2010 - Juni
Delegeren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch helpt het om te delegeren, want u krijgt meer tijd voor uw kerntaken. Wat is ‘delegeren’, wat zijn de valkuilen en hoe doet u het eigenlijk zo goed mogelijk?
Zo heeft u steeds genoeg mensen
Als ondernemer kunt u niet in de toekomst kijken. En dat wordt extra lastig als één van uw medewerkers vertrekt. U moet dan immers beslissen of u de vacature opvult. Met deze handige rekentool kunt u uw personeel goed plannen.
Uw werknemer belt vanaf zijn vakantieadres dat hij iets verkeerds heeft gegeten en meldt zich tijdens zijn vakantie ziek. Mag u zijn vakantiedagen dan tóch in mindering brengen op zijn vakantiesaldo? Ze zijn immers al vastgesteld.
Hij doet nu mijn werk. Dat is toch verboden?
U heeft een verkoper ontslagen, mét een ontslagvergunning. Een deel van zijn taken besteedt u uit aan een handelsagent. Nu zegt uw ex-werknemer dat u daarmee de voorwaarde bij de ontslagvergunning heeft overtreden. Klopt dat?
Uw vaste kostenvergoeding en de werkkostenregeling
U heeft beslist al veel gehoord en gelezen over de werkkostenregeling. In de komende tijd zullen we aandacht gaan besteden aan de meest voorkomende facetten binnen die regeling. Wat bijvoorbeeld met vaste kostenvergoedingen?
Binnenkort is het weer ramadan. U vraagt zich af hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Wij geven u enkele tips en adviezen.
Pas op voor de digitale verleidingen op de werkvloer
Vaak kunnen werknemers op het werk onbeperkt op internet surfen en gebruikmaken van ontmoetingssites. Mag u hierop controleren? En waar houdt de privacybescherming van de werknemer op?
Op vakantie met de leaseauto van de zaak?
Buitenlandse douaniers kunnen uw vakantie flink verstoren als op uw kenteken- en verzekeringspapieren een andere naam staat dan op uw rijbewijs. Vooral bij leaseauto’s speelt dat. Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?
Nu schadevergoeding van stelende werknemer
Ook horecabedrijven hebben veelvuldig te maken met diefstal van goederen of geld. Vaak ook door de eigen werknemers. Mag u als werkgever de kosten van het verzamelen van diefstalbewijs verhalen op uw stelende medewerker?
U wilt de bovenwoning onderverhuren; mag dat?
Stel, u huurt een caféruimte waar u zelf niet boven woont. Een relatie vraagt u of hij die ruimte van u kan (onder)huren. U kunt de huurkosten dan samen delen. U vindt dat wel een goed plan, maar zitten er nog haken en ogen aan?
Zelfstandig horecaondernemer en WW?
Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat UWV soms onterecht een navordering mét boetes heeft opgelegd aan ondernemers die tussen 2004 en 2006 zijn gestart met behoud van een WW-uitkering. Wat moet ú weten?
WK-pool in uw zaak; wat mag (niet)?
Met het WK-voetbal in aantocht, barst het ineens ook van de voetbalpools. U zult er waarschijnlijk niet zo snel aan denken, maar wist u dat er daarvoor wettelijke (spel)regels zijn? Krijgt u meteen de rode kaart bij een overtreding?
Spooknota’s ook in de horeca niet geestig!
Er zijn weer de nodige spooknota’s in omloop. Een spooknota is een ‘factuur’ voor nooit geleverde diensten of goederen. De oplichter hoopt dat u deze vanwege drukte bij de administratie betaalt. Hoe herkent u ze en wat moet u ermee?
Minister Hirsch Ballin heeft voor 2010 € 3 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor overvalslachtoffers. Ook in de horeca komen overvallen veelvuldig voor.
Boete aan de broek als men onder koop huis uit wil?
Als een koper van een woonhuis twee afwijzingsbrieven van banken kan overleggen ‘dat hij geen hypotheek krijgt’, kan hij dan ook altijd zonder boete de koopovereenkomst ontbinden? Wat heeft de rechter daarover gezegd?
Uw medewerker gaat niet naar de bedrijfsarts; wat nu?
Uw werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Welke sancties kunt u treffen en wat kan UWV voor u betekenen? Geeft bij ‘re-integratiediscussies’ UWV de doorslag? Wat is nu beslist door de rechter in een praktijkgeval?
