2010 - Mei
Naast dividend nog extra rendement?
Ook nu heeft u een mooie winst behaald en u heeft aardig wat geld kunnen sparen. Dan daalt de spaarrente naar een historisch dieptepunt. Een spaarrente van 2,75% is al weer heel gebruikelijk. Maar geldt dat ook voor u?
Kijk uit dat u met payrollen niet tóch werkgever bent!
Uw horecabedrijf gaat voorspoedig en u kunt het werk niet meer aan. U denkt erover om in zee te gaan met een payrollbedrijf. Dan loopt u toch geen werkgeversrisico’s? Recentelijk heeft minister Donner zich hierover uitgesproken.
Bedrijfscorrespondentie; wat moet u vermelden?
Abonnees vroegen welke gegevens zij moeten opnemen in hun brieven, facturen, reclame-uitingen en op hun website. Bent u verplicht om steeds de rechtsvorm van uw horecabedrijf te vermelden? De wettelijke eisen op een rijtje.
Is online boekhouden wel verstandig?
De markt wordt momenteel overspoeld met onlineadministratiesystemen. Het een nog eenvoudiger en goedkoper dan het ander. Doet u er als horecaondernemer verstandig aan om uw administratie online te zetten?
Gemeente kan terrasheffing niet even verdriedubbelen!
Wie bij zijn horecazaak een terras heeft, moet daarvoor aan de gemeente een vergoeding betalen. Niks mis mee, totdat deze heffing opeens verdriedubbeld wordt. Kan dat zomaar en zo nee, wat doet u eraan? Wat vond de rechter?
Loonbeslag? Wat met het vakantiegeld?
Uit onderzoek blijkt dat werknemers steeds vaker geldproblemen hebben. Ook u kunt daarmee te maken krijgen als er een deurwaarder op de stoep staat die beslag legt op het loon van uw werknemer! Hoe zit dat in elkaar?
Verruiming borgstellingskrediet
De overheid stimuleert ook de kredietverlening aan horecaondernemers omdat banken té voorzichtig zijn. Wat heeft de overheid voor u op het menu staan?
Bij brand wilt u niet op de blaren zitten!
Als een pand afbrandt nadat u de sleutel heeft gekregen om eraan te gaan verbouwen, maar nog vóórdat het pand officieel eigendom van u is geworden, wie betaalt dan de schade? Wat heeft de rechter daarover beslist?
Gouden offertetips in uw voordeel
Bestaande uitvoeringsvoorwaarden zijn niet in alle situaties toereikend. Welke aanvullende uitvoeringsvoorwaarden moet u nog meer toepassen bij uw offertes? Hoe voorkomt u financiële en juridische risico’s?
Overstappen van bank makkelijker dan u denkt
Uit een recent onderzoek van de NMa blijkt dat overstappen van bank makkelijker is dan veel ondernemers denken. Hoe onderzoekt u of overstappen zinvol is voor u als bouwondernemer en hoe voert u een overstap uit?
Is een werknemer die ontslag neemt, ook echt weg?
Stel, een werkgever is een bepaalde werknemer liever kwijt dan rijk. Als zo’n werknemer ontslag neemt, zal de werkgever hem geen strobreed in de weg leggen. Kan die werknemer later nog op zijn ontslag terugkomen?
Belastingvoordeel voor u als bouwondernemer?
Bij het Hof Den Bosch speelde laatst een zaak die voor u als bouwondernemer interessant kan zijn als u - mét overdrachtsbelasting - grond koopt en later (maar binnen 6 maanden) een stuk daarvan weer doorverkoopt. Wat speelt er?
Auto naar privé; wat met de btw?
Het thema auto is in bouwondernemersland een ‘hot item’. Abonnees hebben daar veel vragen over. Zo is een steeds terugkerende vraag: “Hoe zit het met de btw als ik een auto naar privé wil overhevelen?”
Nu soepeler willekeurig afschrijven
Een knelpunt in de regeling voor willekeurige afschrijving is weggenomen. Hierdoor kunt u meer profiteren van de regeling. Wat moet u doen?
Bedrijfspand belastingvrij naar uw BV
Er zijn nogal wat directeuren-grootaandeelhouders die vanuit privé het bedrijfspand aan hun eigen BV verhuren. In het jaar 2010 is het mogelijk dit bedrijfspand onbelast over te dragen aan uw BV. Hoe zit dat?
Zoals bekend, moet u voor de overdracht van een onroerende zaak naar de notaris. Om vastgoedfraude tegen te gaan, gelden sinds een aantal jaren aangescherpte regels waar ook de notaris zich aan moet houden.
