Alle domeinen

2010 - Oktober

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.10.2010

Verklaring van geen bezwaar bij oprichting BV


BOER EN PRIVÉ - 29.10.2010

Uitkering oudere zelfstandigen: hoe zit dat nu?

Stel, een bedrijf wordt beëindigd en het inkomen is lager dan het sociaal minimum. Hoe kan men dan onder voorwaarden een IOAZ-uitkering ontvangen? Hoezo moet men dit wel op tijd aanvragen?

PERSONEEL - 29.10.2010

Kan buitenlandse seizoensarbeid nu goedkoper?

In de agrarische sector werken veel buitenlandse seizoensmedewerkers. Deze maken extra kosten (bijv. voor tijdelijke woonruimte, reizen naar het thuisfront). Nu zijn er afspraken gemaakt over onbelaste vergoedingen. Hoe werkt dat?

GEBOUW EN GROND - 29.10.2010

Gedonder over oplevering door aannemer?

Als u in de aannemingsovereenkomst met uw aannemer geen oplevertermijn heeft afgesproken, wanneer moet hij het werk dan opleveren? Mag hij de oplevering keer op keer uitstellen? Wanneer is de maat vol, wat zegt de rechter?

RECHT - 29.10.2010

Tijdig reageren om koop te ontbinden!

Als u een gebrekkige zaak heeft gekocht, kunt u de koop dan nog terugdraaien? Met welke termijn moet u dan rekening houden? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?

RECHT - 29.10.2010

Even niet opgelet en hup, drie ton foetsie!

Stel, u betaalt abusievelijk een leverancier, verhuurder of andere begunstigde ten onrechte een groot bedrag uit. Dat gebeurde een uitgever die vervolgens kon fluiten naar zijn centen. Lees verder wat er precies gebeurde.

BELASTINGEN - 29.10.2010

Van vragen word je wijs

De Belastingdienst heeft het recht om u vragen te stellen. Sterker nog: hij mag u het hemd van het lijf vragen. En vaak doet de fiscus dat ook. Zelfs overdreven doorvragen komt voor. Maar wat speelt er nu heel actueel in uw voordeel?

AUTO - 29.10.2010

Wat levert een zeer zuinige auto op?

Kleine, zuinige auto’s hebben de toekomst. Dat komt ook door de voordelige fiscale regels. Reken nu maar mee in uw voordeel!

LEGES - 29.10.2010

Geen leges voor ID-kaart


HUURTOESLAG - 29.10.2010

Vermogen in box 3, geen huurtoeslag


HUUR EN VERHUUR - 29.10.2010

Kunt u zomaar gaan als het dak lekt?

U sluit een huurovereenkomst voor vijf jaar. Al snel blijkt dat het dak zo lek is als een mandje. Direct na de eerste lekkage in mei 2010 neemt u contact op met de verhuurder en u vraagt hem de lekkage te verhelpen. Zonder resultaat. Wat nu?

BELASTINGEN - 29.10.2010

Ook in 2011 nog versneld afschrijven?

Omdat de economie ook volgend jaar wel een extra impuls kan gebruiken, heeft het vorige kabinet al besloten de regeling inzake vervroegd afschrijven met een jaar te verlengen. Een voordeel ook voor investeringen in 2011.

BEDRIJFSPAND - 29.10.2010

Brandverzekering, let op de kleine lettertjes!

Het verzekeren van een gebouw lijkt heel vanzelfsprekend. Maar weet u hoe het zit met de kleine lettertjes? Hoe zit het bijvoorbeeld met opruimingskosten en schade aan bestratingen?

FISCALE WINST - 29.10.2010

Zuinige auto ook fiscaal voordelig

Kleine, zuinige auto’s hebben de toekomst. Dat komt ook door de voordelige fiscale regels. De nieuwe regering handhaaft die regels.