Sam-sam getrouwd; hoe werkt afstand doen?
Huwelijksvermogensrecht is een lastige - maar zeker voor u belangrijke - materie. U loopt als ondernemer nu eenmaal meer risico om problemen te krijgen met schuldeisers en de fiscus dan bijv. werknemers. Wat moet u nu weten?
Verleasen of verschuiven van dierrechten
De compartimentering van dierrechten (varkens- en pluimveerechten) zal waarschijnlijk per 1 januari 2011 ingaan en wordt met terugwerkende kracht vanaf 23 april 2010 ingevoerd. Welke gevolgen kan dit hebben voor uw bedrijf?
Subsidie Jonge landbouwers nu opengesteld
Bent u een jonge landbouwer en wilt u investeren in bijvoorbeeld grond, gebouwen en/of machines? Wellicht komt u dan in aanmerking voor subsidie voor deze investeringen.
Twitteren; zakelijk en privé een gratis een-tweetje?
Terwijl u gewoon doorwerkt, staat de techniek niet stil. Negeren is voor u geen optie in deze tijd waarin u als ondernemer iedere kans wilt benutten. Maar ‘twitteren’ is dat iets voor u? Wat zijn de risico’s en wat kost het?
Oei, geen onherroepelijke vergunning?
Als u start met de bouw op basis van een bouwvergunning die nog niet onherroepelijk is, welk risico loopt u dan? Wat heeft de rechter nu keihard beslist?
Twitteren; een gratis een-tweetje?
Terwijl u gewoon doorwerkt, staat de techniek niet stil. Dat negeren is voor u geen optie, tenminste als u wilt ‘bijblijven’. Maar ‘twitteren’ is dat iets voor u? Wat zijn de risico’s en wat kost het?
In uw praktijk moet vast wel eens iets worden opgehaald of weggebracht. Een kennis van u, een pensionado met rijbewijs en auto, biedt zich aan als koerier. Is er dan sprake van een dienstbetrekking?
Enquêtes die u niet mag missen …
Enquêtes, u heeft er soms een dagtaak aan, dus gaan ze liever de prullenmand in? Huisartsen kregen van het NZa afgelopen jaar een boete voor het niet meewerken aan zo’n onderzoek. Wat is handig(er) om te weten of te doen?
Horizontaal toezicht voor de praktijkhouder?
De Belastingdienst wil de controle van aangiften van ondernemers en zzp’ers anders aanpakken; dit in het kader ‘horizontaal toezicht’. Voor u belangrijk? Wat verandert er voor u als zelfstandig praktijkhouder?
U wilt wel personeel, maar niet de bijbehorende sores. Daarom denkt u erover in zee te gaan met een payrollbedrijf. Dan loopt u toch geen werkgeversrisico’s? Recentelijk heeft de minister van Sociale Zaken zich hierover uitgesproken.
De term ‘elektronisch patiëntendossier’ is inmiddels ingeburgerd of in ieder geval bekend bij velen. Wat is ‘het elektronisch patiëntendossier’ eigenlijk en wat is de stand van zaken rond de invoering ervan?
Later met pensioen. Als u de media mag geloven, moet dat allemaal nog geregeld worden. Maar de eerste maatregelen zijn al vanaf 2009 in werking!
Het ondernemerstestament regelt de bedrijfsopvolging
Wat kunt u nu al regelen in een ondernemerstestament om de bedrijfsopvolging straks na uw overlijden veilig te stellen? Wat is raadzaam om nu alvast goed in de steigers te zetten? Hoe werkt dat?
Betalingscondities of termijnbetalingen; minder risico
Veel klanten hebben nu extra moeite met goed en tijdig betalen. Hoe neemt u nu dus handig betalingscondities of termijnbetalingen in uw voordeel op in uw bouwoffertes? Welke percentages neemt u op? Hoe werkt dat goed voor u?
Dakdekkers mogen minder tillen
Op 31 mei 2010 is door Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (VEBIDAK) en de bonden een principeakkoord bereikt over een nieuwe ‘CAO Bitumineuze en Kunstof Dakbedekkingsbedrijven’. Wat nu? En wat met zwaar tillen?
Verrekening; weet u wat er kan?
