2010 - Januari
Profiteren met terugwerkende kracht
“Dubbele aftrek mogelijk!” kopte mening dagblad vorig jaar na een beslissing van de Hoge Raad. Wat was er aan de hand? Waarom was de staatssecretaris niet blij en repareerde hij dit fiscale lek? Hoe kunt u nu tóch nog profiteren?
Tekst overeenkomst wel of niet duidelijk?
De rechter moest oordelen over wat nou precies de bedoeling was van een tekst in een overeenkomst waarin stond dat: “partijen na afwikkeling van de gemaakte afspraken elkaar over en weer ‘finale kwijting’ verleenden”. Wat is nu beslist?
Definitieve regels fosfaatgrondbemonstering
Hoe kunt u nu voor hogere fosfaatnormen in aanmerking komen? Aan welke eisen moet de bemonstering en de analyse voldoen? Wat is raadzaam om te doen? Hoe kunt u voordeel behalen?
Soms kan de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) aankloppen bij een bedrijf. Hoe zit dat? Welke controlespelregels gelden er? Hoe wapent u zich tegen een belastingcontrole?
Varkens- of pluimveebedrijf en ammoniakemissie-eisen
Vrijwel alle bestaande varkens- en pluimveebedrijven moesten op 1 januari jl. voldoen aan maximale ammoniakemissiewaarden uit het zogenaamde ‘Besluit huisvesting’. Wat speelt nu en wat is nu raadzaam?
U wilt investeren in 2010, wat nu?
Zoals u weet, is de investeringsaftrek per 1 januari 2010 aanzienlijk verruimd. Wat moet u weten als u gekozen heeft om dit jaar investeringen te doen? Hoe zit het met de investeringsaftrekpercentages 2010?
Een factuur met buitenlandse btw?
U weet, als u meedoet aan de btw, dat de regels per 1 januari jl. anders zijn. Dat speelt voor grensoverschrijdende diensten. Welke vuistregels zijn er nu?
Vanaf 1 januari 2010 is de regeling voor het schenken van aandelen van de BV waarin u een onderneming drijft, flink gewijzigd. Wanneer kunt u van deze regeling gebruikmaken? Wat komt daar allemaal bij kijken?
Genoeg fiscale uren gemaakt voor uw bedrijf?
Laatst speelde er een rechtszaak over de vraag of een firmante in een Vof (sloopbedrijf en groothandel in antieke bouwmaterialen) wel in aanmerking kwam voor de zelfstandigenaftrek. Hoezo werd deze aftrekpost geschrapt?
Afschrijven als ‘starter’ gunstiger
In 2009 en 2010 is het mogelijk om versneld (50%) af te schrijven. Deze regeling kent echter wel bepaalde voorwaarden. Wat in de praktijk soms vergeten wordt, is de mogelijkheid van willekeurige afschrijving voor startende ondernemers.
Zoals bekend, kan directe belastingheffing over een gouden handdruk worden voorkomen door een stamrecht te bedingen bij een verzekeraar of bij een eigen BV. Vanaf 2010 kan het geld ook bij een bank worden ondergebracht.
Is de overstap naar de BV nog wel lonend?
Het toptarief in de inkomstenbelasting ligt een stuk hoger dan wat u als directeur-grootaandeelhouder met een BV aan belasting betaalt. En dus lijkt een BV een stuk aantrekkelijker. Welke berekening moet u daarvoor maken?
Eigen Fonds op Naam voor een groot goed doel?
Stel, u wilt een groot bedrag schenken of nalaten aan een goed doel, bijvoorbeeld aan KWF Kankerbestrijding, Artsen zonder Grenzen of het Nederlandse Rode Kruis. Waarom is een zogenaamd ‘Fonds op Naam’ dan aantrekkelijk?
Termijn verstreken, kansen verkeken?
Onlangs is er een nieuw Besluit gepubliceerd over de regels voor ambtshalve vermindering en teruggaaf van belasting. Kunt u daarmee uw voordeel doen?
Belegger failliet; wie draait op voor de schade?
Als uw bank op advies van een ander geld heeft gestoken in een beleggingsfonds dat daarna failliet gaat, bij wie kunt u dan aankloppen voor de schade? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?