VOF & MAATSCHAP - 29.10.2010

Diploma’s niet bepalend voor zelfstandigenaftrek

Als u in een man-vrouwvennootschap of in een maatschap uw bedrijf uitoefent, bent u beiden ondernemer. U heeft dan ook allebei recht op ondernemersfaciliteiten. En dat is niet afhankelijk van uw diploma’s. Wat zei de rechter namelijk?

RECHT - 29.10.2010

Abonnementen, kom er maar eens van af!

Bij ons (Indicator) kunt u een abonnement op elk moment, zonder opzegtermijn stopzetten. Maar dat is uitzonderlijk. Heeft u een ander abonnement waar u van afwilt en zegt men u dat het stilzwijgend is verlengd? Wat gaat er veranderen?

FINANCIERING - 27.10.2010

Bouwen en verbouwen uit een bouwdepot?

Heeft u (ver)bouwplannen, privé of zakelijk? Wilt u dat financieren met een hypotheek? Dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk te maken met een bouwdepot. Ook al maakt dat u niet uit (als u het geld maar krijgt), wat moet u zeker weten?

PERSONEEL - 27.10.2010

Toch vakantiedagen nodig als ze al op zijn?

Na de zomer heeft uw serveerster geen vakantiedagen meer over. Maar tussen kerst en nieuwjaar heeft zij toch dringend een weekje nodig voor een verhuizing. “Haal de uren maar vast van die van volgend jaar”, oppert zij. Wat nu?

ACCIJNS - 27.10.2010

Wijnen zonder etiket kan ik niet meer verkopen

Stel, uw wijnen zijn onbruikbaar omdat alle etiketten eraf zijn. Is schade aan accijnsgoederen nog te beperken? Het antwoord op deze vraag is: “Ja!” U moet dan echter wel weten wat u moet doen. Lees verder!

BANK - 27.10.2010

U wilt een (tweede) zakelijke bankrekening, wat nu?

Als u voor het eerst een zakelijke rekening wilt openen, of misschien wel elders een tweede, heeft de bank van uw keuze daar zeker wel oren naar. Natuurlijk willen zij wel, maar het gaat erom wat ú wilt, toch? Waar moet u op letten?

INROOSTEREN - 27.10.2010

Ik wil niet meer met de kerst werken!

Vanaf november begint het gedoe weer: u roostert uw team tijdig voor de kerstdagen in, zoals in andere jaren. Maar nu wil men wel eens vrij zijn met de kerst. Het is alleen zo dat u maar één kok heeft … Wat nu? Moet u dan sluiten?

FOOIEN - 27.10.2010

Maak van een fooi niet: “Foei!”

Fooien en fiscus gaan maar niet samen. De rechter moest er weer eens aan te pas komen. Wat moet u onthouden om dat te voorkomen?

OP REKENING - 27.10.2010

Juiste factuur wordt sneller betaald, ook over de grens!

Onlangs kon u lezen hoe u bij op-rekening-eters kans maakt om uw geld tijdig te innen. Een abonnee vroeg ons hoe het dan zit met buitenlandse facturen. Hij had als hotelier veel op-rekening-gasten uit het buitenland. Wat nu?

PRIVÉ - 26.10.2010

Wat nu tijdig melden als directeur van Bouw-BV?

Als directeur (‘bestuurder’) van uw Bouw-BV kunt u in geval van onbehoorlijk bestuur in privé aansprakelijk gesteld worden voor schulden van de BV. Hoe zit dat met onbetaalde belastingschulden? Hoe voorkomt u nu aansprakelijkheid?

RECHT VAN DE BOUW - 26.10.2010

Aannemer schadeplichtig ondanks verlopen termijn?

