2010 - Augustus
Maar chef, dat hadden ze op Ibiza toch allemaal!
Uw serveerster komt na een vakantie op Ibiza terug met enkele hippe piercings in haar wenkbrauw. U vindt dat echt niet passen in uw restaurant. Kunt u aan zoiets paal en perk stellen?
Steeds meer mensen e-mailen met hun mobiele telefoon, ook in de horeca. Wilt u dat ook kunnen? Wat zijn dan de mogelijkheden en hoe maakt u het beste een keuze? We helpen u een stukje verder.
De werkkostenregeling op het menu
Vanaf 2011 gaat de werkkostenregeling in. Dat is een nieuwe manier van fiscaal omgaan met vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Hoe zit dat als u te maken heeft met maaltijden en versnaperingen voor uw mensen?
Wie betaalt de schade na een feestje?
Stel, u verhuurt uw etablissement aan een organisator van een feestje. Na het feestje blijkt er nogal wat schade te zijn ontstaan aan meubilair, bar en andere inventaris. Wie gaat dat betalen, ofwel wie kunt u aansprakelijk stellen?
Twitteren; zakelijk en privé een gratis een-tweetje?
Terwijl u gewoon doorwerkt, staat de techniek niet stil. Negeren is voor u geen optie in deze tijd waarin u als horecaondernemer iedere kans wilt benutten. Maar ‘twitteren’ is dat iets voor u? Wat zijn de risico’s en wat kost het?
Direct van de wijnboer? Wie betaalt de accijns?
Een drankenhandelaar uit een ander EU-land levert de door u ingekochte drank af bij uw restaurant. Tot 1 april was die leverancier de accijns verschuldigd in Nederland. Vanaf die datum kunt u echter belastingplichtig zijn. Wist u dat?
Golfcontributie toch aftrekbaar?
De Rechtbank betitelde het lidmaatschap van een golfvereniging als zakelijk. Maar, wat kunt ú er mee als u graag op uw sluitingsdag een balletje slaat?
Uw draadloos netwerkje blijkt niet echt toereikend te zijn: op bepaalde plaatsen in huis of in de tuin heeft u nauwelijks of geen signaal. Met enkele handige tools en tips kunt u het bereik optimaliseren of desnoods versterken.
Een plan uittekenen voor uw site
Als u een (nieuwe versie van uw) website wilt bouwen of laten bouwen, dan is een goed ontwerp nodig. Wij gingen op zoek naar enkele handige tools om een zgn. wireframe te maken: een ruwe schets van uw pagina’s en sitestructuur.
Handige diensten voor uw foto’s
De vakantie leverde ongetwijfeld weer een hoop digitale foto’s op. Die wilt u uiteraard tonen aan vrienden en familie. We nemen enkele bekende en minder bekende adressen door die van pas komen voor uw digitale beeldmateriaal.
Back-uppen: het best online of offline?
Verschillende diensten bieden nu de mogelijkheid om uw back-ups via internet op hun servers te plaatsen. Is dit te verkiezen boven een back-up op een eigen, externe schijf? Welke programma’s en diensten zijn goede keuzes?
Dat opstarten gaat zo traag...
U heeft een relatief snelle pc, maar het opstarten - of ‘booten’ - van Windows duurt drie à vier minuten of nog langer. Hoe lost u dat op zonder Windows opnieuw te installeren? Hier volgen enkele concrete maatregelen...
Uw notities steeds op orde met OneNote
OneNote maakt al sinds 2003 deel uit van Microsoft Office. Toch is deze tool minder bekend. Wat heeft dit virtuele notitieboekje precies te bieden en welke gratis alternatieven zijn er beschikbaar?
Uurtje factuurtje: hoe gepresteerde uren registreren?
Voor zelfstandigen die per uur factureren, is het registreren van gepresteerde uren belangrijk. Ook bij bedrijven is tijdsregistratie belangrijk voor bepaalde projecten. FunkyTime is een gratis webtool die u daarbij helpt. Interessant?
Mailverkeer van sociale netwerken onder controle
Maakt u gebruik van sociale netwerken zoals Twitter of Facebook? Dan heeft u al gemerkt dat die vrij veel verkeer veroorzaken in uw mailbox. Hoe behoudt u het overzicht en beperkt u het tijdverlies?
