, gebruiken of openbaar maken is ook onrechtmatig als de verkrijger wist of hoorde te weten dat de bedrijfsgeheimen onrechtmatig zijn verkregen.
Illegale namaak. Ook het produceren, op de markt brengen, etc. van goederen waarmee inbreuk wordt gemaakt op bedrijfsgeheimen van een ander is volgens de wet onrechtmatig.
Tip. Neem in alle relevante overeenkomsten een geheimhoudingsbeding op. Ook in contracten met zzp’ers en in arbeidsovereenkomsten.
Een model ‘Geheimhoudingsovereenkomst’ vindt u op http://tipsenadvies.nl/download (TA 24.22.05).