De bouw van een woonhuis wordt tot volle tevredenheid van de opdrachtgever door uw collega-aannemer uitgevoerd. Maar na de oplevering ontstaan er problemen met de trap. Herstelwerk baat niet. Wat heeft de rechter nu beslist?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 26.10.2010

Verlost van aansprakelijkheid na de oplevering

Een aannemer wordt na de oplevering aansprakelijk gesteld voor grove nalatigheid omdat een luifel losraakt en iemand daardoor letselschade oploopt. Wat heeft de rechter hier nu over beslist? Wat is nu goed om te weten?

FACTUUR - 26.10.2010

Correcte factuur wordt sneller betaald true

Het betalingsgedrag verslechtert. Wanbetalers de pas afsnijden, begint met het verzenden van een correcte factuur. Acht checkpunten helpen u nu goed op weg.

GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 26.10.2010

Kleinebanenregeling (voorlopig) ook in 2011


IN DE PIJPLIJN - WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.10.2010

DigiD voor bedrijven wordt eHerkenning


PERSONEEL - 26.10.2010

Inlenen of in dienstbetrekking?

In de praktijk is soms onduidelijk wanneer er sprake is van inlening van personeel en wanneer van een echte dienstbetrekking. Dit is van belang voor de vraag wie inhoudingsplichtige is voor de loonheffing. Wat zei de rechter hierover?

WOZ - 26.10.2010

Drukt voorkeursrecht gemeente WOZ-waarde?

Jaarlijks wordt door de gemeente de WOZ-waarde van woningen en overige onroerende zaken vastgesteld. Als er een waardedrukkende factor is, dan moet hiermee voor de WOZ-waarde rekening gehouden worden. Wat is nu beslist?

LOONHEFFING - 26.10.2010

Werkkostenregeling, gerichte vrijstellingen

In 2011 wordt de werkkostenregeling ingevoerd. Hierbij zal tot 1,4% van de fiscale loonsom aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kunnen worden gegeven. Er geldt echter ook een aantal gerichte vrijstellingen. Hoe zit dat?

PROCEDURE - 26.10.2010

Wanneer toch ook proceskostenvergoeding?

Stel, u start een belastingrechtszaak waarbij u afspreekt dat u uw adviseur niet direct hoeft te betalen (via ‘no cure, no pay’). Kunt u dan toch voor een proceskostenvergoeding in aanmerking komen? Wat is nu hierover beslist?

FISCOTIP - 26.10.2010

Met een fiscale bonus de BV in!

Vrije beroepsbeoefenaren beleven meestal aan de omzetting van hun praktijk naar een BV weinig fiscale lol, omdat persoonlijke goodwill niet in aanmerking mag worden genomen. Toch kan de schade mogelijk nog meevallen.

SUBSIDIES - 26.10.2010

WBSO ook in 2011 aantrekkelijk

Op grond van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) kunnen ondernemers die zich bezighouden met innovatieve projecten veel voordeel behalen. Hoe dit exact zit, leest u hieronder.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.10.2010

Een gunst is nu uw goed recht

Uw definitieve aanslag staat onherroepelijk vast. Dan ontdekt u nog een fout. U vraagt de inspecteur de fout recht te trekken. Maar wat als hij niet meewerkt?

VERKOOP - 25.10.2010

Te snel met de koopakte


VERZEKERINGEN - 25.10.2010

Jezelf aansprakelijk stellen?


BEDRIJFSOVERNAME - 25.10.2010

Hij zou toch buiten ons werkgebied blijven!

De oude eigenaar van het kantoor dat u zes jaar geleden overnam, blijkt plotseling weer actief te zijn in uw werkgebied. Maar u had toch een concurrentiebeding opgenomen in het koopcontract! Kunt u hem dwingen te stoppen?


VERHUUR - 25.10.2010

Een verbod voor schotelantennes ‘voorschotelen’?

Schotelantennes zijn meestal niet fraai en kunnen het gehuurde zelfs beschadigen. Veel verhuurders hebben daarom liever niet dat een schotelantenne wordt aangebracht aan hun pand. Kan de verhuurder dat zomaar weigeren?


