Ik wil niet meer met haar werken!
U heeft twee serveersters in dienst die continu samen ruziemaken. Zij hebben aangegeven niet meer tegelijkertijd te willen werken. In dat gedoe heeft u geen zin, maar u wilt hen het liefst ook allebei in dienst houden. Wat kunt u doen?
Wet. In de wet is vastgelegd dat er een gezagsverhouding is tussen u en uw werknemer. Op grond daarvan heeft u het recht om instructies te geven. U kunt dus bepalen dat de serveersters hun werk gelijktijdig moeten uitvoeren. De kans bestaat dan wel dat dit de productiviteit en de sfeer van het team niet ten goede komt. Het lijkt een open deur, maar het is allereerst toch raadzaam om met de betreffende serveersters om de tafel te gaan om te zien of het conflict op te lossen is. Zijn er specifieke (communicatie)trainingen nodig, biedt interne/externe coaching een oplossing of zijn er andere werkzaamheden mogelijk? Mocht dit niet werken, dan biedt mediation mogelijk uitkomst.
Wat is ‘mediation’?
‘Mediation’ is het gezamenlijk oplossen van een conflict met behulp van een neutrale bemiddelaar, de mediator.
Procedure. De mediator begeleidt partijen bij het vinden van een eigen oplossing. De mediator neemt geen standpunt in en is geen belangenbehartiger. Mediation is zinvol als beide partijen de wil hebben om er samen uit te komen. De deelname aan mediation is dan ook vrijwillig. Partijen en de mediator doen tijdens de mediation geen mededelingen naar anderen en zij bepalen zelf de uitkomst van de mediaton. Deze afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.
Voordelen. Natuurlijk zijn het komen tot een constructief werkklimaat,de duurzame, kostenefficiënte en gezamenlijke maatwerkoplossing en de deskundige begeleidingvoordelen. Dit alles kan tot een hoge(re) acceptatiegraad leiden. Dit is echter alleen het geval indien er geen sprake is van een principezaak.
Tip. Voor een (erkend) mediator kunt u terecht bij het Nederlands Mediation Instituut (NMI) - http://www.nmi-mediation.nl
Kosten? Een mediator werkt meestal op basis van een uurtarief. Gemiddeld gesproken is er sprake van drie gesprekken. Tip. Mocht u een rechtsbijstandsverzekering hebben afgesloten, dan is het raadzaam om in uw polis na te kijken of mediation verzekerd is.
Juridische procedure bij geen gehoor?
Mochten de serveersters niet willen meewerken aan mediation of is de mediation mislukt, dan kunt u een juridische procedure starten bij de kantonrechter of bij het UWV Werkbedrijf. Uiteraard kunt u ook met de serveersters het gesprek aangaan of zij in overleg met u tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst willen komen.
Let op. Als u voor de rechter of voor het UWV Werkbedrijf kiest, dan wordt van u als werkgever (ook als kleine werkgever) verwacht dat u het nodige heeft geprobeerd om het probleem op te lossen. Het is dan ook niet raadzaam om mediation over te slaan en meteen een juridische procedure te starten. Dit overslaan kan wel als u op andere wijze heeft geïnvesteerd in een oplossing, zoals in persoonlijke coaching of training.
Als niets helpt. Mocht de mediation mislukt zijn, dan heeft u bij een juridische procedure in ieder geval bewijs dat u heeft geïnvesteerd in een oplossing. Als de serveersters niet hebben meegewerkt aan mediation, coaching en/of training, dan is het belangrijk dat u hetgeen is voorgevallen naar beiden schriftelijk heeft vastgelegd. Kortom: u dient een dossier te hebben waarin het een en ander is vastgelegd. Laat u wel bijstaan door een juridisch adviseur voordat u een traject opstart!