Let op welke toestemmingen u aan Facebook geeft
De Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR) is vanaf 25Â mei van kracht. Omdat ook Amerikaanse online bedrijven met Europese gebruikers zich moeten schikken naar de privacyregelgeving, vraagt Facebook u allerlei toestemmingen bij gebruik van de website of app.
Algemeen advies
U kunt de melding om uw toestemmingen te doorlopen ook gewoon wegklikken door op X te drukken. Doe dat niet, want dan gaat u akkoord met de standaardinstellingen en die zijn niet bevorderlijk voor uw privacy. Facebook brengt trouwens subtiel de helderblauwe Accepteren -knop onder de aandacht. Wij raden u aan te kijken wat er achter de minder zichtbare, lichtgrijze knop zit...
Welke toestemmingen?
Betere advertenties. Facebook vraagt eerst of het gegevens mag gebruiken van adverteerders, app-ontwikkelaars en uitgevers over uw activiteiten in apps en op sites buiten Facebook. Bijvoorbeeld: u koopt in een online winkel sportschoenen en krijgt dan in Facebook advertenties te zien over andere sportkleding. Als u dat niet wilt, klikt u op Gegevensinstellingbeheren . Eerst wil men u ervan overtuigen om dit toch niet uit te zetten. Klik op Doorgaan , schuif op het volgende scherm de Toegestaan -schakelaar naar links (de uit -stand) en druk op Opslaan . Let op!  Dit betekent niet dat u minder advertenties zal zien, maar wel minder gepersonaliseerde.
Gevoelige gegevens. Het volgende scherm krijgt u alleen te zien als u in uw profiel gevoelige gegevens ingevuld heeft zoals uw geslacht, uw geloof of uw politieke overtuiging. Als u niet wilt dat Facebook die gegevens gebruikt (bv. om u in contact te brengen met Facebook-groepen met geloofsgenoten), klik dan op Gegevensinstelling beheren . Opnieuw tracht Facebook u ervan te overtuigen dat het geen goed idee is om dit te wijzigen. Ga toch door, kijk na welke gevoelige gegevens over u bekend zijn en verwijder wat u wilt door op het kruisje ernaast te klikken.
Gezichtsherkenning. Facebook vraagt ook uw toestemming voor iets dat zes jaar geleden al verboden werd onder de vorige Europese privacywetgeving: het herkennen van uw gezicht op foto’s. Standaard staat dit uit, maar als u zonder nadenken op de Accepteren -knop drukt, geeft u wel uw toestemming. Wilt u niet herkend worden op iedere foto op Facebook (ook op de foto’s die uw vrienden of anderen uploaden), klik dan op Gegevensinstelling beheren en stip aan Facebook niet toestaan mij te herkennen in foto’s en video’s .
Gebruiksvoorwaarden. Ten slotte wordt er aan u gevraagd of u de lange Facebook-gebruiksvoorwaarden aanvaardt. U kunt hier eigenlijk alleen op Ik ga akkoord klikken, want anders is de enige optie die u krijgt uw account verwijderen, na eerst uw gegevens te downloaden. Niet echt een vrije keuze dus.
Privacyoverzicht in de app
De Facebook-app biedt nog een handig privacyoverzicht dat niet op de website beschikbaar is. Ga naar de instellingen (de hamburgerknop rechtsboven) en kies Instellingen en privacy ; Privacysnelkoppelingen . U krijgt dan een begrijpelijke lijst van alles wat u kunt doen om uw privacy en account te beschermen.