IN DE KIJKER - 25.10.2010

Moet u dan toch twee heren dienen?

Als makelaar behartigt u de belangen van uw opdrachtgever zo goed mogelijk. Dat u de andere partij niet bewust mag benadelen, spreekt voor zich. Hoe kwam de rechter nu tot veel verdergaande verplichtingen jegens de wederpartij?


BOUWRECHT - 25.10.2010

Het nieuwe Bouwbesluit komt eraan!

Na invoering van de omgevingsvergunning komt er alweer een grote wijziging in de bouwregelgeving aan. Binnenkort wordt namelijk het Bouwbesluit grondig gewijzigd. Wat regelt het Bouwbesluit en wat zijn de wijzigingen?


UW RAADSMAN - 25.10.2010

Belastingvrije schenking voor woning

Sinds 1 januari 2010 is er een verhoogde schenkingsvrijstelling waardoor ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij de aankoop van een woning. Deze vrijstelling is onlangs verruimd. Wanneer kunt u hiervan gebruikmaken?


APPARTEMENTSRECHTEN - 25.10.2010

Verhuurverbod in splitsingsakte?

In het splitsingsreglement (een vast onderdeel van de splitsingsakte) worden de ‘spelregels’ voor de appartementseigenaars vastgelegd. Is het ook toegestaan in zo’n reglement een verbod tot verhuur van de appartementen op te nemen?


VERKOOP - 25.10.2010

Contract is contract!

De verkoper van een woning die al enige tijd bij u in de verkoop staat, heeft zelf een koper gevonden. Dat is mooi, maar nu weigert hij uw courtage te betalen.


ONTSPANNING - MUZIEK - 21.10.2010

Maak een wekker van iTunes


WEBDIENSTEN - VARIA - 21.10.2010

Neem uw voorzorgen met verkorte url’s


COMPUTER - MOBIEL - 21.10.2010

De iPad en de apps

De iPad blijkt een enorm succes te zijn: per kwartaal gaan er 4,5 miljoen stuks over de toonbank. Het toestel heeft een aantal beperkingen, maar een grote troef zijn de apps waarmee u de mogelijkheden uitbreidt. Hoe zit dat precies?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.10.2010

Wie stemt er voor?

Als ondernemer of zelfstandige moet u luisteren naar wat uw klanten u te vertellen hebben. Dat kan gemakkelijk via een online enquête. Wij testten voor u twee vernieuwde diensten uit: Flisti en Micropoll.


WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 21.10.2010

Actie en… JayCut!

Uw video’s monteren bij een online dienst verliep nooit zo snel als met software zoals Windows Live Movie Maker. Doet de onlangs vernieuwde webtool Jaycut het beter?


SOFTWARE - E-MAIL - 21.10.2010

Uw sociale contacten beheren met Outlook

Microsoft Outlook is bij uitstek bekend als een e-mailtoepassing voor zakelijk gebruik. Door bijkomend de Outlook Social Connector te installeren, kunt u ­echter ook uw sociale contacten in Outlook beheren.


SOFTWARE - VARIA - 21.10.2010

Windows Live Essentials, essentieel voor uw pc?

Windows Live Essentials is een verzameling van nuttige Microsoft-programma’s die vroeger meege­leverd werden met iedere Windows-installatie, maar nu niet meer. Wat heeft de nieuwste versie 2011 van dit gratis pakket te bieden?


SOFTWARE - BEVEILIGING - 21.10.2010

Gratis beveiligingstools van Norton

Norton associeert u met pakketten zoals Norton Antivirus en Norton Utilities. ­Uitstekende beveiligingssoftware, maar… niet gratis. Onlangs bracht Norton toch een aantal gratis tools uit. Zijn ze de moeite waard?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.10.2010

Demonstreer het op afstand

Soms wilt u een ontwerp van bv. een document of een plan via internet aan anderen kunnen tonen op uw eigen scherm. Wij gingen op zoek naar handige ‘desktop sharing’-webtools die u daarbij kunnen helpen.