Contractuele boete of schadevergoeding?
Volgens de koopovereenkomst heeft de verkoper bij niet nakoming door de koper recht op een contractuele boete, onverminderd het recht op aanvullende schadevergoeding en kosten. Dat is nog eens leuk vangen, of toch niet?
Leegstaande woning: pas op met krakers!
Het komt steeds vaker voor dat een huizenverkoper langere tijd met zijn te verkopen woning blijft zitten. Het risico op krakers neemt dan natuurlijk ook toe. Wat speelt daarbij en wat kunt u daar als makelaar mee?
Winst op doorverkoop panden onbelast
Vermogenswinsten zijn voor particulieren in principe onbelast. Dit betekent dat de winst die u privé maakt bij de verkoop van een onroerende zaak niet in de belastingheffing wordt betrokken. Houd daarbij wel rekening met de risico’s.
Mag u ‘zomaar’ bemiddelingskosten vragen?
Nu huizen langer te koop staan, bemiddelen veel makelaars vaker bij het sluiten van een huurovereenkomst. Mag uw cliënt dan kosten voor administratie en bemiddeling en/of sleutelgeld in rekening brengen bij de huurder?
De koper van een wat ouder huis komt er na enige tijd achter dat bij harde wind de dakspanten enorm ‘kraken’. Kan hij de verkoper hierop aanspreken?
‘Ma, mag ik met die auto even op vakantie?’
Stel, u bent samen met uw partner ondernemers in een Vof. Zoonlief werkt ook mee en staat als werknemer op de loonlijst. Tot uw bedrijfsvermogen behoren enkele personenauto’s. Zoonlief wil wel met zo’n auto op vakantie.
Onder werktijd brokken maken in het verkeer?
Stel, uw werknemer krijgt een verkeersongeval onder werktijd. U heeft niet veel werknemers, dus allemaal heel vervelend en kostbaar bovendien. Weet u dat u ook nog aansprakelijk bent als werkgever? ‘Nee toch zeker’, denkt u, ‘wat nu?’
Leg winstverdeling Vof schriftelijk vast
Als u met uw echtgenoot of partner in de Vof zit, is het raadzaam enkele zaken schriftelijk vast te leggen. Alleen zo kunt u discussies met de belastinginspecteur voorkomen. Wat is vooral fiscaal van belang?
Doorgestoken kaart bij die onderhandse verkoop
Als uw klant niet betaalt, laat u de deurwaarder beslag leggen en staat de openbare verkoop gepland. Nu hoort u dat de spullen onderhands zullen worden verkocht. U denkt dat er een vies spelletje wordt gespeeld. Wat doet u?
Auto naar privé, wat met de btw?
Het thema auto is in ondernemersland een ‘hot item’. Abonnees hebben daar veel vragen over. Zo is een steeds terugkerende vraag: “Hoe zit het met de btw als ik een auto naar privé wil overhevelen?”
Willekeurige afschrijving versoepeld
Een knelpunt in de regeling inzake willekeurige afschrijving is weggenomen. Hierdoor kunt u meer profiteren van de regeling. Wat moet u doen?
Bij het slaan van de eerste paal eindigt het project
U heeft opdracht gekregen om een bepaald project uit te voeren. Daarvoor heeft u extra personeel nodig. Hoe voorkomt u dat die werknemer straks kan zeggen dat hij voor vast bij u in dienst is?
Wat te doen bij een klacht over seksuele intimidatie?
Het aantal valse beschuldigingen neemt volgens de Contactgroep Onterechte Beschuldigingen toe. En dat terwijl een aanklacht bij 2 op de 100 werknemers voorkomt. Hoe gaat u hiermee om als er iemand bij u aanklopt?
Ik blijf liever thuis bij de kleine ...
Uw medewerkster is een paar weken geleden bevallen van een wolk van een baby. Alleen verschijnen er donkere wolken als ze weer moet gaan werken. Zij komt dan ook naar u toe met de vraag of er niks geregeld kan worden.
Wat moet u met de arbocatalogus?
De laatste tijd komen er steeds meer arbocatalogi. Heeft u nog geen arbocatalogus? Wat is een arbocatalogus eigenlijk en wat zijn daarvan de voordelen? We zetten het voor u op een rij.
Per 1 januari 2010 is de gedifferentieerde premie WGA weer gestegen. Tijd om te overwegen om zelf het risico te gaan dragen voor medewerkers die arbeidsongeschikt worden. Kan uw bedrijf deze verantwoordelijkheid aan?