Het nieuwe schooljaar betekent opnieuw huiswerk maken. Gelukkig is internet een prima informatiebron. Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen op een ‘veilige’ manier gegevens bij elkaar kunnen sprokkelen?
Geef uw bedrijf een plaats op Google Maps
Elk bedrijf heeft nu wel een eigen website en sommige bedrijven zitten zelfs op Facebook of Twitter. Steeds meer (mobiele) internetgebruikers zoeken echter op basis van hun locatie. Goed zichtbaar zijn op Google Maps is dus belangrijk.
Er liggen nogal wat gevaren op de loer op internet. Een nieuw initiatief van de Consumentenbond geeft een antwoord op gebruikersvragen.
Hoe krijgt u een kredietaanvraag gehonoreerd?
Voor menig ondernemer en zzp’er is het dé vraag: “Hoe financier ik de plannen die ik heb?” Op welke wijze dien ik een kredietaanvraag het beste in en hoe beoordeelt de bank mijn plannen? U wilt scoren, maar hoe?
Het parkeerterrein van uw winkel
Voor uw bedrijf huurt u een parkeerterrein. Zo bent u goed bereikbaar voor uw klanten! Het is voor u belangrijk dat de verhuurder de huur van het parkeerterrein niet zomaar kan opzeggen. Hoe is dit geregeld?
Bellen en mailen en de werkkostenregeling
In de soap rondom de werkkostenregeling willen we uw aandacht nu eens vestigen op het bellen en mailen van uw werknemers. Hoe gaat u om met die veranderingen? Of beter gezegd: welke keuze is dan voor u het gunstigst?
Leverancier failliet; contract in de prullenmand?
U plaatst een spoedbestelling bij uw vaste leverancier. Kort daarna hoort u dat deze failliet is. U heeft haast, dus bestelt u bij een ander. Probleem opgelost! Totdat de curator u laat weten dat hij uw bestelling gaat leveren ... Hoe zit dit?
Wat kunt u zakelijk met die sociale mediahype?
Ook als ondernemer of zzp’er wordt u steeds vaker geconfronteerd met sociale media als Facebook, LinkedIn en Twitter. Zijn sociale media een hype of kunt u zakelijk gewoonweg niet meer zonder?
Maar ik wilde helemaal geen advertentie!
Het bestaat nog steeds: advertenties die u worden opgedrongen, waar u niets aan heeft, maar waar u fors voor moet betalen. Als ondernemer heeft u genoeg aan uw hoofd en voor u het weet, bent u erin getrapt! Wat zei de rechter daarover?
De klant wil e-facturen. Wat nu?
Een afvalverwerkingsbedrijf schreef onlangs aan haar leveranciers dat zij voortaan elektronisch moeten factureren. Bent u verplicht aan zoiets mee te werken?
Is uw horecazaak al SEPA-proof?
Uit berichtgevingen van de banken blijkt dat vooral veel kleinere horecaondernemers zich nog weinig druk maken over de gevolgen van de overgang naar één Europese betaalruimte (SEPA). Hoe ver bent ú?
Auto naar privé; wat met de btw?
Het thema auto is ook in horecaland een ‘hot item’. Abonnees hebben daar veel vragen over. Zo is een steeds terugkerende vraag: “Hoe zit het met de btw als ik een auto naar privé wil overhevelen?”
Eerst onze spullen terug, dan pas krijg je je geld …
Uw kok verlaat boos uw zaak en neemt ontslag. U stemt in met het ontslag. Hij krijgt echter nog geld (eindafrekening), maar u wilt dat pas uitbetalen als hij uw spullen (keukenmessen, bedrijfskleding, etc.) inlevert. Mag u dit verrekenen?
Gezond en wel internetbankieren?
Internetbankieren is inmiddels helemaal ingeburgerd, ook in horecaland. Wellicht maakt u er ook gebruik van. Welke zaken spelen er rondom internetbankieren en waar moet u vooral op letten? Kunt u iets doen?
Vriezertje ruilen tegen koelkastje; wat met de btw?
Stel, u heeft een koelkastje over. Uw collega heeft een vriezertje over dat u wel wilt in verband met de verkoop van handijsjes. Met gesloten beurzen ruilt u. Handig en snel geregeld. Moet u nog ergens koude voeten van krijgen?
Versnelde afschrijving versoepeld
Een knelpunt in de regeling willekeurige afschrijving is weggenomen. Hierdoor kunt u als horecaondernemer meer profijt hebben van de regeling. Wat te doen?
