Zakendoen met personen die geen werknemer zijn?
Een IB47-verklaring?
Wanneer? Doet u zaken met personen die geen werknemer zijn en ook geen factuur sturen vanuit een bedrijf? Dan kunt u gebruikmaken van de zogenaamde IB47-verklaring van de Belastingdienst. U geeft met deze verklaring eenmaal per jaar aan het einde van dat jaar door aan de Belastingdienst aan wie u bedragen anders dan loon of op facturen heeft betaald. Voor hen een hele handige manier om te zien aan wie u bedragen heeft betaald. Het is echter meestal geen verplichting!
Bij wie? Er gaan diverse geldstromen uit uw bedrijf; de facturen van bedrijven (met en zonder btw), het loon voor uw werknemers en tot slot nog een bedrag aan anderen die én geen werknemer zijn én geen factuur sturen. Denk aan de persoon die eens een keer een handje helpt of de freelancer die werkzaamheden voor u doet en die u niet hoeft aan te merken als fiscale werknemer.
Waarom? Wat er bij de een uit gaat, komt er bij de ander bij. Dat is niet lastig te volgen door de fiscus. Bij de losse bedragen zonder loonstrook of factuur is dit echter lastiger. Daarom vraagt de Belastingdienst een IB47-verklaring in te vullen zodat ze de aansluiting kunnen maken. De wet kent echter geen verplichting hiervoor. Dat betekent dat u (tenzij de Belastingdienst een verplichting hiertoe aan u oplegt), zelf mag kiezen of u de IB47-verklaring gebruikt.
Let op. Houd er wel rekening mee dat, als u de IB47-verklaring niet gebruikt en de fiscus moet raden waar het geld naartoe is gegaan, zij gemakkelijk het standpunt kan innemen dat het waarschijnlijk gaat om extra loon aan werknemers buiten de loonadministratie om.
Tip. Zorg dus dat u in ieder geval duidelijk kunt laten zien aan wie u de betaling heeft gedaan en waarvoor, minimaal met een kwitantie. Veelal zal het gebruik van de IB47-verklaring dus voor u een makkelijke manier zijn om te bewijzen aan wie u betaald heeft en welke bedragen.
En als u gewoon een factuur vraagt?
Dat mag, maar ... Houd er wel rekening mee dat dit betekent dat diegene die de incidentele klus heeft gedaan dan wel moet zijn ingeschreven bij de KvK en een btw-nummer moet hebben om een fiscaal acceptabele factuur te mogen uitschrijven.
Een checklist ‘Voldoet die factuur fiscaal?’ en een handleiding ‘Betalingen aan derden’ van de Belastingdienst kunt u vinden op http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 11.05.07).
Belastingdienst loopt tegen AVG aan
Door het hele gedoe rond de privacywetgeving (AVG) heeft de fiscus geconstateerd dat ze, zonder dat dit mag, in de IB47-verklaring vraagt naar een burgerservicenummer (BSN) van diegene aan wie betaald wordt. Maar, zowel u als de fiscus mag deze informatie helemaal niet hebben omdat een wettelijke basis ontbreekt.
Dus? Voorlopig hoeft u bij het indienen van een IB47-verklaring geen BSN op te geven en hoeft u aan degene die de incidentele klus komt klaren ook geen BSN op te vragen (wel gegevens omtrent naam, adres en woonplaats). Tip. Krijgt u daarover vragen van de fiscus? Verwijs dan naar hun eigen rapportage. Weet dat er al gewerkt wordt aan een nieuwe regeling zodat de fiscus wel weer het BSN mag opvragen. Wordt vervolgd dus.