Bedrijfskleding? Fiscus in zijn hemd gezet!
Als u kleding of een vergoeding daarvoor geeft aan uw werknemers, dan is dat ‘loon’. Voor uniformen geldt dit niet. Recentelijk sprak de rechter zich uit over in welke gevallen er sprake is van ‘een uniform’. Hoe steekt ú in uw fiscale jasje?
Onlangs werd een medewerkster van Defensie die een relatie had met ‘haar’ staatssecretaris, overgeplaatst. Hoe zit dat als er in úw bedrijf een relatie opbloeit?
Een betere organisatie van uw digitale foto’s
Een digitaal fototoestel is een zegen, maar het kan ook een vloek zijn: al snel zit u met een overvloed aan foto’s. Hoe brengt u enige orde in deze chaos? Wij geven u vier concrete tips...
Wees kiesk(l)eurig voor uw website
De website van uw bedrijf of uw zaak is uw online visitekaartje. Het is dus belangrijk dat u hiervoor de juiste kleuren kiest. Waar vindt u online advies en handige tools die u hierbij kunnen helpen?
Makkelijker een meeting inplannen
U werkt met meerdere mensen tezamen. Ieder heeft zijn eigen agenda met afspraken en daardoor is het vastleggen van een vergadering niet altijd eenvoudig. Welke webtools kunnen u daarbij helpen?
Beter en sneller draadloos internetten
U heeft ongetwijfeld ook een draadloos wifi-netwerk thuis of op het werk. Vindt u echter dat de snelheid of de betrouwbaarheid tegenvalt, dan kunt u die met een aantal kleine aanpassingen verbeteren. Hoe gaat u te werk?
Internetgebruikers zijn vaak multitaskers die bv. tegelijkertijd browsen, chatten en mailen, maar ook op professioneel vlak heeft u vaak veel taken tegelijk openstaan. Waarom zou u dan geen extra werkruimte creëren met twee monitors?
Binnengehaalde bestanden beter beheren
In uw browser kunt u zonder problemen allerlei interessante bestanden en nuttige programma’s binnenhalen. Al die downloads efficiënt beheren is echter andere koek. Hoe pakt u dit het best aan?
Maak een back-up van uw online gegevens
Heeft u ook heel wat gegevens online staan? Denk maar aan webmail bij Gmail, foto’s op Flickr, documenten bij Google Documenten, enz. Hoe maakt u dan een back-up van dergelijke online gegevens?
De grote webmaildiensten Gmail, Hotmail en Yahoo! Mail hebben altijd wel iets nieuws in petto. Welke nieuwe functies werden er in de afgelopen maanden toegevoegd?
Slimmer zoeken en kopen op eBay
Succesvol aankopen doen op eBay is niet alleen een kwestie van het juiste bedrag op het juiste moment te bieden. U moet ook gewoonweg het juiste voorwerp vinden om op te bieden. Een aantal diensten kunnen u hierbij helpen...
Vertrekt u binnenkort op vakantie? De onderstaande websites helpen u alvast om er een goede reis van te maken...
Goed voorbereid naar de stembus
De komende verkiezingen voor de Tweede Kamer beloven spannend te worden. Verschillende kieswijzers helpen u bij het kleuren van het juiste hokje.
Gezond en wel internetbankieren?
Internetbankieren is inmiddels helemaal ingeburgerd, ook binnen de (para)medische praktijk. Misschien maakt u er ook wel gebruik van. Welke zaken spelen er rondom internetbankieren en waar moet u vooral op letten?
Een zelfbeschermingsbewind voor uw kinderen?
U heeft in de loop der jaren met veel inspanning een behoorlijk vermogen opgebouwd. Zijn uw erfgenamen wel in staat om, na uw dood, het geërfde vermogen te beheren? Wat als u daar nu over twijfelt?
Er zijn weer de nodige spooknota’s in omloop. Een spooknota is een ‘factuur’ voor nooit geleverde diensten of goederen. De oplichter hoopt dat u deze vanwege drukte bij de administratie betaalt. Hoe herkent u ze en wat moet u ermee?
Praktijkinstrumenten en onderhoud uit het buitenland?
Per 1 januari 2010 zijn de ‘plaats van dienst-regels’ in de btw gewijzigd. Wat heeft dit voor uw praktijk voor gevolgen bij de inkoop van praktijkinstrumenten en het afnemen van diensten als u btw-plichtig bent?
Verpleegkundige klaagt arts aan
Een verpleegkundige werd door een zorgcentrum ontslagen. Bij de tuchtrechter diende de verpleegkundige een klacht in tegen een, volgens haar, slecht functionerende huisarts, waardoor zij haar werk niet had kunnen doen.
