De tandarts en de mondhygiëniste
Een tandarts heeft een mondhygiëniste in zijn praktijk geleerd hoe zij een wortelkanaal moet spoelen. Daarna laat hij deze behandeling ook door haar uitvoeren. Helaas treedt er een complicatie op. Wie is er verantwoordelijk?
Morgen met vakantie
Afgebroken voortand. Mevrouw A had, daags voordat zij op vakantie zou gaan, een afgebroken voortand opgelopen. Zij consulteerde een tandarts (via de spoeddienst). Deze tandarts probeerde te restaureren door de vulling bij te plakken. Dit lukte helaas niet. De tandarts vond een endostart noodzakelijk om daarna alsnog een goede restauratie te kunnen maken. Hij gaf de anesthesie en startte de endodontische behandeling, tot en met het klaarmaken van de naald voor het spoelen van het wortelkanaal. Het spoelen liet hij vervolgens over aan zijn mondhygiëniste.
Spoelen wortelkanaal. De tandarts had zijn mondhygiëniste in de praktijk geleerd hoe dit spoelen in zijn werk gaat. Tijdens het spoelen deelde mevrouw A mee dat zij pijn had en een branderig gevoel op haar huid. Daarop raadpleegde de mondhygiëniste de tandarts, die haar adviseerde extra verdoving te geven en verder te spoelen met chloorhexidine, een lichter spoelmiddel. Toen de klachten niet verdwenen maar juist erger werden, patiënte kreeg zelfs een gezwollen gezicht, riep de mondhygiëniste de tandarts er weer bij.
Complicatie. De tandarts concludeerde dat natriumhypochloriet was doorgeperst. Hij maakte zelf de endodontische behandeling af, koelde de zwelling en plaatste een noodkroon.
Patiënte kreeg een receptje voor antibiotica en pijnstillers mee. Zij had nog lang ernstige klachten en moest haar vakantie afzeggen.
Klacht bij de tuchtrechter
Patiënte diende een klacht in tegen uw collega. Die klacht hield onder andere in:
1. het spoelen was op ondeskundige en onzorgvuldige wijze gebeurd;
2. toen het duidelijk niet goed ging, ging de mondhygiëniste toch door met spoelen.
Wat vond het Tuchtcollege Amsterdam?
Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam (2008/112) oordeelde de klacht op genoemde onderdelen gegrond. Uw collega kreeg een waarschuwing opgelegd.
Een complicatie zoals die bij mevrouw A optrad, is zeldzaam maar kan ernstige gevolgen hebben; ondeskundig spoelen van een wortelkanaal vergroot het risico op deze complicatie. Het college vond dat deze behandeling alleen zou mogen worden overgelaten aan een mondhygiëniste wanneer die daarvoor een gedegen opleiding heeft gehad.
Uw collega werd verantwoordelijk geacht voor de slecht uitgevoerde behandeling door zijn mondhygiëniste. Ook werd hij geacht ervoor verantwoordelijk te zijn dat de mondhygiëniste hem alleen raadpleegde toen patiënte aangaf pijn te hebben, in plaats van hem daadwerkelijk bij de behandeling te betrekken.
Conclusie. Draag behandelingen of onderdelen daarvan alleen over aan een ander, als deze daarvoor gedegen is opgeleid. Hanteer een duidelijk protocol waaruit blijkt welke taak u overdraagt en welke eisen u stelt aan degene die namens u deze taak uitvoert. Ook al voert een ander de behandeling uit, het blijft uw verantwoordelijkheid om voor een goed en veilig verloop ervan te zorgen.
De volledige tekst van de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam vindt u op http://medicus.indicator.nl (MD 03.01.02).