ERFRECHT - 12.03.2010

Nu een ondernemerstestament voor u?

Het testament staat nu weer volop in de belangstelling. Wat kunt u met een ondernemerstestament? Hoe kan dit voor u maatwerk opleveren voor de bedrijfsopvolging na overlijden? Wat zijn de voordelen ervan?

Als u nooit een testament op laat maken, regelt de wet bij overlijden precies wie uw erfgenamen zijn en wat zij erven. In enkele gevallen kunnen uw erfgenamen na overlijden nog iets afwijken van de wettelijke regeling. Dit moet dan vaak binnen zeer korte tijd na overlijden en in goed onderling overleg en soms kan een afwijkende regeling alleen afgedwongen worden via de rechter. Dit kan na uw overlijden grote problemen veroorzaken. Zeker als het bedrijf in uw nalatenschap zit.

Als u straks uw bedrijf nalaat, wilt u natuurlijk zelf beslissen door wie en op welke manier uw onderneming wordt verkregen. Daarom kunt u veel beter de bedrijfsopvolging na overlijden regelen in een op maat gesneden testament en het niet af laten hangen van de wettelijke regeling. Een dergelijk testament wordt ook wel een ‘ondernemerstestament’ genoemd.

Wat met uw bedrijfsopvolgers?

Wie? Het kan zijn dat u nu al weet wie straks uw bedrijf moet gaan overnemen. Dan kunt u dit ook al uitvoerig regelen in uw testament en ook de structuur van uw bedrijf hier nu al op aanpassen. Het is natuurlijk altijd het beste om al zo veel mogelijk zaken bij uw leven goed te regelen.

De kans is ook groot dat u nog helemaal geen idee heeft wie uw bedrijfsopvolgers zijn. De kinderen zijn bijvoorbeeld nog te klein en u weet nu nog helemaal niet of zij straks wel bereid en vooral ook geschikt zijn om uw bedrijf over te nemen. Toch kunt u ook dan een heel goede regeling treffen. Het is dan vooral belangrijk dat uw testament heel flexibel is. U maakt dan eigenlijk een testament waarin u alle mogelijkheden nog openhoudt. Uw erfgenamen moeten namelijk rustig en na gedegen advies kunnen beslissen of zij de onderneming al dan niet willen/kunnen voortzetten. De wettelijke regeling biedt die ruimte niet. Als u niets regelt, komt het bedrijf namelijk altijd bij de langstlevende echtgenoot terecht, tenzij de langstlevende binnen een termijn van drie maanden na overlijden aangeeft dat hij/zij liever een andere regeling wenst. Deze termijn is veel te kort om een weloverwogen beslissing te nemen.

Welke waarde voor uw onderneming?

Waarde? Voor welke waarde moeten de bedrijfsopvolgers de onderneming over kunnen nemen? Moet dit voor de volle waarde of tegen een gereduceerde prijs? Het kan best zijn dat bij overdracht tegen de waarde in het economisch verkeer voortzetting financieel helemaal niet mogelijk is. Dan is het belangrijk om hier een regeling voor te treffen. In uw testament kunt u ook de manier van waardebepaling vastleggen. Zo voorkomt u vaak jarenlange discussies en onenigheid hierover.

In termijnen? Moeten de andere erfgenamen/niet-bedrijfsopvolgers ineens worden uitbetaald door de bedrijfsopvolger of mag de prijs in bijvoorbeeld jaarlijkse termijnen worden uitbetaald? Moet over de verschillende betalingstermijnen rente worden betaald? Het is beter om dit meteen goed vast te leggen.

Executeur en bewindvoerder. Afwikkeling van een nalatenschap kan een ingewikkelde zaak zijn, zeker voor wat betreft uw bedrijf. Daarom is het altijd verstandig in het testament een executeur te benoemen, die de zaken meteen na overlijden goed aan kan pakken. Wilt u dat er ook gedurende een langere periode na het overlijden iemand over de schouder van de opvolger meekijkt? Benoem dan een bewindvoerder voor een bepaalde periode.

Met een goed ondernemerstestament voorkomt u dat na een overlijden alle erfgenamen inspraak krijgen en hierdoor het bedrijf stuurloos wordt. U voorkomt er problemen en ruzie mee tussen de bedrijfsopvolger en de overige erfgenamen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01