IN DE KIJKER - 25.05.2018

Attentie makelaars voor nieuwe antiwitwasrichtlijn!

Brussel is als reactie op de ‘Panama Papers’ met een nieuwe antiwitwasrichtlijn gekomen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd. Wat betekent dit voor de makelaardij?

Aanscherping regels

Kwestie van tijd. De vierde, gewijzigde antiwitwasrichtlijn (de Wwft) ligt op dit moment in de Eerste Kamer. Hoewel de datum van inwerkingtreding nog niet bekend is (dit zal op korte termijn zijn), staat wel vast dat de regels worden aangescherpt.

Dossiers op orde. Onder de huidige derde richtlijn was het al belangrijk dat u uw dossiers op orde had, maar dit is nu nog belangrijker. Hogere boetes met dwangsommen of zelfs strafrechtelijke vervolging zijn mogelijk als u niet aan de wet voldoet.

Hoe te voldoen aan de Wwft?

Stappenplan. De NVM heeft voor haar leden een stappenplan ontwikkeld wat u helpt te voldoen aan de Wwft.

  1. Vraag uw cliënt naar zijn persoonsgegevens en leg dit vast (ook kopers sinds 2014!).
  2. Bewaar een kopie van een legitimatiebewijs en een uittreksel van de KvK in het dossier.
  3. Achterhaal de Ultimate Beneficial Owner (UBO). Dit is de uiteindelijke belanghebbende bij een rechtspersoon. Het vaststellen van deze identiteit is essentieel om te voorkomen dat criminelen zich achter zo’n rechtspersoon kunnen verschuilen. Raadpleeg daarvoor het UBO-register. De oprichting van dit register wordt geregeld in een aparte implementatiewet (nog in ontwikkeling). Het is nog onduidelijk of makelaars volledige toegang tot dit register krijgen. De NVM heeft hierover zijn zorgen uitgesproken.Om te kunnen voldoen aan hun onderzoeksplicht is het cruciaal dat makelaars toegang krijgen tot dit UBO-register. Gebeurt dit niet, dan komen makelaars voor een onmogelijke taak te staan. Tip. Houd de ontwikkelingen op dit punt in de gaten. Ook de NVM zal hierover te zijner tijd meer informatie verstrekken.

Het vervolg. Het te doorlopen stappenplan om te voldoen aan de Wwft gaat als hierna volgt verder.

  1. Onderzoek of de cliënt een Politically Exposed Person (PEP) is. PEP’s zijn personen met een prominente publieke functie (of hun familieleden). PEP’s brengen een hoger dan gemiddeld risico met zich mee. Tip. Archiveer alle stappen die u neemt in uw onderzoek. Dit kan dienen als bewijsvoering voor controles van onder andere de Belastingdienst. Het is uw taak om op basis van de beschikbare informatie te achterhalen met wie u van doen heeft!
  2. De wet vereist dat u uw cliënten indeelt in risicocategorieën (laag, middel, hoog).
  3. Beoordeel of de transactie ongebruikelijk is en zo ja, meld dit dan direct bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Zwaardere verplichtingen. De vierde richtlijn verlangt van u dat u uw kantoor frequent toetst op de risico’s die u loopt, dat u zich bewust bent van uw cliëntenkring en dat u dit documenteert. Verder moet er binnen uw kantoor een compliancefunctie ingeregeld zijn en moet u regelmatig audits laten uitvoeren om te bezien of uw kantoor nog Wwft-proof is.

Eenmanszaak uitgezonderd. Het is nog niet bekend of de compliance- en auditfunctie ook verplicht worden voor kleine kantoren. Het hoeft in ieder geval niet bij de eenmanszaak.

De nieuwe Wwft verlangt van makelaars het doorlopen van een stappenplan bij het uitvoeren van cliëntenonderzoek ter voorkoming van sancties. Voldoende handvatten, zoals toegang tot het UBO-register, zijn daarbij essentieel voor makelaars zodat uw onderzoeksplicht niet in het gedrang komt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01