Enkele weken geleden heeft de Hoge Raad een belangrijke beslissing genomen over de vergoeding bij ontslag. Helaas brengt die niet de gewenste duidelijkheid. Wat moet u weten?
Goed ‘verrekenen’ bij huwelijkse voorwaarden
In veel huwelijkse voorwaarden is afgesproken dat de inkomsten van beide echtgenoten - na aftrek van de kosten van de huishouding - jaarlijks met elkaar worden gedeeld. Wat valt hier allemaal onder? Wat heeft de rechter nu beslist?
Nieuwe voorwaarden voor schenking op papier
Veel ouders hebben ‘schenkingen op papier’ gedaan om fiscaalvriendelijk vermogen over te hevelen naar de kinderen. Wat te doen als u in het verleden schenkingen op papier deed? Wat is nu anders per 2010 en hoe werkt dat?
Wanneer en hoe aan de bel trekken?
Een huisarts had te maken met een ruziënd echtpaar. De vrouw deed aangifte van jarenlange mishandeling en de huisarts geloofde haar. Volgens het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven reageerde de huisarts echter niet correct.
2010: polis dagelijks op te zeggen?
In financiële bladen werd gerept over het per dag op kunnen zeggen van assurantiepolissen per 2010. Wij onderzochten voor u wat daarvan klopt.
Heeft u een jongere hulpkracht in dienst of een betaalde stagiair, dan heeft de overheid vanaf 1 januari 2010 een kleine meevaller voor u. Omdat alle beetjes helpen, willen wij u ook die tegemoetkoming niet onthouden.
Een jonge ondernemer op weg helpen? Dat kan!
U kent het wel: een jonge ondernemer heeft een geweldig idee, maar de bank vindt het risico om hem te financieren te groot. Wilt u dit soort jonge ondernemers ook graag op weg helpen? Dat kan met zgn. ‘durfkapitaal’.
De pot op met je opgepotte vakantiedagen …
Werd u eind vorig jaar of begin van dit jaar geconfronteerd met een zee aan niet opgenomen vakantiedagen? Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen. Wanneer zou u zich hier het beste over kunnen buigen?
Wie rijdt op te brede banden, staat met lege handen …
Volgens onderzoek probeert één op de drie mensen de fiscus wel eens te tillen. Uiteraard weet de inspecteur dit ook. De fiscus bezit machtige wapens om zich niet in de luren te laten leggen. Dat bleek wel bij een collega!
Sloopregeling voor uw oude betaalautomaat?
De huidige bankpasjes met een magneetstrip worden vervangen door bankpasjes met een EMV-chip. Is uw betaalautomaat geschikt en zo niet, wanneer moet u die dan uiterlijk vervangen? Kan dat voordelig? Moet u nú al iets doen?
Uw horecaonderneming op de zwarte lijst?
Veel leveranciers die op krediet leveren, hebben een kredietverzekering. Wanneer u als afnemer niet op tijd betaalt, krijgt u te maken met deze verzekeraar (van uw leverancier). Welke gevolgen heeft dit voor úw onderneming?
Gezelligheidsbelasting bij WK voetbal?
Iedere keer als een EK of een WK op de agenda staat, laaien de berichten, discussies en verhitte toogpraat weer op als het gaat om het moeten betalen voor het uitzenden van voetbalwedstrijden. Wat is de stand?
Horecapolis dagelijks op te zeggen?
In financiële bladen werd gerept over het per dag op kunnen zeggen van assurantiepolissen per 2010. Wij onderzochten voor u wat daarvan klopt.
Wat is ‘winst en risico’? Waarom en waarover berekent u winst en risico voor uw bouwbedrijf? Hoe hoog is het percentage daarvan en wat merken de klanten van uw bouwbedrijf ervan?
Wie is verantwoordelijk voor de bouwvergunning?
Uw collega heeft in zijn algemene voorwaarden staan dat als het gaat om kozijnen en gevelbekleding de klant verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het aanvragen van een bouwvergunning. Wat vindt de rechter hier nu van?
