Gmail krijgt voortdurend nieuwe mogelijkheden
Zes nieuwe functies maken de webmaildienst Gmail nog wat handiger in het gebruik. Daarnaast bestaan er ook hulpprogramma’s die het leven van de Gmail-gebruiker gemakkelijker maken.
Nieuwe Gmail-functies
De zes ‘nieuwigheden’ zijn functies die eerder alleen in Gmail Labs (Instellingen;Labs) beschikbaar waren. Na uitvoerig testen werden ze nu goed genoeg bevonden voor de gewone Gmail.
1. De handigste is wel de ‘automatisch antwoorden’-functie (Instellingen; Algemeen). Daarin geeft u op dat u een periode (bv. als u op reis bent) onbereikbaar bent. Gmail zendt dan automatisch een door u gekozen berichtje naar wie u probeert te mailen.
2. De ‘YouTube preview’-functie zorgt ervoor dat u het filmpje in een ontvangen e-mail met daarin een YouTube-url meteen onderaan het bericht kunt bekijken via de Afspeel-knop. Twee andere previewfuncties (voor Flickr- en Picasa-foto’s) blijven voorlopig wel nog in Gmail Labs.
3. Heeft u sneltoetsen ingeschakeld (Instellingen; Algemeen), dan kunt u nu met de toetsencombinatie g + l (de ‘l’ van label) snel berichten met een specifiek label opzoeken.
4. U kunt nu ook uw eigen kleuren kiezen voor de labels die u toekent aan uw berichten. Dat maakt het weer net iets overzichtelijker.
5. De zoekfunctie van Gmail ondersteunt nu ook de ‘autocomplete’-functie (alleen in de Engelstalige Gmail): zoekopdrachten naar bv. e-mailadressen of contactpersonen worden automatisch aangevuld terwijl u in het zoekveld typt.
6. De ‘vergeten bijlagen detector’-functie (alleen in de Engelstalige Gmail) scant uw uitgaande berichten op woorden zoals ‘attachment’ en waarschuwt u als u vergeten bent om een bijlage toe te voegen.
Beter contacten en bijlagen beheren
Vindt u het beheer van uw adresboek in Gmail te weinig ontwikkeld? Bekijk dan eens de gratis browser plug-in MailBrowser (http://mailbrowser.com). Met deze plug-in voor Internet Explorer 7.0+, Firefox 3.0+ en Chrome kunt u een zijbalk rechts naast uw Gmail-venster openhouden. Al uw Gmail- correspondenten worden lokaal opgeslagen en geïndexeerd zodat u er snel in kunt zoeken. Als u een bepaald contact opent, wordt alle informatie over dat contact getoond (o.a. hoe vaak u hiermee e-mails uitwisselt, de vijf recentste e-mails, …).
MailBrowser slaat ook alle bijlagen uit al uw Gmail-berichten lokaal op zodat die geïndexeerd kunnen worden door een desktop search-programma zoals Copernic Desktop Search of Google Desktop. U kunt dus zoeken in uw Gmail-bijlagen, iets wat Gmail zelf niet kan. MailBrowser toont u een lijst met previews van al deze bijlagen zodat u heel snel een bepaalde bijlage kunt terugvinden zonder die te moeten openen. U kunt dan meteen naar de e-mail ‘springen’ waarin die bijlage zat.
Let op! MailBrowser kan wel heel wat harde schijfruimte in beslag nemen omdat het al uw contacten en bijlagen lokaal opslaat.
Weten wanneer er Gmail binnenkomt
Wilt u sneller en duidelijker gewaarschuwd worden telkens als u e-mail binnenkrijgt op uw Gmail-account, gebruik dan de Google Mail Checker Plus-extensie voor Chrome (http://chrome.google.com/extensions/detail/gffjhibehnempbkeheiccaincokdjbfe). U krijgt dan een pop-up te zien voor ieder binnenkomend bericht. Daarin ziet u een preview en kunt u ook direct antwoorden of het bericht wissen. Een vergelijkbare Gmail-notifier voor Mac is Notify (http://vibealicious.com/apps/notify/).