2010 - Maart
Als u op zoek gaat naar personeel, dan begint dat vaak met het opstellen van een vacaturetekst. Echter, 52% van een vacaturetekst scoort slecht. Hoe maakt u wél een goede tekst?
Geen doorwerkbonus meer bij een levensloopregeling?
Als uw werknemer in 2009 vervroegd met pensioen ging met behulp van de levensloopregeling, kon hij mooi een extra fiscaal voordeel behalen. Helaas is dat met ingang van 1-1-2010 niet meer mogelijk. Wat is er veranderd?
Strippen is uit, chippen is in!
Binnenkort reist iedereen in Nederland die gebruikmaakt van het openbaar vervoer met de OV-chipkaart. Wat moet u als werkgever weten als uw werknemers met vragen daarover komen?
Niet komen opdagen bij de arbo-arts
Uw werknemer heeft zich ziek gemeld. Omdat u het niet vertrouwt, laat u hem meteen oproepen voor het spreekuur van de arbo-arts. Daar verschijnt hij niet. Wat kunt u doen? En kunt u de kosten op hem verhalen?
Voor u het weet beginnen de vakantiekriebels en wordt u geconfronteerd met een vakantieverzoek van een of meerdere werknemers. Moet u zo maar meegaan met de wensen van uw werknemers? Heeft u ook nog iets te zeggen?
Sommige werknemers maken graag nettoloonafspraken. Hier is fiscaal niets op tegen, maar u loopt wel een extra risico als u achteraf een aanslag op uw werknemers wilt verhalen. Hoe kunt u dit voorkomen?
Regelmatig horen wij van werkgevers dat zij twijfelen over de juiste opzegtermijn. Wat zegt de wet daarover en hoe past u deze het beste toe?
Fiscus versoepelt urencriterium, maar pas op!
Enkele fiscale faciliteiten krijgt u alleen als u minstens 1.225 uur in uw praktijk werkt. Nu is bekend gemaakt dat de fiscus hier soepel mee om zal gaan. Da’s mooi, maar pas op als u met uw partner in een maatschap of een Vof zit.
Uw medewerkster is voor u op pad en dan ...
Enige tijd geleden bevestigde de Hoge Raad nog eens de verregaande bescherming van de werknemer. Veel kleinere organisaties hebben dit risico niet in beeld. Bent u aansprakelijk voor een verkeersongeval van uw medewerkster?
Huidige ‘woekerpolis’ omzetten naar banksparen?
Er wordt aardig wat reclame gemaakt om vanwege de kosten uw huidige ‘woekerpolis’ om te zetten naar banksparen of bankbeleggen. De vraag is of dit wel altijd verstandig is. Waar moet u op letten bij omzettingen?
Wat als uw declaratie inschrijftarieven is afgewezen?
Zoals u weet, wijzen zorgverzekeraars een declaratie inschrijftarief af als zij voor dezelfde patiënt al eerder een declaratie hebben ontvangen van een andere huisarts. Wat als u een afwijzingsbrief ontvangt voor uw eigen patiënt?
Laat fiscus meebetalen aan uw vakkennis
Als (para)medicus moet u natuurlijk uw vakkennis bijhouden. Congressen en vakliteratuur kosten weliswaar veel geld, maar gelukkig betaalt de fiscus mee. Althans … als u het goed aanpakt! Hoe laat u geen geld liggen?
Over richtlijnen en tijdgebrek
Uit een recent onderzoek is gebleken dat richtlijnen door huisartsen minder goed worden nageleefd wanneer het naleven ervan meer tijd kost. Moeten richtlijnen echter altijd worden nageleefd?
Renteloze familielening aanpassen?
De nieuwe erf- en schenkbelastingen kennen bijzondere regels voor renteloze leningen. Heeft u daarmee te maken? Zo ja, wat dan te doen?
Alimentatie; wangedrag wordt bestraft!
De verplichting om partneralimentatie te betalen stopt definitief als de ex-partner hertrouwt, overlijdt, een geregistreerd partnerschap aangaat met een ander of ‘officieel’ gaat samenwonen. Wat heeft de rechter nu beslist over wangedrag?