Grond- en graafwerkzaamheden kunnen makkelijk aanleiding zijn tot schade voor omwonenden. Denk bijv. aan ontgravingen, heiwerkzaamheden of grondwateronttrekking. Hoe kunt u als bouwer deze aansprakelijkheid beperken?
Een lekkend dak accepteer ik niet!
Als uw cliënt een huis koopt, kan het toch niet de bedoeling zijn dat hij al snel de dakpannen moet gaan vervangen. Toch kan dit soms tot het normaal te verwachten onderhoud behoren. Wat zei de rechter daar laatst over?
Beslissing te laat? De gemeente betaalt
Sinds 1 oktober 2009 kunt u een dwangsom opleggen aan de gemeente, indien deze niet binnen de gestelde termijn een uitspraak op een bezwaarschrift doet. Dit speelt onder andere bij geschillen over de WOZ-waarde. Hoe werkt dit?
Voorkom dat uw pand gekraakt wordt
Als uw cliënt zijn gebouwen wil slopen en vervangen door nieuwbouw, is er altijd een kans dat er krakers in het gebouw gaan zitten. Dat heeft vervelende consequenties. Hoe zit dat precies en hoe is dit te voorkomen?
Onroerende zaken worden regelmatig door middel van een zogenaamde ‘ABC-akte’ overgedragen. Er zijn dan drie partijen, twee koopovereenkomsten en één levering. Welke aandachtspunten spelen daarbij een rol?
Opbrengst caravanstalling belast
Uw cliënt heeft zijn agrarisch bedrijf beëindigd. Om toch wat om handen te hebben en nog wat extra inkomen te hebben, gaat hij zijn schuur verhuren als caravanstalling. Wil de fiscus daar ook een graantje van meepikken?
Ontruiming; opgeruimd staat netjes! Toch?
Vroeg of laat krijgt u als verhuurder te maken met een huurder die zijn afspraken niet nakomt. Bijv. een huurder die de huur niet betaalt, die overlast veroorzaakt of die het gehuurde zonder uw toestemming onderverhuurt. Wat kunt u doen?
De aanwijzing van percelen ingevolge de Wet voorkeursrecht gemeenten roept vaak weerstand op bij de eigenaren. Wat zei de rechter daar laatst over?
Algemene voorwaarden zijn geen automatisme
Vaak is in de overeenkomst opgenomen dat de klant verklaart dat hij door ondertekening van de overeenkomst kennis heeft genomen van de algemene voorwaarden. Is dat wel voldoende? Wat kunt u leren van nieuwe rechtspraak?
Ze kunnen me toch niet alles zomaar verbieden?
Als u het bedrijf van een collega overneemt, moeten de klanten ú gaan zien als aanspreekpunt. Dat geldt helemaal voor een bedrijf dat sterk afhankelijk is van de eigenaar, zoals een kapsalon of een trainingsbureau. Hoe gaat u daarmee om?
Ook btw over doorberekende kosten?
U heeft een prijs afgesproken exclusief bepaalde kosten die u ook moet maken. Zoals kosten voor kilometers, e.d. Wanneer kunt u die factureren zonder btw in rekening te brengen? Of moet u altijd btw in rekening brengen?
Het begeleiden van stagiaires; wat komt daar bij kijken?
Uit een rapport van de Meldlijn Stageklachten bleek in december dat er nogal wat schort aan de begeleiding van stagiaires. Wat komt er allemaal bij de begeleiding kijken? Hoe pakt u dat slim aan?
Een medewerker van uw collega slaat na een woordenwisseling zo hard met zijn hand tegen de muur dat hij zijn hand breekt. Moet u in zo’n geval toch zijn loon doorbetalen als blijkt dat de werknemer hierdoor enige tijd niet kan werken?
Een van uw werknemers heeft een ongeval gehad op de parkeerplaats en heeft daarbij zijn rug ernstig geblesseerd. Hierdoor heeft hij schade geleden. In welke gevallen bent u verplicht om die schade te betalen?
Dan ga je maar iets anders doen ...
Twee van uw werknemers hebben een liefdesrelatie met elkaar. Een van hen gaat bij uw concurrent hetzelfde, strategisch belangrijke, werk doen. Mag u úw werknemer dan een andere functie geven? Wat zei de rechter daar over?
