Met turven de fiscus vermurwen …
Zoals u weet, hanteert de fiscus allerlei technieken om de horecaondernemer aan de fiscale tand te voelen. Weet u dat u met een heel eenvoudig instrument de fiscus de prik uit de limonade kunt halen?
Wie schrijft, die blijft! Dat is waar!
Alles wat betrekking heeft op het vaststellen van uw fiscale aangiften moet u tot uw administratie rekenen en dus verplicht bewaren. Zo ook als u aantekeningen maakt hoe u bijvoorbeeld tot een bepaalde kaartprijs bent gekomen.
Zien is geloven. Sterker nog, het onderbouwt het gegeven hoe u aan uw verkoopprijs komt. Dus ook als u een rekenfout heeft gemaakt die er de oorzaak van kan zijn dat uw kaartprijs (en daarmee uw winstmarge) te laag uitkomt.
Het vermoeden van de heren van de fiscus dat u gesjoemeld heeft, wordt dan gelijk ontkracht doordat u uw berekeningen kunt laten zien. En daar ligt nu juist de crux van het verhaal.
Turf alles af wat discutabel kan zijn
Het schriftelijk vastleggen van bevindingen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week of een hele maand, wordt ook wel turven genoemd. Het is weliswaar een momentopname, maar die kan dienen als blauwdruk voor bijvoorbeeld een geheel boekjaar.
Voorbeeld. U turft af hoeveel dranken u gedurende een dag weggeeft aan derden (leveranciers, vertegenwoordigers of andere relaties). U houdt dit voor een hele week bij. Daarmee heeft u een indicatie van het deel van uw inkopen dat wekelijks uit uw inkopen dranken overgeboekt zouden moeten worden naar verkoopkosten.
Uw bevindingen moet u dan wel aan uw boekhouder doen toekomen en in uw administratie bewaren. De fiscus moet dan bij andere veronderstellingen het tegendeel bewijzen, en dat wordt ondoenlijk, want u heeft dat immers zelf al vastgelegd.
Wat kunt u allemaal afturven?
De volgende zaken zou u kunnen afturven, aan u de keuze waarop in uw horecazaak de nadruk ligt:
- wat u privé of uw personeel verbruikt;
- wat u weggeeft of weggooit;
- hoeveel breuk of uitval u heeft;
- hoe vaak u kortingen verleend;
- hoeveel bederf u heeft;
- hoeveel porties u haalt uit een hoeveelheid;
- hoeveel u schenkt uit een fles of liter.
Het is aan u, niet aan de fiscus!
De fiscus gaat bij een controle uit van hun standaard marges op eten en drinken. Deze kunnen echter sterk afwijken van de marges die u behaald op uw producten. Daarom is het afturven van groot belang; hiermee kunt u aantonen dat uw marges wel juist zijn, ook al zijn ze laag t.o.v. andere bedrijven. Als blijkt uit het afturven van bijvoorbeeld de weggegeven producten dat u 20% van de inkoop weggeeft, is dat aan u en niet aan de fiscus. Sterker nog, als u de gehele inkoop weggeeft, is dat aan u en niet aan de fiscus!
Wel is het in die situaties dat u veel weggeeft, u over een langere periode deze turflijsten dient bij te houden. Tip. Mogelijk is het dan verstandiger om 1 maand per kwartaal deze turflijsten nauwkeurig bij te houden en natuurlijk te bewaren. Vergeet niet om op de lijsten een datum te vermelden! Overhandig deze ook aan uw boekhouder.
Drank voor de keuken. Wat ook van belang kan zijn, is bijv. de likeuren die u inkoopt en gebruikt in de keuken bij het bereiden van gerechten. Deze inkopen dranken - btw hoog, moeten dan overgeboekt worden naar inkopen keuken - btw laag.