Het personeelshandboek: hoe komt u eraan?
Grote bedrijven steken veel tijd in een personeelshandboek. Waarom doen ze dat eigenlijk? En nog belangrijker: heeft u ook zo’n personeelshandboek nodig?
Het UWV kan bepalen dat u nog een derde jaar het loon van uw zieke werknemer moet doorbetalen. Dit gebeurt als het UWV vindt dat u niet genoeg heeft gedaan om uw werknemer te re-integreren. Wat kunt u doen om dit te voorkomen?
Pierre gaat zijn collega te lijf bij de koffieautomaat. Hij gooit hem een beker hete koffie in zijn gezicht en geeft hem een klap in zijn nek. Voor werkgever Grokar genoeg reden om hem op staande voet te ontslaan! Duidelijk toch ...?
Neem maar verlof, wij gaan verbouwen
Het kan gebeuren dat u voor enkele weken uw deuren moet sluiten. Bijvoorbeeld vanwege een verbouwing of reorganisatie. Moet u uw werknemers dan gewoon doorbetalen, of kunt u hen vakantie laten opnemen? Hoe zit dat?
Uw cafetariaregeling en de werkkostenregeling
De werkkostenregeling blijft de gemoederen bezighouden in werkgeversland. Zo zijn er veel vragen over de cafetariaregeling in dat kader. Daarom zetten we het belangrijkste eens voor u op de menukaart.
Jongeren tijdelijk meer contracten!
Sinds 1 juli 2010 mag u werknemers tot 27 jaar een vierde tijdelijk contract aanbieden. Hierdoor ontstaat dan nog geen vast dienstverband.
Uw kind koopt een woning en u wilt helpen
U wilt uw kinderen financieel ondersteunen bij de aanschaf van hun woning. U kunt het geld missen en zij kunnen het goed gebruiken. Wat zijn sinds de invoering van de nieuwe erf- en schenkbelasting in 2010 de mogelijkheden?
VAR biedt zekerheid bij tijdelijk praktijkwerk derde
Als een derde werkzaamheden voor u uitvoert, is het van belang te weten of u loonheffing moet inhouden. Als u zelf voor een derde werkt, is dit eveneens van belang. Wat kan de VAR in beide gevallen voor u betekenen?
Niet alleen beroemdheden worden gestalkt. Onlangs bleek uit een onderzoek dat ook artsen last hebben van stalken. Het moet niet gekker worden, denkt u wellicht. Maar wat kunt u doen als het u overkomt?
Oeps, verdient mijn partner te weinig?
Om allerlei redenen kan het voordelig zijn om uw partner ook in dienst te nemen van uw praktijk-BV. Het loon is vaak minder zwaar belast dan de winst van uw BV. Waar moet u echter wel voor waken? Wat moet u doen?
Heeft de Inspectie inzagerecht?
Uw geheimhoudingsplicht geldt ook voor het dossier dat u bijhoudt over uw patiënten. Maar nu mag in bepaalde gevallen de Inspectie voor de Gezondheidszorg zonder toestemming patiëntendossiers inzien. Wat is er veranderd?
Een goed dossier is het halve werk
Een bedrijfsarts begeleidde Klager bij zijn werkhervatting. Over de gemaakte afspraken verschillen Klager en de arts van mening. Heeft de arts ten onrechte de mening van andere artsen genegeerd?
Laat u niet bij de neus nemen …
Veel nieuws de laatste tijd over fraudepogingen bij vrije beroepers en kleine ondernemingen. Hoe blijft ú alert en houdt u het risico klein?
Niet zakelijk gebruikte aanbouw en de btw
Het komt geregeld voor dat een woning zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. Stel nu dat er een aanbouw wordt gezet. Is de btw die daarbij in rekening is gebracht, dan aftrekbaar? Wat zei de rechter hier onlangs over?
Boete bij te laat betalen van dividendbelasting?
Een besloten vennootschap (BV) die dividend uitkeert aan haar aandeelhouder (natuurlijk persoon), is verplicht om op deze uitkering 15% dividendbelasting in te houden. Wat speelde hierover laatst bij de rechter? Wat moet u weten?
Het ene kind kan makkelijker met geld omgaan dan het andere kind. Het zou dan ook zonde zijn als uw zuurverdiende geld na uw overlijden zomaar over de balk wordt gesmeten. Hoe kunt u dit voorkomen?
