PERSONEEL - 12.03.2010

Kom nu eens op tijd!

Het is elke ochtend hetzelfde liedje, steeds komt Merel een paar minuten te laat. Ze komt vaker te laat dan op tijd. De eerste paar keer laat u zich afschepen met smoesjes, maar dan begint de irritatie. Zó pakt u dat verder aan!

Glashelder

Open deur. Het is misschien een open deur, maar om te zorgen dat uw medewerkers op tijd op het werk zijn, moet u ervoor zorgen dat iedereen weet hoe laat ze moeten beginnen.

Tip. Leg helder en duidelijk vast wanneer uw medewerkers aanwezig moeten zijn.

Hoe zorgt u nu dat die medewerkster die steeds te laat komt, haar leven betert? U heeft de medewerkster er al op gewezen dat het zo echt niet langer door kan gaan: de opstart van de dag loopt in de soep, de telefoon wordt niet opgenomen en de collega’s beginnen te morren dat u niet kordaat optreedt. Kortom: tijd voor actie. We leggen u hieronder uit hoe u dat doet.

Actieplan

Dossier maken. Leg alles wat u vanaf nu doet schriftelijk vast. Zo weet u wat er allemaal is ondernomen en welke afspraken zijn gemaakt. Bovendien weet uw medewerkster zo ook dat het u ernst is én u bouwt een dossier op dat altijd nog van pas kan komen.

Stap 1. Nodig uw medewerkster uit voor een gesprek ná werktijd. Bespreek in dit gesprek het volgende:

  • maak duidelijk dat u haar al vaker heeft aangesproken op haar te laat komen en dat het nu echt afgelopen moet zijn;
  • benadruk nog eens welke regels er gelden voor de werktijden en (belangrijker) welke consequentie (sanctie) te laat komen kan hebben;
  • natuurlijk kunt u haar ook duidelijk maken dat u ervan baalt dat dit formele gesprek noodzakelijk is.

Stap 2. Bevestig wat u besproken heeft, schriftelijk aan uw medewerkster. Zo is duidelijk wat u met elkaar besproken heeft en is uw medewerkster gewaarschuwd.

Tip. Overhandig de brief persoonlijk aan uw medewerkster. Doe dit enkele dagen na het gesprek.

Tip. Zet boven de brief persoonlijk overhandigd’. Zo kan uw medewerkster later niet zeggen dat zij de brief niet gekregen heeft.

Let op. U kunt uw medewerkster natuurlijk ook laten tekenen voor ontvangst of akkoord om zo een sterker bewijs te hebben. Houd er dan wel rekening mee dat dit de zaken onnodig op scherp zet. Als uw medewerkster dit weigert, is de kans groot dat de sfeer onnodig grimmig wordt.

Voor straf ...

Als u uw medewerkster aanspreekt op haar te laat komen, is het verstandig ook meteen aan te geven wat de gevolgen zijn als ze haar leven niet betert. U kunt dan in ieder geval aan de volgende sancties denken, in oplopende volgorde.

1. U laat uw medewerkster de verloren tijd inhalen. Dit kan dagelijks maar ook wekelijks.

2. Als dit niet helpt, kunt u overwegen om het loon over de niet-gewerkte tijd niet uit te betalen. De wet zegt immers dat er geen loon betaald hoeft te worden als er niet is gewerkt. Geen arbeid, geen loon.

3. In het uiterste geval kunt u ontslag overwegen. Tip. Zorg dan wel dat u alles goed heeft vastgelegd, kortom: dat u een goed dossier heeft. Dan vindt u steun bij de rechter. Bespreek dit dossier altijd eerst met een deskundige.

Bespreek het te laat komen duidelijk met uw medewerkster en leg dit gesprek vast. Zorg dat ze weet wat de werktijden zijn en wat de gevolgen zijn als ze te laat blijft komen. Gevolgen kunnen zijn: verloren tijd inhalen, korting op het loon of in extreme gevallen zelfs ontslag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01