Géén koopovereenkomst met de makelaar!
Als de makelaar laat weten dat de koopprijs akkoord is, bent u dan ook meteen koopman? Of is daar ook nog iets anders voor nodig? Wat heeft de rechter daar onlangs over gezegd en wat is goed om te weten?
Inschaarder van schapen: nu ook UBN nodig!
Per 1 januari 2010 is in Nederland een centraal I&R-systeem voor schapen en geiten ingevoerd, waarin alle individuele dieren afzonderlijk geregistreerd moeten worden. Hoe zit het nu met de nieuwste regels voor de inschaarder?
Deelteelt of pacht; wat is hierover nu beslist?
In de agrarische sector wordt regelmatig met de zogeheten ‘deelteeltovereenkomst’ gewerkt. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat dan de pachtwetgeving niet van toepassing is. Wat besliste de rechter hier onlangs over?
Wat kunt u leren van de koper die een tweedehandsauto kocht met slechts een beperkte garantie? De dag na de aankoop gaat de auto al stuk. Kon de overeenkomst teruggedraaid worden of had de koper maar beter moeten opletten?
Wat is nu beslist over fout formulier?
Als u een verzekering afsluit, bent u verplicht om de juiste informatie te verstrekken. Wat als u dat echter niet doet? Wat heeft de rechter nu beslist?
Hoe wilt u het dividend hebben?
Dividend wordt vaak in de vorm van liquiditeiten uitgekeerd. Er zijn echter ook andere vormen mogelijk. Uw BV kan namelijk ook dividend in natura aan u als directeur-grootaandeelhouder ter beschikking stellen. Hoe werkt dit dan?
Onlangs heeft het Hof in Den Haag een uitspraak gedaan over de aftrekbaarheid van scholingskosten bij ondernemers. Hieruit blijkt dat de aftrekbaarheid als ondernemingskosten niet vanzelfsprekend is. Wat speelt er?
Is er iets te regelen met de duur van een boekjaar?
Recentelijk heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak waarin een BV een boekjaar aanhield dat niet gelijk liep met het kalenderjaar. Dit is een ‘gebroken’ boekjaar. Wat is hier nu over beslist? Wat kunt u hiermee?
Onlangs had men het in TROS Radar over de mogelijkheid om in twee trappen te erven via het zogenaamde ‘tweetrapstestament’. Heeft u die uitzending gezien? Waar ging dat ook al weer over?
Veel vastgoedbeleggers hebben last van leegstand of huurders die slecht of zelfs helemaal niet betalen. Daardoor is de liquiditeitspositie van deze beleggers onder druk komen te staan. Wellicht kan de fiscus voor wat verlichting zorgen.
De ‘terugkeer’ van de (fiscale) oudedagsreserve
De Hoge Raad heeft recentelijk een belangwekkende uitspraak gedaan over de vorming van een oudedagsreserve bij terugkeer vanuit de BV. Wat speelde er in die zaak? Waar moet u rekening mee houden?
Urencriterium soepel toegepast
De Belastingdienst heeft onlangs bekendgemaakt dat voor de jaren 2009 en 2010 soepel zal worden omgegaan met het urencriterium. Een loos gebaar?
Payrolling in uw horecabedrijf, lust of een last?
Stel, u wilt niet meer al die administratieve en financiële lasten van uw terraswerknemers: u overweegt payrolling. Moet u ergens op letten om te voorkomen dat u alsnog als werkgever van die payroller wordt aangemerkt?
Huurverhoging na sleutelen aan gehuurd horecapand?
Stel, u wilt het gehuurde horecapand eens flink onder handen nemen. Uw verhuurder kijkt uiteraard tevreden naar de verbeteringen aan zijn pand. Ineens komt hij met een huurprijsverhoging. Kan dat zomaar?
Met turven de fiscus vermurwen …
Zoals u weet, hanteert de fiscus allerlei technieken om de horecaondernemer aan de fiscale tand te voelen. Weet u dat u met een heel eenvoudig instrument de fiscus de prik uit de limonade kunt halen?
