Minder belasting betalen bij overdracht horecabedrijf
Wat doet de BOR? Via de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) hoeft er bij het erven of schenken van een horecabedrijf veel minder erf- en schenkbelasting te worden betaald. Uiteraard gelden daarvoor wel de nodige voorwaarden.
Hoeveel vrijstelling?
2018. De vrijstelling bedraagt in 2018 voor een onderneming tot een waarde van € 1.079.987,- 100%. Voor een onderneming die meer waard is, wordt van het meerdere 83% vrijgesteld.
Ook BV. De faciliteit geldt zowel bij het verkrijgen van een onderneming in de inkomstenbelasting als bij het verkrijgen van aandelen in een BV die tot een aanmerkelijk belang behoren, ofwel men bezit minstens 5% van de aandelen.
Voorwaarden. Eén van de voorwaarden voor de faciliteit is dat er een actieve onderneming moet worden uitgeoefend. Over de vraag wat we hieronder moeten verstaan, wordt nog wel eens gediscussieerd. Onlangs kwam er een zaak voor de rechtbank, waarbij een collega van u van mening was dat er recht bestond op de faciliteit, terwijl de inspecteur vond dat dit niet zo was, 18.04.2018 (RBNHO: 2018:3122) .
Verhuur hotel. In deze zaak was de belangrijkste activiteit de verhuur van een hotel. De verhuur van onroerend goed kan ook als een actieve onderneming worden beschouwd, op voorwaarde dat er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Of hiervan sprake is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Bij twijfel zult u, als u een beroep op de faciliteit wilt doen, dit aannemelijk moeten maken.
> normaal actief vermogensbeheer?
De rechter moest beoordelen of er sprake was van louter verhuur, of dat dit bestempeld moest worden als meer dan actief normaal vermogensbeheer. Van belang is dan dat het doel is een rendement te behalen dat hoger ligt dan bij normaal vermogensbeheer. De behaalde rendementscijfers, die in deze zaak lager waren dan het gemiddelde, zijn hiervoor indicatief. In deze zaak telde ook mee dat er geen onroerendgoedportefeuille was en er geen aan- en verkoop van panden plaatsvond. De exploitatie van het hotel was verder uitbesteed aan een derde. Het onderhoud aan het hotel kwam wel voor rekening van uw collega, maar betrof niet meer dan in normale verhuursituaties gebeurt. Verder werd er niet aannemelijk gemaakt dat de expertise van uw collega bijdroeg aan een positiever resultaat.
Helaas pindakaas. De conclusie was dan ook dat er ‘gewoon’ sprake was van verhuur, dat er geen actieve onderneming werd gedreven en er dus ook geen recht bestond op de BOR.
Is dat van belang voor de praktijk?
Jazeker! Logisch, want er is al gauw tonnen aan fiscaal voordeel mee te behalen. Zorg dus dat u aan de voorwaarden voldoet, dat er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer. Hoe actiever u zich als verhuurder/handelaar/horecaondernemer opstelt, hoe groter de kans dat u van de faciliteit gebruik kunt maken. Deze is niet bedoeld om louter beleggen te faciliteren. Besteed daarom het liefst zo min mogelijk werk uit dat u zelf kunt verrichten. Maak zo mogelijk meer rendement dan gemiddeld, anders is uw toegevoegde waarde als ondernemer twijfelachtig.