PERSONEEL - 13.08.2010

Vier tijdelijke contracten voor jongeren mogelijk!

Minister Donner heeft een wetsvoorstel ingediend om de tijdelijke contracten voor jongeren te verruimen. Dit voorstel is door de Eerste Kamer goedgekeurd en op 9 juli 2010 in werking getreden. Wat houdt het in?

Hoe was het?

Tot voor kort was het zo geregeld dat u uw werknemer slechts 3 tijdelijke contracten mocht aanbieden. Het vierde contract werd automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Ook indien u uw werknemer meer dan drie jaar in dienst had, met tussenpozen van niet meer dan drie maanden, ontstond na drie jaar automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

Moeilijke tijden

Jongeren worden in de huidige crisis zwaar getroffen. Van alle werknemers met een tijdelijk contract is meer dan een derde onder de 25 jaar. Werkgevers wilen in deze onzekere tijden niet graag vastzitten aan een werknemer en bieden jongeren na hun derde contract of na een driejarig dienstverband, geen nieuw (vast) contract aan.

Om werkgevers te stimuleren om jongeren langer in dienst te houden, zijn de wettelijke regels vanaf 9 juli 2010 versoepeld voor werknemers jonger dan 27 jaar.

Verruiming van tijdelijke contracten

Door deze (tijdelijke) aanpassing van de wet is het nu mogelijk om jongeren vier contracten voor bepaalde tijd aan te bieden, in plaats van drie. Het vijfde contract wordt dan automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

Daarnaast mogen jongeren vanaf nu 48 maanden bij een werkgever in dienst zijn met een ­tijdelijk contract in plaats van 36 maanden. Pas na 48 maanden zal het contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd worden, tenzij ­tussen de verschillende contracten een tussenpoze van langer dan drie maanden zit.

De nieuwe regeling is op 9 juli 2010 ingegaan. De maatregel geldt alleen gedurende de economische crisis. In principe geldt de maatregel tot 1 januari 2012. Als de situatie daar om vraagt, dan bestaat de mogelijkheid de maatregel tot 1 januari 2014 te verlengen.

Hoe werkt het precies?

Stel, het derde tijdelijke contract van uw jongere werknemer liep af op 1 juli 2010, een week voordat de wet in werking trad. Kon u hem dan een vierde contract voor bepaalde tijd aanbieden?

Vóór 9 juli. Als u hem op 1 juli 2010 een nieuw contract zou hebben aangeboden, was automatisch een contract voor onbepaalde tijd ontstaan. De wet was toen immers nog niet in werking getreden.

Op of na 9 juli. Als u hem het derde contract op of ná 9 juli aanbiedt, of als het contract ná die datum afloopt, geldt de nieuwe wet. U kunt uw werknemer dan veilig een vierde tijdelijk contract aanbieden. In dat geval ontstaat dus geen contract voor onbepaalde tijd.

Niet ouder dan 27. Stel dat de werknemer 27 jaar wordt ‘tijdens’ zijn derde contract. De regeling is vanaf dat moment niet meer van toepassing. Het vierde tijdelijke contract wordt dan vanzelf een vast contract.

Let op. Op de einddatum van het vierde contract of aan het einde van de periode van vier jaar, moet uw werknemer jonger zijn dan 27 jaar.

Ook ná 2012. Maar: hoe zit het dan als het eerste contract is aangegaan vóór 1 januari 2012 en uw werknemer dan nog geen 27 jaar is? De aangepaste regeling blijft dan gewoon van kracht, ook ná die datum.

Vanaf 9 juli 2010 kunt u jongeren onder de 27 jaar een vierde tijdelijk contract aanbieden of vier jaar op basis van tijdelijke contracten in dienst houden. Er ontstaat dan niet automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01