E-MAIL - WEBMAIL - 21.10.2010

Hotmail Wave 4: wat is er nieuw?

Hotmail is geleidelijk aan een nieuwe versie - de zgn. Wave 4 - van haar populaire webmaildienst aan het uitrollen. Wat mag u ervan verwachten?


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.10.2010

Wachtwoorden en meer: veilig… en overal

Heeft u ook tientallen verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen? Wilt u ook uw kredietkaartgegevens, bankrekeningnummers, enz. veilig opslaan? Hoe raadpleegt u deze gegevens op een veilige manier op andere ‘devices’?


ONTSPANNING - TELEVISIE - 21.10.2010

Uw pc… op tv!

Heeft u ook veel films op uw pc staan? In plaats van ze op uw computer te ­be­­kijken, kunt u ze ook op uw HD-televisie afspelen. Wat heeft u daar precies voor nodig en hoe doet u dit?


ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 21.10.2010

Tips voor starters

De beginnende ondernemer krijgt heel wat voor zijn kiezen. De Belastingdienst en andere instanties geven een antwoord op startersvragen.


TELEFOONVERGOEDING - 19.10.2010

Fiscaal goedkoper bellen?


PERSONEELSBELEID - 19.10.2010

Hoe u de groei van werknemers kunt stimuleren

Werknemers spelen een grote rol in het succes van bedrijven. In tegenstelling tot vroeger willen de meeste werknemers groeien en zich ontwikkelen. Waarom is dat en moet u dit als werkgever stimuleren?


ONTSLAGVERGUNNING - 19.10.2010

Maak jij maar plaats ...

U moet iemand ontslaan mét een ontslagvergunning. Eigenlijk weet u al precies wie u wilt ontslaan. Peter past namelijk niet optimaal in het team en als er dan toch iemand uit moet ... Waar moet u rekening mee houden?


ARBO & VEILIGHEID - 19.10.2010

Is uw arbocontract nog bij de tijd?

Aan het eind van het jaar lopen veel contracten, waaronder het contract met uw Arbodienst, af. Zo’n contract wordt vaak stilzwijgend met een jaar verlengd, maar het is zinvol daar nog eens goed naar te kijken. Wat speelt er daarbij?


ARBEIDSVOORWAARDEN - 19.10.2010

Werkkostenregeling en uw arbeidsvoorwaarden

Met het ingaan van de nieuwe werkkostenregeling vanaf 2011 verandert er voor u het nodige. We hadden het hier al eerder over. Maar hoe zit het als u door deze nieuwe wetgeving uw arbeidsvoorwaarden moet aanpassen?


VERZUIMCONTROLE - 19.10.2010

Als je ziek bent, hoor je in bed te liggen!

U hoort dat Jan aan het klussen is bij zijn zus. En dat terwijl hij ziek is! U laat een onderzoeksbureau video-opnamen maken en dan blijkt dat Jan inderdaad aan het klussen is. Wat nu? En mág u eigenlijk wel opnamen laten maken?


LOONHEFFING - 19.10.2010

Hoe omgaan met fooien?

Het komt in veel branches voor, een medewerker is altijd erg vriendelijk voor de klanten en krijgt daarom een extraatje in de vorm van een fooi. Moet u hier als werkgever iets mee? Althans in fiscale zin?


CONCURRENTIEBEDING - 19.10.2010

Voorkomen is beter dan genezen ...

In het arbeidscontract voor uw nieuwe verkoper wilt u een concurrentiebeding opnemen. Wat moet daar zeker in en welke eisen zijn er voor zo’n beding?


NOTARIS - 19.10.2010

Belastingschuld van de ex


PRIVÉ - AANSPRAKELIJKHEID - 19.10.2010

Ga maar fijn op eigen benen staan!

