Hoe wilt u het dividend hebben?
Dividend wordt vaak in de vorm van liquiditeiten uitgekeerd. Er zijn echter ook andere vormen mogelijk. Uw BV kan namelijk ook dividend in natura aan u als directeur-grootaandeelhouder ter beschikking stellen. Hoe werkt dit dan?
Dividend in contanten
Het uitkeren van dividend aan de aandeelhouder(s) vindt meestal plaats in de vorm van liquiditeiten. Denk daarbij aan de BV die uit de algemene reserve geld uitkeert aan de directeur-grootaandeelhouder (DGA) in privé. De BV moet 15% dividendbelasting inhouden.
Als DGA moet u het ontvangen dividend in uw belastingaangifte vermelden in box 2. Daarover bent u dan 25% inkomstenbelasting verschuldigd, waarbij u de reeds ingehouden 15% dividendbelasting mag verrekenen.
Dividend in natura
Dividend hoeft echter niet in de vorm van liquide middelen te worden uitgekeerd. De BV kan bijvoorbeeld ook dividend in natura ter beschikking stellen.
Auto naar privé. In een eerder advies (T&A Belastingen, jg. 14, nr. 19, p. 2, 26.11.2009) is de mogelijkheid beschreven dat de BV de auto van de zaak tegen een lagere waarde ‘verkoopt’ aan de DGA. Het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de lagere waarde die de DGA betaalt, is dividend.
Bewust van voordeel. Voor een dergelijke dividenduitkering is vereist dat zowel de BV als de DGA zich bewust is van het feit dat door de DGA een voordeel wordt genoten. In de beschreven casus was dat duidelijk: de DGA wist immers dat hij de auto tegen een lagere waarde overnam. Er is sprake van een ‘onttrekking’. De DGA onttrekt een ‘voordeel’ aan de BV.
Tip. Dat kan overigens ieder bedrijfsmiddel zijn dat tegen een lagere waarde overgaat naar privé. Denk bijvoorbeeld aan een computer of producten uit eigen bedrijf. Als u binnen de voorwaarden blijft, geldt voor producten uit eigen bedrijf overigens een aparte regeling.
Voorbeeld uit de rechtspraak
Onlangs kwam het tot een rechtszaak toen een aannemingsbedrijf zes woningen bouwde en er eentje tegen kostprijs verkocht aan de in de BV meewerkende schoonzoon van de DGA.
Er werd een dividenduitkering door de inspecteur geconstateerd, omdat zowel de BV als haar DGA zich er van bewust waren dat sprake was van een voordeel, nu de woning tegen kostprijs was verkocht.
De BV stelde zich op het standpunt dat feitelijk sprake was van een zakelijke transactie, omdat de schoonzoon tegen een te laag salaris werkte. Maar die vlieger ging niet op (LJN: BL0777).
Overigens zou dat laatste tot gevolg hebben gehad dat het voordeel weliswaar aftrekbaar zou zijn in de BV, maar progressief zou worden belast als inkomsten uit arbeid bij de schoonzoon.
Verwerken in administratie
Teneinde te voorkomen dat de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat de dividenduitkering in natura (bijvoorbeeld de auto van de zaak die voor een laag bedrag wordt overgenomen) als inkomsten uit arbeid moet worden belast, doet u er goed aan een dergelijke dividenduitkering ook als zodanig in de administratie te verwerken.
Formaliteiten. Dat betekent dus het vastleggen van het aandeelhoudersbesluit in notulen, het indienen van een aangifte dividendbelasting en het afdragen van die dividendbelasting.