Uw notities steeds op orde met OneNote
OneNote maakt al sinds 2003 deel uit van Microsoft Office. Toch is deze tool minder bekend. Wat heeft dit virtuele notitieboekje precies te bieden en welke gratis alternatieven zijn er beschikbaar?
OneNote maakt al sinds Office 2003 deel van uit van de bekendste Office-suite. In Office 2010 zit het in alle versies, zelfs in de goedkoopste Home & Student-editie. Let op! In Office 2007 zit het alleen bij de edities Home & Student en Ultimate en dus niet bij de Standard- of Small Business-versies. Tip. U kunt Office 2010 - inclusief OneNote - 30 dagen gratis testen (http://office.microsoft.com/en-us/try/try-office-2010-FX101868838.aspx).
Wat is OneNote?
OneNote (http://office.microsoft.com/onenote) is een virtueel notitieboekje. U slaat er niet alleen snelle notities in op, maar ook afbeeldingen, links, documenten, tabellen, video- en audionotities, enz.
OneNote werkt met ‘notebooks’ of ‘notitieblokken’: voor elk onderwerp of project maakt u zo’n notitieblok aan. U klikt dan ergens op het document en kunt meteen beginnen te typen. OneNote herkent automatisch opsommingen of tabellen (via de Tab-toets). Elk notitieboek kan uit meerdere tabbladen bestaan en elk tabblad kan weer uit meerdere pagina’s bestaan. U kunt dergelijke pagina’s steeds verschuiven, verwijderen en veranderen. In OneNote kunt u gemakkelijk checklists of to-do-lijstjes toevoegen en taken naar Outlook kopiëren. OneNote is ook ideaal om schetsen en diagrammen te maken of om alle interessante webpagina’s en stukjes tekst over één bepaald onderwerp bij te houden. Tip. Via het zoekvak rechts doorzoekt u alle notities in enkele seconden tijd.
Met OneNote 2010 kunt u ook notitieboekjes delen met anderen. Dat kan in een netwerk (via een gedeelde map) of gratis via internet met Windows LiveSkyDrive (http://windowslive.com/online/skydrive). Brengen anderen wijzigingen aan aan een notitieboekje, dan krijgt u dat ook meteen te zien. Tip. U kunt een pagina ook gewoon via e-mail delen door op E-mail te klikken. De volledige opmaak wordt dan overgenomen in een nieuw e-mailbericht in uw standaard e-mailprogramma. Interessant is dat OneNote ook steeds alle versies van uw pagina’s en notitieboekjes bijhoudt. Handig voor als u per ongeluk iets verwijdert.
Alternatief: Evernote
Één van de bekendste alternatieven voor OneNote is Evernote (http://www.evernote.com). Evernote bestaat voor Windows en Mac, maar heeft ook een webversie en is er voor zowat alle mobiele platforms (iPhone, iPad, Android, BlackBerry, enz.). Evernote spitst zich meer toe op het web en op informatievergaring, zodat u gemakkelijk (delen van) webpagina’s als notitie kunt toevoegen. Alle info kunt u ook tags geven om die gemakkelijk terug te vinden. Gebruikt u Evernote op meerdere computers of op smartphone(s), dan worden alle notities automatisch gesynchroniseerd.
Evernote is gratis, maar er is wel een versie (Premium) die u meer ruimte biedt (500 MB uploads per maand i.p.v. 40 MB) voor $ 5 per maand.
Alternatief: Zoho Notebook
Bij de online dienst Zoho Notebook (http://notebook.zoho.com - gratis) kunt u niet alleen online notities maken, maar ook media zoals afbeeldingen, audio, video en rss-feeds toevoegen. Zoho Notebook ziet er grafisch uit zoals OneNote, met tabbladen en aparte pagina’s per notitieboekje. U kunt een notitieboek ook gemakkelijk ‘sharen’.