Stel, u bezit sinds vele jaren een BV met daarin alleen nog een stamrecht waaruit u periodieke uitkeringen ontvangt. U bent de BV echter een beetje zat. Kunt u nu zomaar zonder fiscale kleerscheuren van uw stamrecht af?
Profiteer van renteloos uitstel van betaling
Bij de aan- of verkoop van een onderneming doen zich vandaag de dag nogal eens financiële problemen voor. Gelukkig schiet de Belastingdienst te hulp als u de belastingclaim niet ineens kunt betalen. Deze regeling is dit jaar aangepast.
Onbelaste ‘onroerendgoedhandel in stenen’?
U weet het wel: op de lange duur zit uw geld nergens veiliger dan in gewoon ouderwetse bakstenen, dus in onroerend goed. Als u dan een flinke klapper hierop maakt, is deze winst dan belast? Wat is in een zaak hierover beslist?
Geen bijtelling voor échte bestelauto
Over de bijtelling voor privégebruik bestelauto van de zaak wordt veel geprocedeerd. Uit twee recente uitspraken blijkt dat de fiscus de regels te strikt uitlegt.
Meer belastingvrij schenken aan kinderen?
De nieuwe extra schenkingsvrijstelling voor kinderen wordt verruimd. Er komen volgens plan straks nog meer mogelijkheden om belastingvrij aan uw kinderen te schenken. Hoe zit dat?
Oppassen met ontslag op staande voet?
Er kunnen zich situaties in uw land- of tuinbouwbedrijf voordoen waarbij u een werknemer op staande voet wilt ontslaan. Wat speelt bij zo’n ontslag? Waar moet u voor oppassen?
Horizontaal toezicht, wat is dat?
De Belastingdienst wil de controle van aangiften van ondernemers en zzp’ers anders aanpakken; dit in het kader van ‘horizontaal toezicht’. Is dat voor u van belang? Wat verandert er voor u als ondernemer?
Kapitaalverzekering bij uw hypotheek: geen kopzorg?
De rente over een hypotheek mag u nog maar maximaal 30 jaar aftrekken. Wat heeft de staatssecretaris nu beslist over de aflossing van een (spaar)hypotheek met de uitkering uit een kapitaalverzekering eigen woning? Kan dit onbelast?
Aanpassing oppervlakte-eisen varkensstallen
Houdt u varkens? Dan gelden vanaf 1 januari 2013 wellicht andere leefoppervlaktes voor deze dieren. Welke leefoppervlaktes moet u hanteren voor en na 1 januari 2013? Hoe zit het met ‘oude’ en ‘nieuwe’ stallen?
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft bij tuinders gecontroleerd en negen mensen aangehouden vanwege witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Hoe zit dat nu?
Wat nu met vergeten oudedagsverzekeringen?
Een lasser had voor 11 mille vier oude pensioenverzekeringspolissen afgekocht. De fiscus wilde dit belasten. Wat vond de rechter hier nu van? Hoe kwam hij fiscaal goed weg?
Van minuten naar decimale minuten; zo werkt dat
In uw offerte naar de klant werkt u vaak met stelposten. U maakt voor deze stelposten onder meer een begroting van de manuren. Wat is het verschil tussen minuten en decimale minuten/manuren? Hoe werkt dat in uw voordeel?
Is een definitieve offerte wel zo vrijblijvend?
Welke betekenis heeft de term ‘vrijblijvend’ in een offerte? Geldt die vrijblijvendheid ook voor u? Welke risico’s loopt u met de vermelding dat de offerte vrijblijvend is? Hoe voorkomt u deze risico’s?
Geen dubbele bedenktijd voor koop van hetzelfde pand!
Als er voor de koop van een woonhuis een nieuwe koopovereenkomst wordt gesloten, heeft de koper dan opnieuw recht op drie dagen bedenktijd? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?
Ondanks toezegging van wethouder geen vergunning!
Als uw aanvraag voor een bouwvergunning wordt afgewezen ondanks een eerdere toezegging van een wethouder, kunt u daartegen dan nog in beroep gaan? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?
Dankzij internet hoeft u zich niet meer te verplaatsen om met anderen samen te werken aan een project, een ontwerp, een document, … Wij testten voor u enkele eenvoudige webtools uit.