Steekproef fiscus is niet heilig
De fiscus maakt bij horecacontroles regelmatig gebruik van steekproeven. Het bespaart hem immers tijd en kosten. Er gelden wel regels. U hoeft niet zomaar met de uitkomst van een steekproef akkoord te gaan. Waar moet u op letten?
Milieu-investering: in totaal maximaal 88% aftrek!
Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt milieuvriendelijk investeren enorm bevoordeeld ook in de horeca. Hoeveel draagt de fiscus bij in 2010? Hoe weet u voor welke investering u die aftrek krijgt?
In reclamespotjes voor een bepaalde tankpas wordt benadrukt dat wanneer u met uw privéauto ook zakelijk rijdt, u 75% van de btw terugkrijgt. Klopt dat?
Nu uw testament aanpassen of niet?
Het zal u niet ontgaan zijn dat per 1 januari 2010 het nodige is veranderd op het gebied van de schenk- en erfbelasting. Of dat voor u altijd gunstig uitpakt, is nog maar de vraag. Wat is raadzaam om te doen en fiscaal nadeel te voorkomen?
Aanvragen van een bouwvergunning nu makkelijker?
U wilt gaan verbouwen en vraagt zich af of u hiervoor een bouwvergunning nodig heeft en hoe groot het bouwwerk mag zijn. Waar vindt u betrouwbare en actuele informatie? Wat verandert er per 1 juli 2010?
Wat u moet weten over arbeidsongeschiktheid
Volgens zeer recent onderzoek van EIM is 47% van de ondernemers niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Daarnaast heeft 15% geen spaargeld om op terug te vallen. Bent u één van hen?
De cel in voor een ‘foute factuur’?
Heel Nederland weet het en praat erover: de BN’er Jan des Bouvrie werd door twee gewapende (!) FIOD-medewerkers van zijn bed gelicht en vastgezet. Wat speelde er? En belangrijker: kan dit ook ú overkomen? Wat dan te doen?
Nu soepel met de uurtjes voor uw bouwbedrijf?
Minister De Jager heeft nu gezegd dat de fiscus in 2009 en 2010 soepel zal omgaan met het urencriterium. Wat betekent dat nu echt voor u? Waar moet u op letten en wat is raadzaam?
Nu gemakkelijk en vlot incasseren
Banken adverteren nu dat incasso’s handig zijn. Mag iedereen echter zijn klanten zomaar via incasso laten betalen? Wat moet u daarover weten?
Verhuurd bedrijfspand in de belastingaangifte
Er zijn nogal wat directeuren-grootaandeelhouders die vanuit privé het bedrijfspand aan hun eigen BV verhuren. Nu het weer aangiftetijd is, is een veelgestelde vraag hoe de huurinkomsten dan moeten worden aangegeven.
Tijdstip van instellen beëindigingsprocedure
Indien u als verhuurder de verhuur van winkelruimte wilt beëindigen, moet u bij de rechter een huurbeëindigingsprocedure opstarten. De rechter heeft hierover enige tijd geleden een belangrijke uitspraak gedaan.
Op dit moment moet u vaak verschillende vergunningen aanvragen voor een bouwproject. Het hangt van het project af welke vergunningen dit zijn, met ieder een eigen procedure en bezwaar- en beroepstermijnen. Wat verandert er?
Vermogenswinst op perceel voor makelaar onbelast
Een makelaar die in privé een transactie verricht met een onroerende zaak en hierbij een voordeel behaalt, loopt het risico belast te worden voor de behaalde vermogenswinst. Lees hier hoe u de inspecteur het nakijken geeft.
U kunt de mededelingsplicht maar beter serieus nemen!
Als u optreedt namens de verkoper moet u de koper ook informeren over de nadelen die aan een pand kleven. Dit lijkt tegennatuurlijk: u wilt immers graag verkopen maar als u dit niet doet, is de verkoper mogelijk pas echt de pineut.
Exploitatie staken: kan uw huurder dat maken?
Het komt voor dat een huurder de exploitatie van zijn bedrijf in het gehuurde wil staken. Dit kan bezwaarlijk zijn voor de verhuurder. Het gehuurde kan namelijk verloederen bijv. door inbraak en vandalisme. Wat kan de verhuurder doen?