Ik dien dat verzoek gewoon nu al in!
Als uw organisatie verandert, moeten uw werknemers mee-veranderen. U geeft hen dan ook ruim de tijd om zich bij te scholen. Lukt dat niet, dan moet u helaas afscheid nemen. Kunt u op vóórhand naar de rechter om ontslag te vragen?
Kleine baantjes 15% goedkoper?
Sinds 1 januari 2010 hoeft u als werkgever geen sociale premies meer te betalen voor jongeren met kleine baantjes. Dit levert u een voordeel op van de loonkosten. Er gelden wel een paar voorwaarden. Wat kunt u daarmee?
Je neemt maar vrij als het glad is ...
Door ijzel en hevige sneeuw kan uw werknemer niet naar zijn werk komen. Moet ú de rekening hiervoor betalen?
De juiste muziek voor de juiste stemming
Bent u op zoek naar gepaste muziek voor een etentje, een voordracht of voor in een ontvangstruimte? Deze tools kunnen u helpen!
Een bezoekersteller voor uw website
Bezoekerstellers zijn een beetje uit de mode geraakt onder invloed van completere diensten zoals Google Analytics. Vindt u toch nog een goede bezoekersteller en is een eenvoudige teller ook mogelijk met Google Analytics?
Wordt uw computer trager, dan overweegt u misschien om een nieuwe te kopen. Is dat wel echt nodig? Kunt u uw pc niet een stuk sneller maken door bepaalde componenten zelf te upgraden? Welke onderdelen komen in aanmerking?
Een webcam kunt u perfect inzetten om uw zaak of uw woning te bewaken of in het oog te houden. Is de nieuwe software Vitamin D Video hiervoor interessant? Wij deden de test...
Uw usb-stick beschermd tegen nieuwsgierige ogen
U bewaart ongetwijfeld bestanden op een usb-stick. Zo’n compacte stick is handig, maar verliest u ook gemakkelijk. Hoe kunt u ervoor zorgen dat de bestanden op uw stick niet toegankelijk zijn voor derden?
Compacte, maar krachtige hulpprogramma’s
Er bestaan veel kleine Windows-utilities die het dagelijkse computergebruik voor u op de één of andere manier makkelijker maken. We geven enkele suggesties, waaronder een kalender, een kopieertool en een Verkenner met extra’s.
Gebruikt of overweegt u Google Docs als online en gratis alternatief voor Microsoft Office? Dan hebben we goed nieuws voor u: dankzij een aantal nieuwigheden wordt deze online dienst nóg interessanter.
Thunderbird 3 is eindelijk klaar. Wat heeft de nieuwste versie van dit gratis e-mailpakket zoal voor u in petto?
Recente Google-zoeknieuwigheden
Google is al jaren leider in zoekland en om dat te blijven, brengt het ook vaak vernieuwingen en verbeteringen uit. Wat zijn de belangrijkste veranderingen waar u echt iets aan heeft of die toch het uitproberen waard zijn?
Zo beheert u uw zakenrelaties beter
Wellicht heeft u een aanzienlijk aantal zakenrelaties: klanten, leveranciers, collega’s, enz. Hoe zorgt u voor een goed beheer en een goede opvolging van al deze contacten? Deze webtools kunnen u helpen...
Eind vorig jaar werd Tweakers.net verkozen tot beste website, beste prijsvergelijker en beste nieuwssite. Hoe doet u uw voordeel op deze technologiesite?
Wat als u te maken heeft met een lastige werknemer?
Uw werknemer heeft het wel gezien en gedraagt zich daar ook naar. Uit een recente uitspraak van de rechter blijkt dat beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet eenvoudig is; wat is dan raadzaam?
Waar op te letten bij de koop van een agrarisch bedrijf?
Wat is belangrijk om op te letten als u besluit om een agrarische onderneming over te nemen (van familie of van derden)? Wat met de financiering, uw uitbreidingsplannen, uw woonhuis? Hoe betaalt u niet de fiscale hoofdprijs?
Uw onderneming staat op de zwarte lijst!
Veel leveranciers die op krediet leveren, hebben een kredietverzekering. Wanneer u als afnemer niet op tijd betaalt, krijgt u te maken met deze verzekeraar (van uw leverancier). Welke gevolgen heeft dit voor úw onderneming?
