Werkkostenregeling en uw arbeidsvoorwaarden
Met het ingaan van de nieuwe werkkostenregeling vanaf 2011 verandert er voor u het nodige. We hadden het hier al eerder over. Maar hoe zit het als u door deze nieuwe wetgeving uw arbeidsvoorwaarden moet aanpassen?
Arbeidsvoorwaardenbeleid. Over de fiscale kant van de werkkostenregeling leest u regelmatig. De maatregel heeft echter ook gevolgen voor uw arbeidsvoorwaarden én voor uw arbeidsvoorwaardenbeleid. Weliswaar hoeft u de nieuwe regeling nog niet meteen in te voeren (daarvoor heeft u tot 2013), maar het is goed om nu al na te denken over hoe u de de nieuwe regeling wilt gaan toepassen binnen uw bedrijf.
Als u op dit moment al onbelaste vergoedingen aan uw personeel verstrekt, moet u met uw personeel afspreken hoe u die vergoedingen straks gaat betalen. Vanaf 1 januari 2014 gelden de nieuwe regels in elk geval én moeten de arbeidsvoorwaarden in de pas lopen met de werkkostenregeling.
Hoe wijzig ik arbeidsvoorwaarden?
Als u de nieuwe regeling gaat toepassen, betekent dit dat u de arbeidsvoorwaarden moet veranderen. Dat mag niet zomaar; daar moeten uw werknemers mee instemmen. Slechts in enkele gevallen mag u daarvan afwijken en kunt u zélf, eenzijdig, die voorwaarden wijzigen.
Niets afgesproken. Heeft u met uw medewerkers niet afgesproken dat u de arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen, dan betekent dit gelukkig niet dat u nooit meer iets mag veranderen. Maar de eisen die aan verandering worden gesteld, zijn hoog. Het gaat daarbij altijd om een belangenafweging waarbij u als werkgever duidelijk moet kunnen aangeven waarom de belangen van de werknemer moeten wijken voor úw belang.
Eenzijdig wijzigingsbeding. Als er een eenzijdig wijzigingsbeding in uw arbeidsvoorwaarden of in de cao staat, lijkt een aanpassing eenvoudig, maar zelfs dan moet er sprake zijn van een zwaarwegend belang. Voordeel is wel dat de belangenafweging ‘lichter’ is.
Of er nu wel of geen eenzijdig wijzigingsbeding is, u zult met uw werknemers overeenstemming moeten bereiken.
Zo pakt u dat aan
Als u de werkkostenregeling gaat invoeren en u de arbeidsvoorwaarden moet wijzigen, kunt u daarvoor de hiernavolgende stappen nemen.
• Zet op een rij wat de oude voorwaarden zijn en hoe de nieuwe voorwaarden gaan worden.
• Maak een overzicht van wat dit concreet betekent voor uw personeel, met name financieel. Voor uw medewerkers gaat het er uiteindelijk om wat de verandering voor hen betekent. Als dat wel meevalt, is de kans dat uw werknemers met uw voorstel instemt, veel groter.
• Probeer uw voorstel eerst te bespreken met een afvaardiging van uw personeel of met de ‘officiële’ personeelsvertegenwoordiging.
• Houd ruimte voor overleg en (kleine) aanpassingen van uw voorstel. Zorg dat de onderlinge verstandhouding niet wordt verstoord.
• Leg de gemaakte afspraken duidelijk en schriftelijk vast, zodat daar achteraf geen onduidelijkheid over kan ontstaan.
Niet gelukt? Heeft u na overleg en het doen van voorstellen geen overeenstemming kunnen bereiken, dan heeft u geen andere keus dan de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. U moet immers aan de nieuwe wetgeving gaan voldoen.
Als u alles zorgvuldig in kaart heeft gebracht en uw werknemers worden gecompenseerd voor een eventuele inkomensachteruitgang, loopt u weinig risico.