U heeft een mooie klus verricht voor een bedrijf. Tegelijkertijd neemt u materialen af van dit bedrijf. U heeft dus geld tegoed van deze leverancier en u zult ook aan hem moeten betalen. Mag u deze bedragen met elkaar verrekenen?
Bij graafwerk kabelnetwerk beschadigd; aansprakelijk!
Als een aannemer een kabelnetwerk beschadigt, is hij dan alleen aansprakelijk voor de directe schade aan het netwerk? Of moet hij ook de schade vergoeden die door derden wordt geclaimd bij de netbeheerder? Wat is nu beslist?
Oei, geen onherroepelijke vergunning?
Als u start met de bouw op basis van een bouwvergunning die nog niet onherroepelijk is, welk risico loopt u dan? Wat heeft de rechter nu keihard beslist?
Werkruimte in huurwoning aftrekbaar?
De Rechtbank in Arnhem heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de kostenaftrek van een werkruimte in een huurwoning. Wat speelt er? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?
Afwaardering geldlening aan eigen BV
Indien u als directeur-grootaandeelhouder een lening aan uw BV verstrekt, is de rente in box 1 progressief belast. Daar staat tegenover dat een verlies aftrekbaar is. Welke interessante uitspraak heeft de rechter nu hierover gedaan?
Navordering bij een ‘kenbaar foute’ aanslag
De Belastingdienst heeft al jaren de mogelijkheid om belasting na te vorderen. Dit speelt als later blijkt dat er op de definitieve aanslag te weinig belasting geheven is. Per 1 januari 2010 zijn de navorderingsmogelijkheden verruimd.
Op naar een pak van de zaak (ook voor thuis)
Door invoering van de werkkostenregeling krijgt u feitelijk een bepaalde ruimte waarbinnen u als werkgever onbelast vergoedingen kunt verstrekken aan uw werknemers. Dit geldt ook voor u als directeur-grootaandeelhouder.
Living Apart Together in uw eigen personal holding!
Particuliere aandeelhouders starten vaak samen in een BV, terwijl na verloop van tijd de behoefte ontstaat aan meer financiële vrijheid. Het kan dan voordelig zijn om een eigen personal holding tussen te schuiven. Hoe werkt dat?
Als het aan Mark Rutte is, is Jan Kees de Jager snel minister af. Maar tot die tijd zet Jan Kees zijn zoektocht naar zwart geld volop door. Dat heeft hij de Tweede Kamer opnieuw laten weten. Wat zijn de nieuwste controleacties?
Onlangs is er door de fiscus een nieuwe werkwijze ingevoerd waarmee u uw voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf kunt veranderen. Hoe zit dat?
Buitenlandse douaniers kunnen uw vakantie flink verstoren als op uw kenteken- en verzekeringspapieren een andere naam staat dan op uw rijbewijs. Vooral bij leaseauto’s speelt dat. Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?
De werkkostenregeling op het menu
Vanaf 2011 gaat de werkkostenregeling in. Dat is een nieuwe manier van fiscaal omgaan met vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Hoe zit dat als u te maken heeft met maaltijden en versnaperingen voor uw mensen?
Korting geven; wat kost u dat?
In veel branches wordt hard gevochten om orders en opdrachten. Korting geven op uw prijs is daarbij het meest flexibele verkoopinstrument dat u heeft. Maar wat is het effect daarvan op uw winst? En zijn er aantrekkelijke alternatieven?
Wie vertegenwoordigt uw bedrijf?
Peter is samen met Jannes en Klaas een bedrijf gestart onder de naam ‘Peter and friends’. Kan ieder van deze vrienden nu volledig handelen voor alle drie? Hoe zit dat in elkaar? En wat betekent dat als u zaken met hen wilt doen?
Correcte factuur wordt sneller betaald
Het betalingsgedrag verslechtert. Wanbetalers de pas afsnijden begint met het verzenden van een correcte factuur. Acht checkpunten helpen u op weg.
De zomer is weer in aantocht, veel mensen dromen dan ook over een eigen zwembad in hun tuin. Inmiddels zijn de regels weer veranderd en versoepeld. In dit artikel zetten wij daarom alles nog eens op een rijtje voor u.
Tien jaar is meer dan genoeg, daarna kun je vertrekken
Uw cliënt wil zijn pand wel verhuren, maar hikt aan tegen de bescherming die de wet de huurder geeft. Hij wil niet meteen voor jaren en jaren vastzitten aan de huurder. Kan een beëindigingsovereenkomst dan uitkomst bieden?