Een dossier met zeer grievende beschrijvingen
Als hulpverlener wordt u regelmatig geconfronteerd met verzoeken om afschriften van het dossier of om gegevensverstrekking aan derden. Wat als het dossier zeer grievende beschrijvingen bevat, bijvoorbeeld over een (ex-)partner?
Stoppen met uw horecazaak; einde huur?
Op een goed moment besluit u de exploitatie van uw restaurant, café of hotel te staken. Uw verhuurder is daar niet blij mee. Zijn pand komt leeg te staan (verloedering?). Kan hij u dwingen het pand te blijven gebruiken? Hoe zit dat precies?
‘Ik kan van alles’ wordt gewaardeerd …
U wilt een keukenmedewerker aannemen die voor u eigenlijk heel breed inzetbaar moet zijn, dus ook wat afwas, bediening, terraswerk en schoonmaak. U stoeit met de functiecategorie? Wat is dan handig om te weten?
Voor- en nadelen van de horeca-BV
De vraag of u als gastronoom uw horecazaak beter in een BV kunt runnen, is afhankelijk van diverse factoren. Zet deze voordat u eventueel de overstap maakt op een rij en beslis afhankelijk van het te behalen voordeel. Zoals?
Hoeveel tijd besteedt u aan uw horecazaak?
Onlangs kondigde minister De Jager een versoepeling aan van het ‘urencriterium’ voor zelfstandigen zonder personeel. Nadien verscheen daarover een Besluit met een iets andere formulering. Tijd om zaken op een rijtje te zetten.
Doodgewerkt door lange openingstijden
In een horecavakblad stond recent het verhaal van een Engelse kok die zich letterlijk heeft doodgewerkt. Stel, u wenst om wat voor reden dan ook uw openingstijden te matigen. Mag dat of doet de gemeente dan moeilijk?
We hebben hier schoon genoeg van
Stel, u koopt kant-en-klaar, convenience of beiden in. Uw chef werkt echter het liefst met halffabrikaten, want dat zou u geld kunnen besparen. Maar is dat wel zo? Hoe maakt u een goede afweging? Wat wordt vaak vergeten?
Vakantiewerk bij horeca-ouders?
Kinderen krijgen binnenkort weer volop vakantie. Hoe kunt u ze nu fiscaal gunstig in uw eigen zaak laten werken? Is er ook nog een fiscaal toefje slagroom?
Neem financiële hobbels met liquiditeitsplanning
Als land- of tuinbouwondernemer houdt u uiteraard ook de financiële kant van uw onderneming goed in de gaten. Welke inkomsten verwacht u de komende tijd? En welke uitgaven? Hoe pakt u dat het beste aan?
Herinvoering compartimentering dierrechten; wat nu?
Op 23 april 2010 heeft de minister van LNV bekend gemaakt dat de compartimentering van de dierrechten (varkens- en pluimveerechten) opnieuw ingevoerd gaat worden. Wat heeft dat nu te betekenen voor uw bedrijf?
U heeft nu eens de wind mee ...
Op het platteland zie je ze steeds vaker en ze zijn steeds groter: windmolens. Op zich een goede zaak voor milieu, maatschappij en boer. Ook fiscaal valt er met windmolens het nodige te beleven. Hoe zit dat? Wat is nu voor u voordelig?
Kunt u voldoende bankkrediet krijgen?
U heeft plannen om uw landbouwbedrijf uit te breiden, maar beschikt niet over voldoende financiële middelen. U stapt dus naar de bank om een krediet aan te vragen. Dan vraagt de bank u om zekerheden die u niet kunt bieden. Wat nu?
Een handtekening van uw partner
Uw bedrijf staat op úw naam. Toch moet bij een financieringsaanvraag uw echtgenoot vaak ook een handtekening plaatsen. Waarom? Wat is het gevolg?
Partner of geen partner in de nieuwe Successiewet
In de vernieuwde Successiewet is, naast talloze andere zaken, voor niet-gehuwden het begrip ‘partner’ veranderd. Wanneer worden samenwoners nu als een getrouwd stel gezien en wat is hiervan het voordeel?
Hogere waarde landbouwgrond: fiscus bewijst!
De bekende landbouwvrijstelling stelt winst behaald bij de verkoop van landbouwgronden vrij tot aan de agrarische waarde (WEVAB, d.w.z. de waarde in het economisch verkeer met een agrarische bestemming). Wat is nu beslist?