Een abonnee vond dat haar zoon van 18 op eigen benen moest staan. Als ondernemersgezin kon men de spanningen thuis niet meer bolwerken. Ze vroeg welke rechten en plichten er spelen bij een 18-jarige. Weet u het?


PENSIOEN - 19.10.2010

Beleggen voor uw pensioen, een aantal vuistregels

Het zal u niet ontgaan zijn dat het beleggingsbeleid van pensioenfondsen stevig ter discussie staat. Hoe zit het eigenlijk met uw eigen pensioenkapitaal? Welke regels gelden er voor uw situatie?


PERSONEEL - 19.10.2010

Assistente zoeken via wervings- en selectiebureau?

Een goede assistente verlaat uw praktijk. U heeft geen tijd om een nieuwe te werven, dus u wilt dat eigenlijk wel uitbesteden. Kan dat en moet u dan nog ergens goed op letten?


PERSONEEL - 19.10.2010

Agressie in de wachtkamer?

Werkers in de zorg worden in toenemende mate slachtoffer van agressieve pa­­tiënten. In hoeverre bent u verplicht om uw werknemers te beschermen en is dat wel mogelijk? Kunt u in preventieve zin iets doen?


SAMENWERKING - 19.10.2010

Mededingingswet, lastig toe te passen

Sinds de introductie van de marktwerking in de zorg wordt u meer dan voorheen gezien als een ondernemer. Men wil dat u concurreert. Probeert u concurrentie te vermijden, dan wordt er zelfs met boetes gedreigd.


RICHTLIJNEN - 19.10.2010

Dringend, kans op suïcide!

De huisarts drong er tot tweemaal toe telefonisch bij de psychiater op aan om een patiënt met suïcideklachten eerder te zien. De psychiater liet het gesprek vervolgens over aan een ervaren sociaal verpleegkundige. Wat ging er mis?


BELASTINGEN - 19.10.2010

Kostenpraatjes vullen geen gaatjes …

Zakelijke kosten van uw medische praktijk komen ten laste van de winst. U kunt echter niet alles ‘zomaar’ als zakelijk aanmerken. Hoe stelt u de aftrek veilig?


PERSONEELSVERBRUIK - 19.10.2010

Hongerig van de werkkostenregeling?

In de horeca komt het geregeld voor: een broodje tussendoor omdat de werknemer een lange dag heeft of een snelle maaltijd voor het begin of na afloop van de dienst. Wat gaat dat u nu kosten onder de werkkostenregeling?


WET- EN REGELGEVING - 19.10.2010

Is aangetekend versturen altijd safe?

Soms wilt u zeker weten dat uw brief aankomt. Daarom verstuurt u in dat soort gevallen uw brief aangetekend. Dat is niet goedkoop, maar het geeft u wel zeker­­heid. Is dat ook écht zo? Hoe speelt u op zeker?


ROOKVERBOD - 19.10.2010

Toogpraat, rookverbod afgeschaft?


LONEN IN DE HORECA - 19.10.2010

Horecalonen 2011 hoger na Prinsjesdag?


OUDEDAGSVOORZIENING - 19.10.2010

Kan ik nog vóór mijn 65e met pensioen?

U heeft als horeca-uitbater een lichamelijk zwaar en soms slopend beroep. Daar­­om vragen veel van uw collega’s zich af of ze eerder dan met 65 kunnen stoppen. Of dat ze gedeeltelijk eerder kunnen stoppen. Wat kan en wat mag er?


HUUR HORECAPAND - 19.10.2010

Ja dáág, hoezo huur terugwerkend indexeren?

Stel, uw verhuurder heeft uw horecapand al jaren niet (meer) geïndexeerd. Kan hij nu alsnog na jaren ineens bij u aankloppen en betaling van de huurverhoging afdwingen? Het moet toch niet gekker worden …


BELASTINGEN - AFTREKPOST - 19.10.2010

Zijn uw kosten wel zakelijk?