Uw muziekverzameling netjes op orde
Heeft u ook honderden mp3’s staan? Als u die niet online gekocht heeft, missen heel wat nummers de ‘metadata’: informatie zoals de uitvoerder, de song, de componist of het genre. Hoe krijgt u dat snel en gemakkelijk in orde?
Bescherm uw privacy tegen Facebook
Facebook is gigantisch populair, maar staat er ook om bekend dat het vrij laks omgaat met de privacy van zijn leden. Hoe kunt u de privacy van uw profiel toch nog beschermen?
Info gebundeld in een eigen boekje
Wilt u eigen of van het internet geplukte informatie in een (digitale of echte) bundel gieten? Wij zochten voor u enkele interessante hulpmiddelen uit waarmee u allerlei info kunt bundelen tot een ‘boekje’.
Bent u (soms) langere tijd weg van huis of van kantoor? De dienst AwayFind belooft u op de hoogte te houden van belangrijke mails. Werkt dit echter ook in de praktijk? Wij hebben het uitgetest...
Beter Twitteren met speciale tools
Bent u een regelmatige Twitter-gebruiker? Om ten volle gebruik te kunnen maken van de communicatiemogelijkheden van Twitter, doet u het best een beroep op enkele handige tools. Welke?
Plug-ins up-to-date houden voor uw veiligheid
Plug-ins zijn kleine programma’s die aan browsers toegevoegd kunnen worden om bepaalde inhoud (pdf, Flash, geluid, …) te kunnen tonen. Het is belangrijk om deze plug-ins up-to-date te houden, ook en vooral voor uw eigen veiligheid.
Teksten herkennen zonder OCR-software
Om de tekst op een ingescand papieren document te herkennen, heeft u normaal gezien speciale OCR-software (Optical Character Recognition) nodig. Een aantal websites biedt dit soort van dienst online aan. Werkt dit?
Grote bijlagen per mail verstuurd krijgen - bv. een aantal foto’s - is een steeds terugkerend probleem. Met deze plug-ins voor Outlook gaat alles zonder dat u er extra moeite voor hoeft te doen.
De vakantieperiode heeft weer heel wat mooie foto’s opgeleverd. Die kunt u voor weinig of geen geld kwijt bij online fotodiensten zoals Picasa Web Albums en Flickr. Kan een te betalen alternatief zoals Dphoto dan nog iets extra’s bieden?
Na de ergste schrik vanwege IceSave is Nederland weer aan het sparen geslagen. Waar op het web levert uw spaargeld het hoogste rendement op?
Vier tijdelijke contracten voor jongeren mogelijk!
Minister Donner heeft een wetsvoorstel ingediend om de tijdelijke contracten voor jongeren te verruimen. Dit voorstel is door de Eerste Kamer goedgekeurd en op 9 juli 2010 in werking getreden. Wat houdt het in?
Hoezo auteursrecht op die software? Het was mijn idee!
U heeft een goed idee waarvoor u tegen betaling software laat ontwikkelen. De afspraken daarvoor zet u op papier. Nu claimt de ontwikkelaar het auteursrecht én of u ook nog maar even per extra licentie wilt dokken? Hoe zit dit?
Een cadeautje en de werkkostenregeling
Door de ‘werkkostenregeling’ gaat er het nodige veranderen in de loonheffing. Wat bijvoorbeeld met betrekking tot geschenken en cadeautjes? Kan dat nog steeds fiscaalvriendelijk met toepassing van de werkkostenregeling?
Leasecontracten door een fiscale bril gezien …
Stel, u wilt een nieuw bedrijfsmiddel leasen. De leasevorm die u kiest, heeft onder andere gevolgen voor uw belastingen (IB of Vpb). Waar moet u op letten zodat u geen fiscaal ‘gedoe’ krijgt? Wat zegt een toegelicht Besluit daarover?
Langer doorwerken voor u fiscaal aantrekkelijk?
De overheid wil iedereen langer laten doorwerken, zoals u weet. Maar of u nou ondernemer bent of DGA van uw BV (werknemer), wat betekent langer doorwerken fiscaal voor u? En vanaf welke leeftijd?
Koopoptie in huurovereenkomst een luchtkasteel?
Hendriks heeft net al zijn diploma’s gehaald en wil een slagerij openen. Hij heeft nog niet genoeg geld voor een eigen pand en wil daarom eerst van Cuypers huren, maar mét een koopoptie. Werkt zo’n optie ook als het pand is verkocht?