De nieuwe werkkostenregeling; wat moet u ermee?
Zoals u ongetwijfeld al weet, wordt per 1 januari 2011 de werkkostenregeling ingevoerd. Alle bestaande regelingen met betrekking tot vergoedingen en verstrekkingen die u nu onbelast kunt geven aan uw werknemers, vervallen dan.
Sinds 1 januari 2010 ontvangt de Belastingdienst op grond van veranderde btw-wetgeving veel meer informatie dan voorheen. En ongemerkt kan dat bijv. voor Nederlandse bedrijven die via Google adverteren, flinke gevolgen hebben.
Schuiven met aan BV verhuurd pand
Als u een pand verhuurt aan uw eigen BV, valt de opbrengst in box 1. Hetzelfde geldt voor eventuele boekwinst, maar ook voor boekverlies. Wie het een beetje handig aanpakt, kan hier zelfs een slaatje uit slaan. Maar hoe?
Een (inmiddels failliet verklaarde) advocaat werd door de fiscus en de fiscale rechter - ondanks alle tegenwerpingen en slimmigheidjes - genadeloos aangepakt. Wat overkwam deze advocaat? En wat kunt u daarvan ‘opsteken’?
Op dit moment zijn personeelsfeesten, e.d. nog geheel onbelast te organiseren. Met ingang van 1 januari 2011 gaat dit veranderen. Wat speelt er?
Hoezo een executeur voor de erfenisafwikkeling?
Wat nu te doen als u de zaken rondom de afwikkeling van uw nalatenschap op voorhand al echt goed geregeld wilt hebben? Wat zijn op dit punt de veranderingen in het meest recente erfrecht?
Aanvullende uitvoeringsvoorwaarden in uw offerte?
Bij uw offerte voegt u de standaarduitvoeringsvoorwaarden toe. Zijn daarmee alle risico’s voldoende afgedekt? Hoe voorkomt u dat u toch nog onnodig juridisch risico loopt tijdens de uitvoering van de opdracht? Wat nu te doen?
Wat nu als uw klant een deel van het werk zelf doet?
Als uw opdrachtgever een deel van de bouwwerkzaamheden zelf uitvoert, hoe zit het dan met uw aansprakelijkheid? Wat heeft de rechter daar nu over beslist in een zaak die laatst speelde bij een collega-bouwondernemer?
Nu schadevergoeding voor u van stelende werknemer
Veel bedrijven hebben te maken met diefstal van goederen. Een groot deel daarvan wordt door de eigen werknemers gestolen. Mag u als werkgever de kosten van het verzamelen van diefstalbewijs verhalen op de betreffende medewerker?
Aansprakelijk voor scheurvorming bij aanbouw?
Een collega-aannemer had opdracht om bij 12 woningen een aanbouw aan de woonkamer te plaatsen. Hij werd na uitvoering aansprakelijk gesteld voor scheurvorming. Wat besliste de rechter hier nu over en wat is goed om te weten?
Uw cliënt heeft het dak van zijn boerderij laten dekken met ‘state of the art’ kunstriet. Als blijkt dat er steeds riet uitvalt en reparatie niet blijvend werkt, wil hij de overeenkomst ontbinden. Is deze tekortkoming daarvoor ernstig genoeg?
Steeds meer gemeenten maken bij dreigende conflictsituaties gebruik van mediation, bijvoorbeeld bij een tegen een verleende bouwvergunning ingediend bezwaarschrift. Hoe werkt dit in de praktijk? Waar moet u op letten?
Onteigening en vergoeding van schade
De overheid is soms bevoegd tot onteigening, maar zij moet de betrokkenen dan wel schadeloos stellen. In de praktijk zijn partijen het niet altijd eens over de hoogte van de schadevergoeding. Waar kunt u dan met uw vragen terecht?
Bij graafwerkzaamheden bestaat altijd een risico dat er een kabel wordt geraakt met schade als gevolg. Wanneer gaat de graver nu echt in de fout en wanneer is hij daar aansprakelijk voor?
Machine op bedrijventerrein (on)roerend?
Voor zaken die maar tijdelijk op één en dezelfde plek blijven, zoals portacabins of containers bij gebouwen, maar ook machines en installaties op een bedrijventerrein, is een belangrijke vraag of deze roerend of onroerend zijn.
Vergunningsvrij bouwen verruimd
Op 1 april jl. zijn de definitieve regels over de omgevingsvergunning gepubliceerd. Hiermee is nu ook duidelijk geworden wanneer er in de toekomst zonder vergunning gebouwd kan worden. In dit artikel geven wij een overzicht.