LOON - 29.03.2010

Pas op met nettoloonafspraken

Sommige werknemers maken graag nettoloonafspraken. Hier is fiscaal niets op tegen, maar u loopt wel een extra risico als u achteraf een aanslag op uw werknemers wilt verhalen. Hoe kunt u dit voorkomen?

Ik wil dat netto baas. In bepaalde branches (zoals in de horeca) leggen werkgever en werknemer regelmatig vast wat netto moet worden uitbetaald, waarna de werkgever mag herleiden wat dit voor het brutoloon betekent. Hierover houdt hij belasting en premies in en draagt deze af. Nettoloonafspraken maken is niet slim. Alleen al omdat de in te houden belasting en premies van verschillende factoren afhankelijk zijn en werkgevers dan opdraaien bij premie en loonheffingswijzigingen.

Extra risico

Wat u ook netto afspreekt, de fiscus gaat toch uit van het brutoloon om belasting en premies vast te stellen en komt dus niets tekort.

Let op. Nettoloonafspraken betekenen voor u als werkgever een extra risico. Zonder verdere afspraken zijn eventuele naheffingen namelijk niet op de werknemer te verhalen. Daar draait u als werkgever dus standaard voor op. Dat was ook de ervaring van een aannemer die uitsluitend met Poolse werknemers werkte, hiermee de fout in ging en van de rechter gelijk probeerde te krijgen. Helaas liep het niet goed voor hem af (LJN: BL4573).

Fiscus wil zekerheid

De loonbelastingverklaring is weliswaar afgeschaft, maar dit neemt niet weg dat de fiscus graag weet met wie ze van doen heeft. Er bestaan dan ook diverse voorschriften voor het vaststellen van de NAW-gegevens van uw personeel en het vaststellen van hun identiteit. Wie zich niet aan deze voorschriften houdt, krijgt te maken met een zeer vervelende sanctie. De inspecteur zal dan namelijk naheffen tegen het zogenaamde anoniementarief. Dit is een tarief van 52% zonder dat er rekening wordt gehouden met heffingskortingen of premiemaxima. Dit tarief is dus altijd nadeliger dan het tarief waartegen normaal gesproken ingehouden had moeten worden.

Anoniementarief voorkomen

Deze sanctie wordt aan de werkgever opgelegd als eindheffing. Dit is alleen anders als hij verzoekt om een naheffing die hij op de werknemer kan verhalen. De inspecteur zal hieraan tegemoet komen mits de werkgever duidelijk maakt dat hij de belasting ook daadwerkelijk op de werknemer kan en zal verhalen.

Op dit punt ging de aannemer de mist in. Wie nettoloonafspraken maakt, spreekt namelijk af dat hij de belastingen en premies voor eigen rekening neemt. Dit is bij een naheffing niet anders. De aannemer voerde weliswaar aan dat hij op dit punt met zijn personeel een voorbehoud had gemaakt, maar kon de rechter niet overtuigen. Deze ging ervan uit dat de nageheven belasting onmogelijk op de werknemers verhaald kon worden (vanwege de nettoloonafspraak) en liet de naheffing tegen het tarief van 52% dan ook in stand.

Alleen als het echt niet anders kan

Maak liever geen nettoloonafspraken. Kunt u er echt niet aan ontkomen, beperk dan het risico.

Tip. Leg schriftelijk vast dat u eventuele naheffingen op de werknemer kunt verhalen en laat de werknemer hiervoor tekenen. Gaat het dan een keer mis en de inspecteur heft na, dan kunt u hem in ieder geval verzoeken dit te doen tegen het gewone tarief. Los van de vraag of het verhaal op de werknemer succesvol is, heeft u dan toch een voordeel binnen.

Maak bij voorkeur geen nettoloonafspraken. Maakt u ze toch, leg dan vast dat u naheffingen op de werknemer kunt verhalen. Krijgt u een naheffing, verzoek de fiscus deze op te leggen tegen het gewone tarief.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01