De meeste WOZ-beschikkingen voor woningen zijn eind februari verstuurd. Het einde van de bezwaartermijn komt dus in zicht. Waar moet u op letten?
Uw werknemer is voor u op pad en dan ...
Enige tijd geleden bevestigde de Hoge Raad nog eens de verregaande bescherming van de werknemer. Veel kleinere bedrijven hebben dit risico niet in beeld. Bent u aansprakelijk voor een verkeersongeval van uw medewerker?
Gebruik mijn garage maar als kantoor!
Stel, u wilt een garage huren van uw partner. Een abonnee stelde de vraag of daar fiscale haken en ogen aan zitten. Wat is het belang van het al dan niet gehuwd zijn, van huwelijkse voorwaarden, van ... ?
Als getekende contracten ontbreken, zult u gemaakte afspraken op andere wijze moeten bewijzen. Alleen úw woord tegen het woord van de andere partij is daarvoor onvoldoende. Hoe zorgt u dat u het bewijs rond krijgt?
Buitenlandse afnemers buitenlandse btw berekenen?
Per 1 januari 2010 zijn de ‘plaats-van-dienstregels’ in de btw gewijzigd, zoals u inmiddels wel weet. Wat nu als de plaats van dienst in het buitenland ligt? Moet u dan buitenlandse btw berekenen?
Gemakkelijk en vlot incasseren
Banken adverteren nu dat incasso’s handig zijn. Mag iedereen echter zijn klanten zomaar via incasso laten betalen? Wat moet u daarover weten?
Of het nu gaat om een indiensttreder of een uitdiensttreder, hoe zit dat nu met het tussentijds opgebouwd pensioen en de overdracht daarvan? Wat is cruciaal als u het écht goed wilt doen?
Zó berekent u het vakantietegoed bij oproepcontracten
Het berekenen van het vakantietegoed van uw werknemers is een hele klus. Vooral voor oproepkrachten. Hoe berekent u de vakantiedagen van uw oproepkrachten? Mét handige rekentool!
Hoe vertel ik een medewerker dat hij ontslagen wordt?
Ontslag tast de bestaanszekerheid van een werknemer aan. Het ligt uiterst gevoelig en brengt veel emoties met zich mee. Daar moet u in uw ontslaggesprekken rekening mee houden. Maar hoe?
Kun jij niet iets anders gaan doen?
Soms kan het enorm helpen als een medewerker (tijdelijk) ander werk gaat doen. Bijvoorbeeld omdat zijn eigen werk niet voorhanden is, maar er stapels ander werk liggen te wachten. Hoe pakt u dat aan?
Uit onderzoeken blijkt dat 70% van de bevolking één of meerdere gezondheidsklachten heeft. Voor u als werknemer is het belangrijk te zorgen dat uw werknemer snel weer uit de lappenmand is. Hoe houdt u een vinger aan de pols?
65 jaar, maar nog niet uitgewerkt!
Uw werknemer wordt binnenkort 65 jaar. Hoe zit het dan met de arbeidsovereenkomst? Eindigt die vanzelf of moet u daar nog iets voor doen? Hoe pakt u dat handig aan? Enkele tips voor u als werkgever!
U wilt niet aan uw werknemer vast komen te zitten. Dan kunt u hem dus rustig een derde arbeidsovereenkomst van korte duur aanbieden. Of niet?
Het opstellen, verwerken en beantwoorden van uw elektronische post neemt flink wat van uw tijd in beslag. Deze tips helpen u om minder tijd te verliezen...
Maak een YouTube-kanaal voor uw video’s
Bedrijven gebruiken tegenwoordig YouTube voor de voorstelling van hun producten. Waarom zou u zelf geen eigen professioneel ‘kanaal’ maken waarop u uw filmpjes verzamelt?
Checklist voor uw online catalogus
U verkoopt goederen of diensten en op uw site kunt u die in de kijker zetten. Aan welke voorwaarden moet uw online catalogus voldoen? Een checklist...
