ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 26.10.2018

Zo vindt u passende foto’s

Bent u voor uw website, bedrijfsbrochure of presentatie op zoek naar passend beeldmateriaal? Hoe vindt u foto’s met de juiste compositie of kleurtinten?

Google Afbeeldingen

Het internet staat bol van foto’s. Google geeft u toegang tot miljoenen illustraties. Wanneer u na een zoekopdracht op Afbeeldingen klikt, kunt u de resultaten via Tools filteren op kleur (of met een transparante achtergrond) en type (clipart, lijntekening, enz.). Zo vindt u dus gemakkelijk bv. een tekening van een groene auto. Let op!  Wanneer u een afbeelding zoekt voor commercieel of professioneel gebruik, moet u rekening houden met het copyright. Tip.  Via Tools kunt u de resultaten gelukkig ook filteren op de gebruiksrechten. ‘Gelabeld voor hergebruik’ betekent alvast dat u ze in principe ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken (mogelijk wel met bronvermelding).

Stockfoto’s

Er bestaan ook diverse databanken met afbeeldingen voor professioneel gebruik: zgn. stockfoto’s. Voorbeelden zijn Shutterstock ( http://www.shutterstock.com ), Getty Images ( http://www.gettyimages.com ), iStock ( http://www.istockphoto.com ), enz. Een goede vergelijking van zulke aanbieders vindt u bij We Rock Your Web ( https://goo.gl/YDFGQc ). Bij al die beeldbanken kunt u ook foto’s in een bepaalde kleur en van een specifiek type kiezen, maar u moet wel betalen voor de beelden. Tip.  Bij FreeImages ( http://www.freeimages.com ) vindt u gratis stockfoto’s. Ook hier kunt u de zoekresultaten filteren op o.a. kleur (via Advanced Search ).

Omgekeerd zoeken

In de Afbeeldingen -afdeling van Google vindt u een fototoestelicoon in de zoekbalk. Daarmee kunt u zelf een foto uploaden: Google gaat dan op zoek naar visueel vergelijkbare afbeeldingen.

Tip 1.  Om tot betere resultaten te komen, kunt u ook nog een beschrijvende term opgeven. Deze optie kan u ook helpen om afbeeldingen met gelijkaardige kleuren en met een vergelijkbare compositie te vinden. Ook TinEye ( http://www.tineye.com ) is zo’n ‘reverse image searcher’, maar die gaf bij onze test minder resultaten dan Google.

Tip 2.  Wilt u weten wat de exacte kleurcodes zijn in een bepaalde foto (zelfgemaakt of op internet)? Upload die dan naar TinEye Color Extraction ( http://labs.tineye.com/color/ ): die analyseert (de verdeling van) de aanwezige kleuren. Dat kan handig zijn wanneer u die bv. op uw website wilt combineren met overeenkomstige tinten.

Zoeken op kleuren

Van dezelfde makers is TinEye Multicolr ( http://labs.tineye.com/multicolr/ ). Hiermee kunt u tot vijf kleuren selecteren, waarna de webtool overeenkomstige afbeeldingen (afkomstig van Flickr) toont. Tip.  Via de sliders kunt u zelfs het ‘gewicht’ van de individuele kleuren aangeven, en de verbluffende resultaten kunt u nog verder verfijnen via trefwoorden. Colr Pickr ( http://krazydad.com/colrpickr/ ) doet hetzelfde, maar laat u slechts één kleur kiezen. Daarbij kunt u wel de gewenste lichtsterkte aangeven (via de slider). Helaas kunt u niet intikken wát u precies zoekt, maar alleen kiezen uit enkele categorieën.

Zelf kleuren wijzigen

Vergeet niet dat u de kleurtinten van een foto ook zelf kunt aanpassen met een tool zoals BeFunky ( https://goo.gl/znraFh ), IMGOnline ( https://goo.gl/hhviBb ) en LunaPic ( https://goo.gl/b4WX1R ).

Zoek gratis stockfoto’s voor professioneel gebruik via FreeImages. Gebruik TinEye Multicolr om foto’s te zoeken die (meerdere) specifieke kleuren bevatten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01