Een factuur met buitenlandse btw?
U weet, als u meedoet aan de btw, dat de regels per 1 januari jl. anders zijn. Dat speelt voor grensoverschrijdende diensten. Welke vuistregels zijn er nu?
Alleen voor diensten? De veranderingen zien inderdaad alleen op het verrichten van diensten (van of aan buitenlandse klanten en leveranciers). Wanneer u tastbare spullen koopt of verkoopt, hebben we het over het ‘leveren van goederen’. Daarvoor is niets gewijzigd. De wijzigingen gelden voor diensten die ná 31 december 2009 zijn verricht (de factuurdatum is dus niet beslissend).
Verlegging. Nieuw is dat bij het verrichten van diensten de btw ‘verlegd’ wordt naar de klant. De klant moet dus zelf de btw voldoen via zijn eigen btw-aangifte. Hij kan die btw meteen in zijn eigen btw-aangifte ook weer in aftrek brengen. Het is dus een nul-operatie. Uiteraard geldt dit alleen als er btw moet worden berekend over de dienst én als de klant een btw-ondernemer is.
Vuistregels. Zoals gezegd, zal in veel gevallen de btw worden verlegd. Dat moet op de factuur worden vermeld. Krijgt u toch een factuur van een buitenlandse ondernemer met daarop buitenlandse btw, dan is dat een reden om die factuur extra te controleren. Is er sprake van een uitzondering op de hoofdregel (btw verleggen naar klant)? Een factuur met buitenlandse btw is doorgaans slechts mogelijk als u daar ter plaatse geweest bent. Bijvoorbeeld op een beurs of in een restaurant met een leverancier. Bent u er niet geweest, dan klopt er dus waarschijnlijk iets niet.
Aannemers en onroerende zaken. Facturen van aannemers zijn gemakkelijk te controleren, want voor werken aan een gebouw geldt steeds de btw van het land waarin het gebouw staat. Schakelt u dus een Nederlandse aannemer in voor bijvoorbeeld uw stal of loods over de grens in Duitsland of België, dan kan geen Nederlandse btw op die factuur worden vermeld.
Praktisch. In de praktijk hebben veel ondernemers maar met een beperkt aantal situaties te maken. Doorgaans krijgt u dus dezelfde soort facturen. Twijfelt u, dan ligt het voor de hand om per soort factuur een kopie aan uw adviseur voor te leggen met de vraag of die correct is, gelet op de veranderingen per 1 januari 2010. U kunt beter eenmaal een vraag stellen dan structureel (dus kostbaar) de fout ingaan.