Efficiënt uw favorieten synchroniseren
Surft u ook op meerdere computers, dan is het handig dat uw favorieten automatisch hetzelfde (synchroon) blijven op alle systemen. Dat kan allang met Xmarks, maar nu zijn er alternatieven voor Firefox en Opera.
Steeds meer computers worden geleverd met een 64 bit-versie van Windows. Wat betekent dat precies en is het ‘beter’ dan 32 bit? Als u al een 32 bit-versie heeft, kunt u dan gemakkelijk upgraden? Hoe zit het met de software zelf?
De beste nieuwe Firefox add-ons
Firefox blijft het Zwitserse zakmes onder de browsers, onbeperkt uit te breiden dankzij de vele add-ons. Ook de afgelopen 12 maanden zijn er veel interessante add-ons uitgebracht of vernieuwd.
U en uw collega’s hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheden. Met welke online tools kunt u die makkelijk toewijzen binnen een bepaald project zodat iedereen zijn taken kent en u zelf het overzicht behoudt?
Gmail krijgt voortdurend nieuwe mogelijkheden
Zes nieuwe functies maken de webmaildienst Gmail nog wat handiger in het gebruik. Daarnaast bestaan er ook hulpprogramma’s die het leven van de Gmail-gebruiker gemakkelijker maken.
Google is alomtegenwoordig: niet alleen als zoekmachine, maar ook voor e-mail en agenda, als browser, voor online documenten, enz. Stoort dat overwicht u en wilt u (deels) Google-vrij internetten? Dat kan met deze alternatieven...
Hoewel Facebook eigenlijk ‘just for fun’ is, wordt dit sociale netwerk steeds vaker voor professionele doeleinden ingezet. Hoe zorgt u zelf voor een betere klantenbinding via dit kanaal?
Uw pakketten zorgeloos bezorgd
Wie een pakket wil verzenden (bv. na een online verkoop), heeft de keuze uit diverse diensten. Daarbij kunt u aardig wat besparen op de verzendkosten.
Hoe geen gedoe over kinderalimentatie?
Ook na echtscheiding blijven ouders samen (financieel) verantwoordelijk voor hun kinderen. Vaak is daar ‘gedoe’ over. Wat is nu goed om te weten en handig om goed te regelen met betrekking tot de kinderalimentie? Wie moet wat betalen?
Het is elke ochtend hetzelfde liedje, steeds komt Merel een paar minuten te laat. Ze komt vaker te laat dan op tijd. De eerste paar keer laat u zich afschepen met smoesjes, maar dan begint de irritatie. Zó pakt u dat verder aan!
Uw praktijkadministratie gratis laten verzorgen?
Door de toenemende digitalisering kan administratieve dienstverlening steeds goedkoper. Hoe goedkoop is echter sterk afhankelijk van de ‘financiële bijsluiter’. Wat wordt úw administratieve diagnose?
Na afronding van uw medische opleiding bent u aan de slag gegaan met een eigen praktijk. Wat zijn de mogelijkheden om te sparen voor uw oude dag? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende keuzes?
De tandarts en de mondhygiëniste
Een tandarts heeft een mondhygiëniste in zijn praktijk geleerd hoe zij een wortelkanaal moet spoelen. Daarna laat hij deze behandeling ook door haar uitvoeren. Helaas treedt er een complicatie op. Wie is er verantwoordelijk?
Steeds vaker zijn bij de behandeling van een patiënt meerdere zorgverleners betrokken. Voor de samenwerking is nu een ‘Handreiking’ verschenen.
Wat kunt u met een verklaring van erfrecht?
Wanneer is een zogenaamde ‘verklaring van erfrecht’ nodig? Hoe werkt zo’n verklaring dan voor de nabestaanden richting de bank, verzekeringsmaatschappij, enz. na het overlijden van iemand? Wat is handig om te weten en te doen?
Nu een ondernemerstestament voor u?
Het testament staat nu weer volop in de belangstelling. Wat kunt u met een ondernemerstestament? Hoe kan dit voor u maatwerk opleveren voor de bedrijfsopvolging na overlijden? Wat zijn de voordelen ervan?