Vastgoedfraude: de koper beschermd?
De afgelopen jaren deed zich vastgoedfraude voor waarbij een ondeugdelijk taxatierapport werd opgemaakt en in de koopakte stond dat het pand voor eigen gebruik was terwijl het in feite zou worden verhuurd. Hoe is dat afgelopen?
De bemiddelingsovereenkomst nader bekeken
Het is in Nederland een goede traditie om zaken ‘op papier te zetten’. Zo weten alle partijen waar zij aan toe zijn en wat zij van elkaar kunnen verwachten. Toch volstaat de letterlijke tekst van het contract niet altijd als leidraad.
Is een bankspaarhypotheek iets voor u?
U weet: er zijn veel verschillende soorten hypotheken. Één van de nieuwere mogelijkheden is een bankspaarhypotheek. Wat houdt dit precies in en wat zijn de voordelen ten opzichte van een hypotheek met een levensverzekering?
De waterwoning: de beste huurlui staan aan wal!
De heer Peeters, een gepensioneerde schipper, is op zoek naar een woning op het water, het liefst een waterwoning die met de waterspiegel meebeweegt. Is daarbij sprake van een onroerende zaak? Wat zei de rechter daarover?
Bij de bezichtiging van een woning die u pas in de verkoop heeft, blijkt dat de buurman een stuk tuin heeft ‘ingepikt’. Wat nu?
Wat kunt u doen als iemand niet op tijd komt?
Veel werkgevers hebben last van notoire telaatkomers. Wellicht dat u daar ook problemen mee heeft of nog krijgt. Wanneer moet u er iets aan doen en nog belangrijker: hoe pakt u dit probleem dan op de juiste wijze aan?
De komende jaren worden de babyboomers 65 en gaan met pensioen. Tegelijkertijd komen er minder schoolverlaters op de arbeidsmarkt. Het wordt dus steeds belangrijker uw werknemers vast te houden. Hoe pakt u dat aan?
Uw zieke werknemer vindt dat u bij ziekte ook de overwerktoeslag moet doorbetalen. Volgens hem is de cao daar duidelijk over. U denkt daar heel anders over. Hoe kunt u het geschil zo goedkoop mogelijk laten beslechten?
Uw werknemer staat aan uw bureau met de mededeling dat hij nú weg moet omdat zijn kindje ineens ziek is geworden en moet worden opgehaald. Moet u dat zomaar goed vinden of moet hij dan maar een vakantiedag opnemen?
Welke sociale premies voor werken in Duitsland?
Sinds 1 mei jl. gelden er nieuwe regels om het toepasselijke sociale zekerheidsstelsel te bepalen voor werknemers die in meerdere Europese landen werken. Hoe zorgt u ervoor dat u Nederlandse (i.p.v. bijv. Duitse) sociale premies betaalt?
Boete? Kan het niet een beetje minder?
U kent het wel: om allerlei redenen heeft u een foutje gemaakt bij de loonheffing. U corrigeert dit zelf en krijgt vervolgens tóch nog een boete. Is dat nou nodig? De rechter moest zich over zoiets buigen en wat bleek?
U ruikt voor de zoveelste keer een alcohollucht bij uw medewerker. U eist een ademtest door uw bedrijfsarts. Wat kunt u doen als uw medewerker weigert?
Een fiscaalvriendelijke witte of blauwe jas?
Als u praktijkkleding verstrekt of een vergoeding daarvoor geeft aan uw werknemers, dan is dat in principe ‘loon’. Voor uniformen geldt dit weer niet. De rechter moest zich hier onlangs weer over buigen. Welke helderheid verschafte hij?
Verwijder het stof van uw testament
Heeft u ‘ooit eens’ een testament gemaakt? Een abonnee vroeg zich af of dit dan altijd geldig blijft en of het (automatisch) wordt aangepast aan nieuwe wettelijke regels of aan nieuwe privéomstandigheden? Weet u het antwoord?
Meerdere auto’s, meerdere bijtellingen?
Stel, u beschikt in uw praktijk over meerdere auto’s. Wel zo makkelijk, altijd een auto beschikbaar. Rijdt u echter ook privé rond in die auto’s, dan geeft dat onaangename fiscale complicaties. Altijd?
