Vacatureteksten scoren slecht
Als u op zoek gaat naar personeel, dan begint dat vaak met het opstellen van een vacaturetekst. Echter, 52% van een vacaturetekst scoort slecht. Hoe maakt u wél een goede tekst?
Even aandacht voor de cijfers
Ruim de helft van de onderzochte vacatures (52%) scoort een 5,5 of lager.
- Wat voor soort persoon zoekt men: 6,0.
- Omschrijving baan en werkgever: 5,3.
- Opmaak van de advertentie: 5,2.
- Wat is het aanbod van de werkgever: 5,0.
- Hoe en wanneer moet men reageren: 4,9 (volgens de Campaign Group ontbreekt bij 72% van de vacatures een sluitingsdatum).
Wilt u weten waarom de meeste potentiële sollicitanten afhaken en niet solliciteren?
Download de top 10 van ergernissen van http://personeel.indicator.nl (PS 15.11.07).
Let op. Hoewel werkgevers in principe een duidelijk beeld hebben van wie ze zoeken, kunnen ze sollicitanten onvoldoende aanspreken of boeien.
Doe het beter
De vacaturetekst bepaalt wie er op uw advertentie gaat reageren (of niet).
Tip. Doe het direct goed, want u kunt zich geen slordigheden permitteren. Dat kost u namelijk tijd, geld, een slecht imago en het levert u niet de juiste kandidaat op.
Bent u een aantrekkelijk bedrijf? Sollicitanten, potentiële werknemers, kijken niet alleen naar de functiebeschrijving, maar vooral naar wat uw bedrijf voorstelt en of u een interessante werkgever voor hen bent. De beschrijving van het bedrijf moet daarom gaan over wat u levert (soort producten), de werksfeer (cultuur), wat u zo uniek maakt (bijv. kwaliteit en persoonlijke service op maat), en de entourage (hoe ziet het bedrijf er uit, waar is het gelegen).
Een checklist helpt
Onderstaande checklist helpt u meteen een stuk verder.
- De functiebeschrijving en -naam moet duidelijk zijn. Gebruik geen interne titels. Noem functie-eisen, resultateneisen, taken & verantwoordelijkheden.
- Beschrijf de meest relevante taken en verantwoordelijkheden kort maar volledig.
- Beschrijf de arbeidsvoorwaarden en geef een salarisindicatie.
Let op. Een vacaturetekst mag niet discriminerend zijn op leeftijd, geslacht en etnische afkomst.
- Sollicitanten willen soms meer informatie over een functie. Zorg dat u een contactpersoon opgeeft voor verdere informatie.
- Vergeet niet om een sluitingsdatum te noemen en hoe men kan reageren: per brief of via e-mail.
- Als u de tekst heeft opgemaakt, controleer deze dan met een aantal mensen op spelfouten, stijlfouten, volledigheid en toonzetting.
Nog enkele aandachtspunten
Begin met het meest relevante of aantrekkelijk kenmerk van de functie, maar houd het eenvoudig. Bijvoorbeeld. ‘Een verkoper met kennis en lef’. Zet de overige tekst in de meest logische volgorde, bijv. de functie, het bedrijf, de vereisten, de voorwaarden, de procedure. Verdeel de tekst per onderwerp in alinea’s.
Let op. Kort en volledig zijn is een kunst. En hoe korter de advertentie, hoe goedkoper.