Horecaondernemers willen kosten waarvan de zakelijkheid discutabel is, vaak toch in aftrek brengen. Mocht een inspecteur deze kosten als onzakelijk aanmerken, dan volgt er een correctie en een boete. Wat wél en wat níét te doen?


PERSONEEL - 19.10.2010

Ik wil niet meer met haar werken!

U heeft twee serveersters in dienst die continu samen ruziemaken. Zij hebben aangegeven niet meer tegelijkertijd te willen werken. In dat gedoe heeft u geen zin, maar u wilt hen het liefst ook allebei in dienst houden. Wat kunt u doen?


VERZEKERINGEN - 19.10.2010

Is uw kasgeld (mee)verzekerd?

Horecabusiness is nog steeds cashbusiness. Of is dat door de opkomst van het pinnen aanzienlijk minder geworden? Past een geldverzekering bij u?


LOONHEFFING - 15.10.2010

Werkkostenregeling, een inleiding

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar hoe zit het nu echt met de nieuwe regels voor onkostenvergoedingen die in 2011 zullen worden ingevoerd? In een aantal artikelen vertellen wij u alles over de nieuwe werkkostenregeling.


LOONHEFFING - 15.10.2010

Werkkostenregeling, de vrije ruimte van 1,4%

Binnen de nieuwe werkkostenregeling komt er een vrije ruimte van 1,4% voor vergoedingen en verstrekkingen. Waarover wordt de vrije ruimte berekend? Hoe kunt u deze vrije ruimte invullen? Wat valt er allemaal onder?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 15.10.2010

Voorlichting door Belastingdienst ‘met korreltje zout’?

De voorlichting die de fiscus geeft, is bedoeld om particulieren en bedrijven te wijzen op hun rechten en plichten. Maar kunt u zomaar op deze voorlichting vertrouwen? Wat heeft de hoogste rechter nu hierover beslist?


SCHENK- EN ERFBELASTING - 15.10.2010

De (notariële) papieren schenking

Ter besparing van erfbelasting is het heel gebruikelijk dat ouders al tijdens hun leven aan hun kinderen schenkingen doen. Dit gebeurt ook vaak op papier, maar dan moet u zich wel aan de spelregels houden.


FISCOTIP - 15.10.2010

Maak bewuste keuzes met keuzevermogen!

Als u zaken zowel in uw onderneming als in privé gebruikt, kunt u zelf kiezen of u ze op de bedrijfsbalans zet of niet. Maar waarom is die keuze erg belangrijk? Wat is wijsheid bij die keuze?


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.10.2010

Renteloos lenen voor woning

Indien u als directeur-grootaandeelhouder bij uw BV een renteloze lening heeft afgesloten voor uw eigen woning, moet u even opletten. De regeling voor renteloze personeelsleningen gaat waarschijnlijk vanaf volgend jaar veranderen.


BTW - 15.10.2010

Verruiming termijn teruggave btw

Het hing al een tijdje in de lucht, maar onlangs is eindelijk bevestigd dat de termijn voor het terugvragen van btw over 2009 in een ander EU-land is verruimd.


AUTO - BESTELAUTO - 15.10.2010

Geen bijtelling stinkende bestelauto


GEBOUW EN GROND - 15.10.2010

Verkoop stukje grond belast of niet?

U heeft nog ergens een stukje grond liggen waar misschien wel een woning op gebouwd mag worden. Betaalt u inkomstenbelasting als u dit verkoopt? Waar moet u rekening mee houden?


BTW - 15.10.2010

Toch meedoen aan de btw?

Btw wordt geheven over leveringen en diensten. Dat maakt voor u meestal niets uit: betalen moet u toch. Maar als u als btw-vrijgestelde landbouwer kiest voor de normale btw-regeling maakt dat wel degelijk verschil: hoezo?


Cookiebeleid