Mocht één van de vijf regionale tuchtcolleges (Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Zwolle of Groningen) een klacht tegen u gegrond verklaren, dan kunt u in beroep gaan bij het Centraal Tuchtcollege. Let daarbij wel op de termijn!
Het kan gebeuren: verliefd worden op een patiënt. Binnen de gezondheidszorg horen dan echter wel de alarmbellen te gaan rinkelen. Hoe te handelen als dit binnen uw organisatie gebeurt?
Zijn uw website en folders op orde?
Uit een recentelijke uitspraak van het Centraal Medisch Tuchtcollege bleek wederom het belang van het volgen van richtlijnen en protocollen. Moet een verloskundige inzichtelijk maken op grond van welke richtlijnen zij werkt?
Hypotheekrenteaftrek is al beperkt
Tijdens de verkiezingen ligt de hypotheekrenteaftrek onder vuur. Koopt u of (ver)bouwt u nu een huis, besef dan dat er nu al aftrekbeperkingen zijn.
Stel, u bent ‘onderweg’, bv. in een vakantiehuisje in het buitenland. U wilt online gaan, maar er is geen wifi-hotspot in de buurt. In zo’n situatie kan mifi of ‘mobile wifi’ een uitkomst bieden. Wat is dit precies en hoe gebruikt u het?
De beste manier om dataverlies te voorkomen, is regelmatig te back-uppen. Dat kan ook via internet gebeuren. Bij de meeste diensten komen uw gegevens dan in datacenters terecht, maar er zijn ook alternatieven.
Bent u van plan om tijdens de vakantie een feestje te geven, dan hoort daar uiteraard muziek bij. Wij gingen op zoek naar drie originele online tools die u daarbij kunnen helpen...
Maak een snapshot van uw scherm
Screenshots maken kan op verschillende manieren, o.a. met specifieke software. Als u binnenkort Office 2010 gebruikt, dan kunt u hiermee ook gemakkelijk schermafbeeldingen maken. Hoe werkt dit precies?
Windows 7 inrichten naar uw smaak
Gebruikt u Windows 7, dan bent u waarschijnlijk al snel gewend geraakt aan de nieuwe interface en de snelheid van het besturingssysteem. Met enkele gratis programma’s breidt u de mogelijkheden van Windows 7 nog meer uit.
Voor het maken van presentaties grijpt u wellicht meteen terug naar PowerPoint of gebruikt u één van de bekende online Office-tools zoals Google Docs en Zoho Show. Wij zochten voor u echter vier originele alternatieven uit...
Beeld en klank met de nieuwe Skype
Skype is al goed voor 12% van alle langeafstandstelefoongesprekken. Vorig jaar groeide het aantal gebruikers tot 500 miljoen. Er is nu een nieuwe bètaversie beschikbaar. Is die het downloaden waard?
Google Wave als opvolger van e-mail?
Google Wave werd een jaar geleden gelanceerd en is nu eindelijk voor iedereen toegankelijk. Deze dienst combineert e-mail met instant messaging, social networking en online samenwerking. Is dit werkelijk zo revolutionair?
Bewaar het… om later na te lezen
Tijdens het surfen komt u vaak interessante pagina’s tegen. Omdat u niet altijd de tijd heeft om ze meteen te lezen, verliest u vaak heel wat van die interessante info uit het oog. Instapaper is in dat geval een handige webdienst...
Met Google Maps op verkenning in een vreemde stad
Als u slechts voor een kort bezoek in een buitenlandse stad bent, dan is het een hele uitdaging om snel een goed zicht te krijgen op die stad en haar bezienswaardigheden. Kan Google Maps u daarbij helpen?
De stijgende gasprijs maakt het aantrekkelijk om te besparen bij een andere energieleverancier. Welke vergelijkers kiest u en hoe vindt u de beste deal?
Zwart geld aanpakken of anders laten lópen?
De strijd tegen in het buitenland buiten het zicht van de fiscus gestald (zwart) geld behoort tot de topprioriteiten van de minister (en voormalig staatssecretaris) van Financiën Jan Kees de Jager. Wat speelt er nu?
Onder werktijd brokken maken in het verkeer?
Stel, uw werknemer krijgt een verkeersongeval onder werktijd. U heeft niet veel werknemers, dus allemaal heel vervelend en kostbaar bovendien. Weet u dat u ook nog aansprakelijk bent als werkgever? “Nee toch zeker”, zegt u, “wat nu?”