Bezwaar tegen bouwvergunning terecht afgewezen?
Nadat de bouwvergunning voor de bouw van een wateropslagtank voor een agrarisch bedrijf is afgegeven, maken de buren bezwaar. Waar moet u dan rekening mee houden? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?
Help! De kelder loopt onder. Wie draait hiervoor op?
Een opdrachtgever stelt zijn aannemer aansprakelijk voor lekkages in de kelder. Wie moet de schade betalen? Wat heeft de rechter nu hierover beslist? Wat is handig om te weten?
Te zat of te zot voor woorden?
Welke horecaondernemer maakt het niet eens mee? Gasten die (te) dronken zijn. Weet u dat de wet daarvoor wat betreft de verplichtingen van de uitbater heel streng is? Wat moet u weten? Kunt u iets in preventieve zin doen?
Vanaf 2010 gelden er andere regels voor de belasting op erfenissen. Hoe pakt dat uit als u als horecaondernemer ongehuwd samenwoont?
Wat nou ‘terugboeken creditcardbetaling’?
Stel, u heeft gasten die afrekenen met een creditcard. Of u gebruikt als horecaondernemer zelf een creditcard als u iets koopt. Kunt u een creditcardbetaling terugdraaien, bijvoorbeeld na een foutieve aankoop?
Uw kok wil plotseling vrij vanwege een kapotte waterleiding thuis. Heeft hij zondermeer recht op betaald verlof? Ook voor een bezoek aan de dokter?
Te hoge incassokosten, wat kunt u daartegen doen?
Er valt een incassobrief van een deurwaarder op de mat. U heeft een rekening van de wijnleverancier niet op tijd betaald en nu wordt er 15% aan incassokosten bijgeteld. Dient u deze te betalen? Zit er een grens aan deze kosten?
Kansspelbelasting: (g)een gokje waard op gokkast?
Sinds de aangepaste Wet op de kansspelbelasting, is er nog veel onduidelijkheid. Een abonnee vroeg ons hoeveel er nu eigenlijk door wie betaald moet worden? Wat speelt? Wij leggen de kaarten op tafel …
Maak bezwaar tegen btw-correctie privégebruik auto
Bij de laatste aangifte btw over 2009 moet u diverse vormen van privégebruik aangeven. Een belangrijk deel hiervan betreft het privégebruik van de auto van de zaak door u(w personeel). Wat speelt nu heel actueel? Wat te doen?
Piketpaaltjes staan verkeerd. Wie betaalt de schade?
Als blijkt dat een perceel bouwgrond verkeerd is opgemeten, wie is daarvoor dan aansprakelijk? Wat heeft de rechter daar nu over beslist en wat is voor u goed om te weten?
Niet achteraf klagen over het dunne bed van de mortel!
Een collega-aannemer had met een opdrachtgever een overeenkomst gesloten voor de bouw van een woonhuis. Na de oplevering klaagt de opdrachtgever dat het metselwerk onvakkundig is uitgevoerd. Wat is nu beslist?
Hoezo: te weinig vierkante meters vloeroppervlak?
Als u een aannemingsovereenkomst sluit, moet duidelijk zijn hoeveel vierkante meters vloeroppervlak u moet leveren. Wat is daarbij van belang? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?
In een zaak die voor het Hof Den Haag speelde, konden de weduwe en de kinderen van de erflater het niet eens worden over de waarde van de nagelaten aandelen. Hoe zit dat? Wat is hierover beslist?
Verhaalbare naheffingsaanslag niet vergeten
Bij een looncontrole blijkt dat er identiteitsbewijzen en loonbelastingverklaringen zoek zijn. Dit heeft vergaande gevolgen. Maar de inspecteur slaat door, zo vindt ook de rechter. Hoe kunt u de naheffingsaanslag matigen?
Op 1 januari jl. is de Successiewet ingrijpend gewijzigd. Die wijzigingen hebben ook gevolgen voor diverse, in veel testamenten voorkomende situaties. Hierdoor kan aan uw testament een hoger fiscaal prijskaartje hangen dan u beoogde.